«Κλειδώνει» το unlock-Οι προτάσεις των επιστημόνων ενώπιον Αναστασιάδη

Τις τελικές τους εισηγήσεις για την άρση μέτρων από την πρώτη Φεβρουαρίου, θα καταθέσουν ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας οι επιστήμονες, σε σύσκεψη στο Προεδρικό στις 11:30. Τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, που είχαν ψες τηλεδιάσκεψη, θα δώσουν νέα στοιχεία της βελτιωμένης επιδημιολογικής κατάστασης καθώς και εικόνα από τα νοσοκομεία.

Ακολούθως οι Υπουργοί Υγείας, Οικονομικών, Εργασίας και Παιδείας θα συζητήσουν τις εισηγήσεις, θα ληφθούν αποφάσεις σε πολιτικό επίπεδο και θα οδηγηθούν προς έγκριση την Τετάρτη ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου.

Οι επιστήμονες, προκρίνουν όπως έγινε γνωστό ένα συντηρητικό «ξεκλείδωμα» σε τρεις φάσεις, δύο το Φεβρουάριο και μία το Μάρτιο, με στόχο να μην υπάρχει πισωγύρισμα με απότομη αύξηση κρουσμάτων.

Στην πρώτη φάση, μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, προτείνεται το άνοιγμα μικρών καταστημάτων του λιανικού εμπορίου, των κομμωτηρίων, των κουρείων και των ινστιτούτων αισθητικής, με πολύ αυστηρά πρωτόκολλα και με συχνά rapid tests στους εργαζόμενους.

Όπως όλα δείχνουν, θα παραμείνουν τουλάχιστον για την πρώτη φάση, όλοι οι περιορισμοί για τις διακινήσεις όπως τα sms, οι μετακινήσεις στα σπίτια και το κέρφιου.

Σ’ ότι αφορά στα σχολεία, η πρόταση των επιστημόνων είναι η επιστροφή στα θρανία μόνο των μαθητών των Δημοτικών σχολείων, με τους υπόλοιπους να συνεχίζουν μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης. Ωστόσο, τον τελικό λόγο έχει το Υπουργείο Παιδείας, που συνεχίζει να δέχεται πιέσεις για επιστροφή και των τελειόφοιτων μαθητών.

Η πρόταση για τη δεύτερη φάση των χαλαρώσεων, από τα μέσα Φεβρουαρίου μέχρι το Μάρτιο, είναι και πάλι συντηρητική. Αναμένεται, ωστόσο να καταργηθούν τα sms, ενώ μάλλον θα παραμείνει το κέρφιου. Εάν το επιτρέπει η επιδημιολογική κατάσταση θα επιστρέψουν οι υπόλοιποι μαθητές στα θρανία και θα ανάψει το πράσινο φως για άνοιγμα και άλλων επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου.

Το Μάρτιο, η πρόθεση είναι να ανοίξουν καφετέρειες, εστιατόρια, γυμναστήρια, σχολές χορού και αρκετές άλλες επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές. Σημειώνεται ότι η κάθε φάση, θα τελεί υπό την αίρεση των επιδημιολογικών δεδομένων. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το πλάνο του unlock-Τι ανοίγει σε κάθε φάση, τα sms και πότε επιστρέφουν όλοι οι μαθητές

Μεγάλη ανησυχία για το νέο στέλεχος

Στο μικροσκόπιο των επιστημόνων και στην Κύπρο βρίσκεται, εξάλλου το νέο στέλεχος του ιού SARS-CoV-2, VOC 202012/01, που αρχικά ανιχνεύθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και ακολούθως και σε άλλα κράτη της ΕΕ.

Οι πρόσφατες μελέτες που διενεργήθηκαν σε Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία, κατέδειξαν επιθετική εξάπλωση του μεταλλαγμένου στελέχους του ιού, με την εκτίμηση να είναι πως τις επόμενες 6-12 εβδομάδες θα υπάρχει επιδημιολογική επιβάρυνση στα κράτη μέλη.

Η Κύπρος συνεχίζει να πραγματοποιεί αυξημένους δειγματοληπτικούς εργαστηριακούς ελέγχους στα Αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου και σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση των χωρών στη βάση του επιδημιολογικού τους κινδύνου, οι επιβάτες από όλες τις χώρες της Ε.Ε οφείλουν να προσκομίζουν αρνητικό πιστοποιητικό PCR τεστ ή να υποβάλλονται σε εξέταση κατά την άφιξή τους.

Παράλληλα, τον τελευταίο μήνα, όσοι φτάνουν από το Ηνωμένο Βασίλειο υποβάλλονται σε εργαστηριακό έλεγχο τόσο κατά την άφιξή τους, όσο και την έβδομη ημέρα από την άφιξή τους, ενώ φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία της Δημοκρατίας για υποχρεωτική απομόνωση εφτά ημερών.

Η Κύπρος βρίσκεται σε επικοινωνία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων (ECDC), για να αποστέλλεται ποσοστό 5% των θετικών δειγμάτων για περαιτέρω διερεύνηση, σε μια προσπάθεια να παρακολουθείται συνεχώς η εξάπλωση του νέου στελέχους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τρεις νεκροί και 130 κρούσματα-Η ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας

Πάνω από πέντε χιλιάδες νέα ραντεβού για εμβολιασμούς

Συνεχίζεται εν τω μεταξύ, το εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας μας. Από τις εννέα το πρωί διατίθενται μόνο για τα άτομα ηλικίας άνω των 90 ετών, μέσω της Πύλης Εμβολιασμού, 5.448 νέα ραντεβού για την περίοδο από τις 27 Ιανουαρίου μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, ανάλογα με τον ρυθμό εξάντλησης των ραντεβού για τα άτομα άνω των 90 ετών, οι πολίτες θα ενημερωθούν μέσω ανακοίνωσης για τη διάθεση των ραντεβού στις επόμενες ηλικιακές υποκατηγορίες.

Οι πολίτες θα εξυπηρετούνται από αυτήν την εβδομάδα από  συνολικά 15 συνεργεία εμβολιασμού. Τη λειτουργία του αρχίζει και το Κέντρο Εμβολιασμού Λινόπετρας στη Λεμεσό, προστίθενται συνεργεία εμβολιασμού στα Λατσιά, την Λακατάμια και την Πάφο και επεκτείνεται το ωράριο στην Λάρνακα και οι ημέρες στην Λακατάμια και στην Αμμόχωστο.

Την εβδομάδα 16-22 Ιανουαρίου, έγιναν συνολικά 7,153 εμβολιασμοί. Από αυτούς, οι 2,057 αφορούσαν σε ένοικους και προσωπικό οίκων ευγηρίας και σε επαγγελματίες πρώτης γραμμής που εργάζονται σε νοσηλευτήρια  που έλαβαν τη δεύτερη δόση και ολοκλήρωσαν με αυτόν τον τρόπο τον εμβολιασμό τους. Σε άλλα 5,096 άτομα χορηγήθηκε η πρώτη δόση του εμβολίου. Περισσότερα από 15 χιλιάδες άτομα, έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δειτε Επισης

Δύο νέα λεωφορεία για τους εγκλωβισμένους ενέκρινε το Υπουργικό
Πράσινο Υπουργικού για εκσυγχρονισμό διαχείρισης τ/κ περιουσιών-Τι αλλάζει στα κριτήρια διάθεσης
Καταργείται η υπόδειξη αρνητικού τεστ κορωνοϊού σε νοσοκομεία και οίκους ευγηρίας
«Ναι» στα αιτήματα των συγγενών από την Ευρωβουλή-Σιγή ιχθύος από το Μαξίμου
Καταδικάζει την αλόγιστη αναγραφή συνθημάτων στο κέντρο ο Δήμος Λάρνακας
Φορτηγό ακινητοποιήθηκε και μπλόκαρε τον αυτοκινητόδρομο-Έκλεισε η μια λωρίδα
Άνοιξαν πυρ κατά δικηγορικού γραφείου στην Πάφο
Εξωθούσαν ανήλικες στην πορνεία και τις πλήρωναν με κοκαΐνη στην Αθήνα-Τέσσερις συλλήψεις
Μόρφου Νεόφυτος για το σκάνδαλο στη Μονή-«Δαιμονικές δυνάμεις κάνουν πολλαπλές επιθέσεις, δοκιμάζεται η πίστη»
Έτοιμο να αποπλεύσει για Γάζα το δεύτερο πλοίο με 500 τόνους βοήθειας