Η επιστροφή στα σχολεία και το μεγάλο στοίχημα για το Υπουργείο Παιδείας

Στροφή προς την κανονικότητα προσπαθεί να κάνει η Κυβέρνηση, με τις αποφάσεις για τα σχολεία να είναι ανάμεσα στα πρώτα βήματα που γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση. Από τις 8 Φεβρουαρίου επιστρέφουν στα σχολεία όλοι οι μαθητές των Δημοτικών, καθώς επίσης και οι μαθητές της Γ’ Λυκείου της Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιστρέφουν Δημοτικά και τελειόφοιτοι Λυκείου στις 8 Φεβρουαρίου

Τα νηπιαγωγεία και οι προδημοτικές συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους, ενώ από τη δεύτερη Δευτέρα του μηνός, επιστρέφουν στα θρανία 60,000 μαθητές της Δημοτικής Εκπαίδευσης και άλλες 7,000 της Γ’ Λυκείου. Οι μαθητές των Γυμνασίων, των Λυκείων και των Τεχνικών Σχολών θα παρακολουθούν τα μαθήματά τους μέσω τηλεκπαίδευσης, ενώ αναμένεται πως μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου θα ανακοινωθεί και η ημερομηνία για επιστροφή τους στα θρανία. Μέχρι την επαναλειτουργία των σχολείων και οι μαθητές Δημοτικού, αλλά και οι τελειόφοιτοι των Λυκείων και των Τεχνικών Σχολών θα πραγματοποιούν τα μαθήματά τους μέσω τηλεκπαίδευσης.

Η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία έχει ικανοποιήσει τα αιτήματα των εκπαιδευτικών και των γονιών, ωστόσο παραμένει ακόμη μία ανησυχία. Οι επικείμενες εξετάσεις τετραμήνων, τα εργαστηριακά μαθήματα, αλλά και τα μονά θρανία που ακόμη δεν έχουν έρθει σε κάποια σχολεία, εντείνουν το γενικό αίσθημα της ανησυχίας. Το Υπουργείο Παιδείας καλείται να κερδίσει ένα μεγάλο στοίχημα, με τους εμπλεκομένους φορείς να αναφέρουν πως πρέπει να χρησιμοποιήσει τις επιπλέον ημέρες, που έχει στη διάθεσή του, ώστε να καλύψει τυχόν κενά που παρατηρούνται.

«Ως εκπαιδευτικοί δηλώνουμε ότι είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε την εκπαίδευση στα παιδιά, είτε διά ζώσης, είτε εξ αποστάσεως. Θεωρούμε ότι υπάρχει αρκετός χρόνος, για να διευθετηθούν όλα τα προβλήματα που προκύπτουν, ώστε να γίνει όσο το δυνατό πιο οργανωμένα η επαναλειτουργία των Δημοτικών Σχολείων. Το χρονικό περιθώριο θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί από τα αρμόδια Υπουργεία, ώστε η επαναλειτουργία να είναι οργανωμένη, στη βάση οδηγιών που θέλουμε να πιστεύουν ότι θα δοθούν έγκαιρα. Αφού ανακοινώθηκε αυτή η παράταση, δεν υπάρχουν περιθώρια της οποιασδήποτε καθυστέρησης της οργάνωσης της επιστροφής των μαθητών. Ό,τι πρέπει γίνει, να γίνει άμεσα», υπέδειξε η πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Μύρια Βασιλείου, η οποία κληθείσα να σχολιάσει το θέμα των μονών θρανίων, σημείωσε πως δεν έχουν λάβει ακόμη κάποια επίσημη ενημέρωση για την εικόνα που επικρατεί στα σχολεία.

«Είναι κάτι που έχρηζε επίλυσης από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Το έχουμε αναφέρει ξανά και ξανά και ξανά. Θα περιμένουμε να δούμε αν έχει γίνει οτιδήποτε. Όμως, έπρεπε να είναι διευθετημένο το ζήτημα αυτό».

Η απόφαση για επιστροφή των μαθητών στις 8 Φεβρουαρίου άφησε ανικανοποίητους τους οργανωμένους γονείς της Δημοτικής Εκπαίδευσης, αφού οι ίδιοι θεωρούσαν πως οι μαθητές θα έπρεπε ήδη να βρίσκονται στα θρανία τους.

«Μένουμε ανικανοποίητοι από την απόφαση και θα θέλαμε να μας απαντήσουν οι ειδικοί αν το μεγάλο πρόβλημα και η μεγάλη του ιού γίνεται μέσα στα σχολεία, από τη στιγμή που τα ¾ της κοινωνίας βρίσκεται έξω και εργάζεται», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Δημοτικής, Σωτήρης Χριστοφή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι 3+6 αποφάσεις για το unlock-Τι ανοίγει, οι χαλαρώσεις και οι περιορισμοί

Ζητούν rapid test στα σχολεία οι καθηγητές

Μπορεί η επιστροφή των τελειόφοιτων μαθητών στα σχολεία να βρίσκει θετικούς τους οργανωμένους γονείς Μέσης Εκπαίδευσης, ωστόσο δεν ήταν απάντηση στο αίτημά τους.  

«Είναι γνωστό πως η θέση μας ήταν η άμεση επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, αρχής γενομένης από την 1η Φεβρουαρίου. Ακούγοντας τον υπουργό Υγείας και στη συνέχεια τον επιδημιολόγο, είδαμε πως η χαλάρωση που τελικά περιμέναμε είναι πιο αυστηρή, μας ικανοποιεί το γεγονός ότι οι τελειόφοιτοι είναι από τους πρώτους που επιστέφουν, από τις 8 Φεβρουαρίου. Σεβόμαστε τα όσα ακούσαμε από τους ειδικούς και συστήνουμε να κάνουν ακόμη μία εβδομάδα υπομονή τα παιδιά, να συνεχίσουν την τηλεκπαίδευσή τους», τόνισε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Μέσης Εκπαίδευσης, Χαράλαμπος Διονυσίου.

Η απουσία ενημέρωσης, μέχρι στιγμής, για τα παιδιά των υπόλοιπων τάξεων της Μέσης Εκπαίδευσης εντείνει κάποιες ανησυχίες που υπάρχουν, αφού οι μαθητές της Α και Β Λυκείου, στο τέλος της σχολικής χρονιάς, αναμένεται να παρακαθίσουν στις εξετάσεις τετραμήνου.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η Κυβέρνηση κινείται σταδιακά και με βάση τα δεδομένα που έχει καθημερινά μπροστά της, λαμβάνει αποφάσεις. Ευελπιστούμε ότι τα δεδομένα θα βελτιωθούν για να γίνει επιστροφή των επόμενων τάξεων στα σχολεία. Δώσαμε βαρύτητα στους τελειόφοιτους λόγω των Παγκύπριων Εξετάσεων, όμως επηρεάζονται κι άλλοι μαθητές. Οι μαθητές που θα παρακαθίσουν στις εξετάσεις τετραμήνων. Υπάρχουν και οι εξετάσεις για τις τάξεις του Γυμνασίου».

Την άποψη των γονέων, ότι οι μαθητές θα έπρεπε να επιστρέψουν στα θρανία τους από την 1η Φεβρουαρίου, συμμερίζονται και οι καθηγητές, ωστόσο αναμένεται να επιστρέψουν στα σχολεία έτοιμοι για μάθημα διά ζώσης.

«Εμείς αυτό θέλουμε να τονίσουμε είναι ότι πρέπει να εφαρμοστούν οι αποφάσεις που εξήγγειλε ο υπουργός Παιδείας, ότι πρέπει να γίνονται rapid test και στους εκπαιδευτικούς, αλλά και στους μαθητές, για να έχουμε μία ξεκάθαρη εικόνα στα σχολεία πριν την επιστροφή. Όσον αφορά τους υπόλοιπους μαθητές των υπόλοιπων τάξεων, αυτό που έχουμε να πούμε είναι ότι αναμένουμε τις αποφάσεις και η επιστροφή πρέπει να γίνεται με βάση τις γνώμες των ειδικών και τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για να υπάρχει ασφάλιση της υγείας των εκπαιδευτικών και των μαθητών», σημείωσε ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Θέμης Πολυβίου.

Το πρόβλημα με τα εργαστηριακά μαθήματα στην Μέση Τεχνική Εκπαίδευση φαίνεται ότι παραμένει, με τους καθηγητές να εκφράζουν την ελπίδα για σύντομη επιστροφή των μαθητών στα σχολεία.

«Χαιρετίζουμε την απόφαση για επιστροφή των τελειόφοιτων στα σχολεία, αυτό θα τους βοηθήσει στην εκπαίδευση, αλλά και στο ψυχολογικό κομμάτι. Παροτρύνουμε τους εκπαιδευτικούς μας και τους μαθητές να εφαρμόζουν τα μέτρα, με σοβαρότητα και αυστηρότητα, ώστε να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία. Όσον αφορά τα εργαστηριακά μαθήματα, σίγουρα δεν μπορούν να γίνουν εξ αποστάσεως σε ικανοποιητικό βαθμό και να επιστρέψουν σύντομα όλα τα παιδιά, για να μπορέσει να συνεχίσει η διδασκαλία των εργαστηριακών μαθημάτων, με την αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ, Παναγιώτης Λυσάνδρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτές είναι οι αποφάσεις του Υπουργικού-Τι ανοίγει, πότε και οι περιορισμοί

Δειτε Επισης

Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου
Θλίψη για την απώλεια της Ελένης Νικήτα εκφράζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού
Πέραν των 18 χιλιάδων ατόμων εξυπηρετούν τα Επιμορφωτικά Κέντρα
Διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή σε κοινότητες Λεμεσού και Λάρνακας
Ενέκρινε οδηγία για το δικαίωμα των καταναλωτών για επισκευή προϊόντων το Ευρωκοινοβούλιο
Άγγιξαν τα 155 εκατομμύρια οι διελεύσεις από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων ισχυρίζονται στα κατεχόμενα
Τελευταία η Κύπρος στην ΕΕ σε διαδικτυακές αγορές έντυπων και ψηφιακών βιβλίων
Εντός του 2024 η νομοθετική ρύθμιση της πρακτικής εργασίας των φοιτητών
Ανακαλείται το Physiomer Baby Unidoses-Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας
Τα προβλήματα στον παραλιακό πεζόδρομο Λεμεσού συζητήθηκαν στην Επ. Εμπορίου