Κυριακή 7 Μαρ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Βλέπει επιδημιολόγους ο Πρόεδρος, κατατίθεται το πλάνο αποκλιμάκωσης των μέτρων

Νατάσα Χριστοφόρου  22/01/2021 13:06
Βλέπει επιδημιολόγους ο Πρόεδρος, κατατίθεται το πλάνο αποκλιμάκωσης των μέτρων

Βλέπει επιδημιολόγους ο Πρόεδρος, κατατίθεται το πλάνο αποκλιμάκωσης των μέτρων

Νατάσα Χριστοφόρου  22/01/2021 13:06

Σύσκεψη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα πραγματοποιήσουν την ερχόμενη Δευτέρα το πρωί, τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, οι οποίοι θα καταθέσουν τις εισηγήσεις τους και θα συζητήσουν το πλάνο αποκλιμάκωσης των μέτρων το οποίο θα ξεκινήσει από την πρώτη Φεβρουαρίου, εάν συνεχίσει η βελτίωση των επιδημιολογικών δεικτών.

Μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής ομάδας είχαν το πρωίτηλεδιάσκεψη με τεχνοκράτες των Υπουργείων Υγείας, Οικονομικών, Εργασίας, Παιδείας και Εμπορίου, όπου κατέθεσσαν τις αρχικές τους προτάσεις. Μέχρι την Κυριακή θα ολοκληρωθεί το στρατηγικό πλάνο, τη Δευτέρα θα συζητηθεί με το Νίκο Αναστασιάδη και τους αρμόδιους υπουργούς και την Τετάρτη αναμένεται να οδηγηθεί προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Οι γραμμές, έχουν πάντως χαραχθεί, αφού αποφασίστηκε όπως ακολουθηθεί πλάνο δύο ταχυτήτων, πιθανότατα με τρεις φάσεις που θα περιλαμβάνει  συντηρητικό ξεκλείδωμα το Φεβρουάριο και επιταχυνόμενο τον Μάρτιο.

Στην πρώτη φάση, που θα είναι μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, οι σκέψεις είναι να ανοίξουν τα μικρά καταστήματα του λιανικού εμπορίου, τα κομμωτήρια, τα κουρεία και τα ινστιτούτα αισθητικής, αλλά όχι τα malls και τα υπερκαταστήματα.

Όπως όλα δείχνουν, θα παραμείνουν τουλάχιστον τις πρώτες ημέρες του επόμενου μήνα, τα sms καθώς και οι υπόλοιποι περιορισμοί στις διακινήσεις, όπως οι μετακινήσεις στα σπίτια και το κέρφιου. Επίσης, θα διατηρηθεί το μέτρο της τηλεργασίας στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, ενδεχομένως με μικρές διαφοροποιήσεις.

Το πιο δύσκολο τεστ για τους ειδικούς είναι αυτό των σχολείων, αφού υπάρχουν διιστάμενες απόψεις, με το Υπουργείο Παιδείας να έχει τον τελικό λόγο. Οι πλείστοι επιστήμονες προκρίνουν στην πρώτη φάση την επιστροφή μόνο των μαθητών δημοτικών σχολείων, ωστόσο υπάρχουν πιέσεις από τους οργανωμένους γονείς για επιστροφή στα θρανία και των τελειόφοιτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτό είναι το σενάριο για το πρώτο unlock-Τι ανοίγει και οι σκέψεις για σχολεία

Σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, συντηρητική αναμένεται να είναι και η δεύτερη φάση στο δεύτερο μισό του Φεβρουαρίου, όπου αναμένεται να αρθούν περιορισμοί στις διακινήσεις και ενδεχομένως να επιστρέψουν και οι υπόλοιπες βαθμίδες της εκπαίδευσης. Οι πλείστες επιχειρήσεις που είναι κλειστές όπως χώροι οι εστίασης και τα γυμναστήρια, αναμένεται να λάβουν το πράσινο φως για να ανοίξουν μέσα στο Μάρτιο.

Επιφύλαξη λόγω νοσηλειών

Οι επιστήμονες πάντως, περιμένουν να δουν την κατάσταση και τις επόμενες ημέρες στα νοσοκομεία, προκειμένου να πουν με βεβαιότητα πως είναι ασφαλές το restart.

«Κρατούμε μια επιφύλαξη ακόμα για να πούμε με βεβαιότητα πως θα υπάρχουν χαλαρώσεις, επειδή βλέπουμε υψηλούς αριθμούς νοσηλευομένων. Φαίνεται ότι τώρα θα μπούμε σε μια φάση που θα αρχίσουν να μειώνονται οι νοσηλείες, αν και ο αριθμός των ατόμων στις εντατικές, παραμένει αρκετά υψηλός», ανέφερε στον REPORTER o επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, Κωνσταντίνος Τσιούτης, προσθέτοντας ότι οι όποιες χαλαρώσεις, πρέπει να γίνουν πολύ προσεκτικά. «Πρέπει δηλαδή να ανοίξουν πολύ λίγοι χώροι, τουλάχιστον τις πρώτες εβδομάδες του Φεβρουαρίου, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι η βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης παραμένει».

Όπως σημείωσε ο κ. Τσιούτης, κατά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη με την τεχνική επιτροπή, θα συζητηθεί η επιδημιολογική κατάσταση για να καταλήξουν σε προτάσεις για την επανεκκίνηση. «Ειδικά τις αρχες Φεβρουαρίου, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο τι θα ανοίξει, ώστε να μην δούμε απότομες μεταδόσεις και καινούριες συρροές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι με rapid tests-Τα σημεία δειγματοληψίας

Πιο αυστηρά πρωτόκολλα

Τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, θα ετοιμάσουν ταυτόχρονα εισηγήσεις για λήψη επιπρόσθετων μέτρων για τήρηση των πρωτοκόλλων. «Είναι πολύ βασικό να διασφαλίσουμε πως τα πρωτόκολλα που ήδη υπάρχουν, θα τηρούνται. Άρα χρειάζεται καλή επιτήρηση και σίγουρα θα χρειαστεί και ανανέωση των πρωτοκόλλων για κάποιους χώρους, ίσως και κάποια να γίνουν πιο αυστηρά ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Εξαρτάται βέβαια από το ποιοι χώροι θα ανοίγουν και με ποια σειρά», σημείωσε ο κ. Τσιούτης.

Σε μια προσπάθεια, εξάλλου να εντοπίζονται έγκαιρα και να απομονώνονται τα θετικά περιστατικά, το Υπουργείο Υγείας αναμένεται να παραθέσει σειρά κινήτρων, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός όσων εξετάζονται μέσω των rapid tests. Η μεγαλύτερη στόχευση θα δοθεί σε εργαζόμενους που θα επιστρέψουν στις δουλειές τους, με στόχο να εξετάζεται ανά εβδομάδα τουλάχιστον το 20% του προσωπικού κάθε επιχείρησης.

«Αυτό που υποστηρίζουμε ως συμβουλευτική επιτροπή, είναι πως πρέπει να ελεχθεί μεγάλο ποσοστό εργαζομένων, πριν επιστρέψουν στις δουλειές τους. Επίσης θα πρέπει να ελέγχεται ανά εβδομάδα, αφότου επιστρέψουν, ένα σημαντικό ποσοστό από αυτούς, για να προλαμβάνονται οι μεταδόσεις στους χώρους όπου εργάζονται», σημείωσε ο κ. Τσιούτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας