Οι πιέσεις για επιστροφή μαθητών στα θρανία και τα δύο σενάρια στο τραπέζι

Μεγάλη είναι η αγωνία ανάμεσα σε μαθητές και γονείς, που αναμένουν το πλάνο αποκλιμάκωσης από το ολικό απαγορευτικό, για να μάθουν ποιοι και πότε επιστρέφουν στα θρανία. Οι ψίθυροι και οι συζητήσεις, όσον αφορά στην επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, έχουν ήδη αρχίσει, όπως και οι πιέσεις προς το αρμόδιο Υπουργείο.

Ο τελικός λόγος ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας, με τον Πρόδρομο Προδρόμου να μελετά όλα τα ενδεχόμενα που έχει ενώπιον του. Ο υπουργός Παιδείας είχε εκφράσει και στο παρελθόν την άποψη ότι η διδασκαλία με φυσική παρουσία των μαθητών στις σχολικές αίθουσες είναι πιο παραγωγική, ωστόσο στις αποφάσεις συνυπολογίζονται τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Η συζήτηση ανάμεσα στους επιστήμονες για το ποιοι μαθητές πρέπει να επιστρέψουν στην πρώτη φάση χαλαρώσεων, είναι μεγάλη. Οι τελικές εισηγήσεις τους, που συζητούνται και σε επίπεδο της τεχνικής επιτροπής που ετοιμάζει το πλάνο αποκλιμάκωσης, θα κατατεθούν τη Δευτέρα, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.  

Τα σενάρια που υπάρχουν επί τάπητος είναι δύο. Το πρώτο αφορά στην επιστροφή των μόνο των μαθητών των Δημοτικών στα σχολεία και την παραμονή των υπόλοιπων στο σπίτι, οι οποίοι θα παρακολουθούν τα μαθήματά τους μέσω της τηλεκπαίδευσης. Το δεύτερο σενάριο αφορά στην επιστροφή των μαθητών της Δημοτικής Εκπαίδευσης στα σχολεία, αλλά και των τελειόφοιτων μαθητών στα θρανία, με τους υπόλοιπους να συνεχίζουν με τηλεκπαίδευση.

Οι επιστήμονες πάντως προκρίνουν το πρώτο σενάριο. Όπως είχε δηλώσει στον REPORTER το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, Δρ. Ζωή Δωροθέα Πανά, ένας σημαντικός λόγος που οδηγεί τους ειδικούς προς την απόφαση να προτείνουν την επιστροφή των μαθητών του Δημοτικού, είναι οι μελέτες που δείχνουν ότι ενδεχομένως να έχουν μικρότερη δυναμική στη διασπορά, σε σχέση με τα μεγαλύτερα και κυρίως τους εφήβους.

Και στα δύο σενάρια, πάντως προβλέπεται η παραμονή στο σπίτι κάποιων μαθητών και συνέχιση της τηλεκπαίδευσης. Ωστόσο αν τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν, στη δεύτερη φάση της χαλάρωσης των μέτρων, στα μέσα Φεβρουαρίου, θα επιστρέψουν στα θρανία και οι υπόλοιποι μαθητές.

Αρμόδια πηγή από το Υπουργείο Παιδείας ανέφερε στον REPORTER πως όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και πως η σύσκεψη της Δευτέρας, θα καθορίσει και τις τελικές αποφάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βλέπει επιδημιολόγους ο Πρόεδρος, κατατίθεται το πλάνο αποκλιμάκωσης των μέτρων

Πιέσεις για επιστροφή των τελειόφοιτων μαθητών

Οι Παγκύπριες Εξετάσεις, που άρχισαν να πλησιάζουν έχουν εντείνει τις ανησυχίες γονέων, μαθητών και καθηγητών, οι οποίοι διαμηνύουν ότι τα μαθήματα, τουλάχιστον για τους τελειόφοιτους πρέπει να συνεχιστούν με την φυσική παρουσία των μαθητών στα σχολεία. Εξάλλου και στην Τεχνική Εκπαίδευση παρουσιάζεται αναταραχή, αφού τα εργαστηριακά μαθήματα παραδίδονται «κουτσουρεμένα», με τους εκπαιδευτικούς να επιστρατεύουν εναλλακτικούς τρόπους για να κάνουν μάθημα.

Οι γονείς της Μέσης Εκπαίδευσης, από την αρχή της σχολικής χρονιάς, μέχρι και σήμερα, έχουν ξεκαθαρίσει πως πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στους μαθητές της Γ’ Λυκείου, ώστε να γίνεται σωστά το μάθημα και να μπορούν να αποδώσουν τα μέγιστα στις εξετάσεις, που θα κρίνουν το μέλλον τους.

«Σε περίπτωση που το Υπουργείο Υγείας εξετάζει την σταδιακή επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, δική μας προτεραιότητα είναι οι τελειόφοιτοι μαθητές των Λυκείων και των Τεχνικών Σχολών. Είναι γνωστό ότι αυτοί οι μαθητές προετοιμάζονται για τις Παγκύπριες Εξετάσεις και αυτή τη στιγμή, η τελευταία τάξη του σχολείου, θα καθορίσει το μέλλον τους και τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό. Εμείς ως γονείς θα τους στηρίξουμε και θα κάνουμε ό,τι είναι εφικτό για να επιστρέψουν στα θρανία», ανέφερε στον REPORTER ο πρόεδρος των Οργανωμένων γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Χαράλαμπος Διονυσίου.

Τη θέση αυτή των γονέων συμμερίζονται και οι καθηγητές, οι οποίοι είχαν επισημάνει πολλάκις την αναγκαιότητα της διδασκαλίας με φυσική παρουσία των μαθητών στα σχολεία. Αυτό που αναμένει αυτή τη στιγμή η ΟΕΛΜΕΚ, είναι τις ανακοινώσεις της Κυβέρνησης, για τα σχολεία.

«Ένα σοβαρό ζήτημα, που πρέπει να προβληματίσει όλους, είναι το τι θα γίνει με τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, αφού είναι οι μαθητές της περσινής Β’ Λυκείου, που από τον Μάρτιο του 2020 δεν είχαν παρακολουθήσει κανένα μάθημα με φυσική παρουσία, μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς. Το Υπουργείο Παιδείας, πρέπει να προβληματιστεί αρκετά, για να δούμε τι θα γίνει με τους τελειόφοιτους μαθητές μας», υπέδειξε ο αντιπρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας, ο οποίος σημείωσε πως η φυσική παρουσία είναι πιο ποιοτική και δεν συγκρίνεται με την εξ αποστάσεως διδασκαλία. «Πρέπει να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις, με βάση την επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου και αν υπάρχει δυνατότητα να επιστρέψουν στα σχολεία οι τελειόφοιτοι, αυτό θα είναι προς όφελος των μαθητών».

Βραχνάς τα εργαστηριακά μαθήματα

Σοβαρό φαίνεται να είναι το πρόβλημα που παρουσιάζεται στις Τεχνικές σχολές, αφού τα εργαστηριακά μαθήματα παραδίδονται με δυσκολία. Από την αρχή της εφαρμογής της τηλεκπαίδευσης, οι καθηγητές που παραδίδουν εργαστηριακά μαθήματα, στράφηκαν στη βοήθεια του διαδικτύου και συγκεκριμένα στα βίντεο που κυκλοφορούν, ώστε να μπορούν να παραδώσουν το μάθημά τους.

Ο πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ, Παναγιώτης Λυσάνδρου, εξέφρασε την άποψη ότι η εκπαιδευτική διαδικασία δια ζώσης, σε περίπτωση που το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, είναι καλύτερη. Όπως υπέδειξε όμως, «αυτό που προέχει για μας, είναι η υγεία. Θα αναμένουμε τις αποφάσεις της Κυβέρνησης και πρέπει να ακούσουμε τις απόψεις των ειδικών».

Πρόσθεσε πως, σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο να μείνουν στο σπίτι οι μαθητές και μετά τις 31 Ιανουαρίου, που λήγουν τα υφιστάμενα μέτρα, «θα ήταν προτιμότερο να επιστρέψουν στα σχολεία οι μαθητές, σε μικρές ομάδες, μόνο για τα εργαστηριακά τους μαθήματα».

Κλείνουν προς την επιστροφή των μαθητών στα Δημοτικά οι γονείς

Όσον αφορά στη Δημοτική Εκπαίδευση, οι γονείς παρουσιάζονται θετικοί στην επιστροφή των μαθητών στα θρανία, αφού όπως τόνισε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Δημοτικής, Σωτήρης Χριστοφή, στα Δημοτικά δεν έχουν παρουσιαστεί πολλά κρούσματα, που να δείχνουν ότι υπάρχει διασπορά εντός των σχολείων.

«Εμείς επικροτούμε την επιστροφή των μαθητών, πίσω στα θρανία. Η διδασκαλία των παιδιών, ειδικά των δημοτικών, με φυσική παρουσία, είναι αυτό που τους προσφέρει τα μέγιστα στην εκπαίδευσή τους».

Από την πλευρά τους, οι δάσκαλοι περιμένουν τις αποφάσεις της Κυβέρνησης, με την πρόεδρο της ΠΟΕΔ να τονίζει πως «ευχή όλων είναι να υπάρξει εκείνη η βελτίωση στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας, ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες επιστροφής μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία. Ως ΠΟΕΔ παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θέλουμε να πιστεύουμε ότι η όποια απόφαση, θα βασιστεί στις απόψεις των ειδικών γιατί σημαντικότερο όλων είναι η υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα