Πυρετώδεις διεργασίες για το unlock-Τα μαζικά τεστ και το πλάνο για επιχειρήσεις

Πυρετώδεις είναι οι διεργασίες μεταξύ επιστημόνων και τεχνοκρατών, προκειμένου μέχρι τη Δευτέρα να καταρτιστεί το στρατηγικό πλάνο αποκλιμάκωσης από το ολικό απαγορευτικό, που όπως όλα δείχνουν θα ξεκινήσει την πρώτη Φεβρουαρίου. Η αγωνία των πολιτών για το τι θα ανοίξει τελικά, θα τελειώσει την Τετάρτη αφού μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις.

Τη Δευτέρα, τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας θα παρουσιάσουν τις τελικές τους προτάσεις, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και ακολούθως θα ληφθούν οι πολιτικές αποφάσεις.

Συντηρητικό το «ξεκλείδωμα»

Οι βασικές αρχές του μοντέλου που θα ακολουθηθεί, που θα είναι δύο ταχυτήτων, έχουν πάντως αποφασιστεί. Με στόχο να μην υπάρχει ρίσκο για την επιδημιολογική εικόνα και με δεδομένη την επιβάρυνση στο σύστημα υγείας, το Φεβρουάριο θα γίνουν συντηρητικές χαλαρώσεις, που θα επιταχυνθούν εάν το επιτρέψει η επιδημιολογική εικόνα το Μάρτιο.

«Η γενική αρχή που υπάρχει μετά από καθολικά απαγορευτικά είναι να γίνεται σταδιακά και προσεκτικά, η άρση των μέτρων για να αποφύγεις μια έξαρση», ανέφερε στον REPORTER το μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής, Γιώργος Νικολόπουλος προσθέτοντας πως γίνονται συζητήσεις για την αποκλιμάκωση «σε επιστημονικό επίπεδο από την Επιτροπή, σε τεχνικό επίπεδο από τα Υπουργεία και σε πολιτικό από την Κυβέρνηση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτό είναι το σενάριο για το πρώτο unlock-Τι ανοίγει και οι σκέψεις για σχολεία

Τι ανοίγει Φεβρουάριο και τι μένει το Μάρτιο

Στην πρώτη φάση, που θα είναι μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, η πρόθεση είναι να ανοίξουν τα μικρά καταστήματα του λιανικού εμπορίου, τα κομμωτήρια, τα κουρεία και τα ινστιτούτα αισθητικής, αλλά όχι τα malls και τα υπερκαταστήματα.

Όπως όλα δείχνουν, θα παραμείνουν τουλάχιστον στην πρώτη φάση, τα sms καθώς και οι υπόλοιποι περιορισμοί στις διακινήσεις, όπως οι μετακινήσεις στα σπίτια και το κέρφιου.

Αυτό που δεν έχει κλειδώσει, είναι πώς θα γίνει η επιστροφή των μαθητών στα θρανία. Οι πλείστοι επιστήμονες προτείνουν στην πρώτη φάση, την επιστροφή μόνο των μαθητών των δημοτικών σχολείων, ωστόσο υπάρχουν πιέσεις από τους οργανωμένους γονείς για επιστροφή στα θρανία και των τελειόφοιτων.

Η δεύτερη φάση των χαλαρώσεων, από τα μέσα Φεβρουαρίου μέχρι το Μάρτιο, θα είναι και πάλι συντηρητική, αφού εάν το επιτρέπει η επιδημιολογική εικόνα θα καταργηθούν τα sms, θα επιστρέψουν οι υπόλοιποι μαθητές και ενδεχομένως να ανάψει το πράσινο φως για άνοιγμα και άλλων επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου.

Οι πλείστες επιχειρήσεις που είναι κλειστές πάντως, όπως οι καφετέρειες, τα εστιατόρια, τα μπαρ και τα γυμναστήρια, αναμένεται να ανοίξουν το Μάρτιο.

Παραχώρηση rapid σε μεγάλες επιχειρήσεις

Το Υπουργείο Υγείας, έχει στη διάθεσή του τρία όπλα, τα οποία θα επιστρατεύσει κατά τη διάρκεια της αποκλιμάκωσης. Το πρώτο είναι τα μαζικά rapid tests, που θα εντατικοποιηθούν, το δεύτερο είναι η διαφάλιση τήρησης των πρωτοκόλλων, κάποια εκ των οποίων θα αυστηροποιηθούν και το τρίτο είναι ο εμβολιασμός.

Προκειμένου να απομακρυνθεί ο κίνδυνος για δημιουργία εστιών μετάδοσης σε χώρους εργασίας, οι εργαζόμενοι σε τομείς που θα επαναλειτουργήσουν, θα πρέπει να έχουν αρνητικό rapid test διάρκειας επτά ημερών. Για να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα σημεία δειγματοληψίας, το υπουργείο Υγείας θα έρθει σε συνεννόηση με επαγγελματικούς συνδέσμους, ώστε σε μεγάλες επιχειρήσεις να παραχωρηθούν δωρεάν rapid tests, για να γίνονται επί τόπου, με ευθύνη των επιχειρήσεων.

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να διενεργούν rapid test ανά εβδομάδα, σε ομάδες των εργαζομένων τους, για καλύτερη επιτήρηση.

Ταυτόχρονα, θα λειτουργήσουν κινητές μονάδες για διενέργεια εξετάσεων σε βιομηχανικές περιοχές, εργοστάσια και στη δημόσια υπηρεσία και θα αυξηθούν τα συνεργεία δειγματοληψίας σε όλες τις πόλεις και σε κοινότητες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα στοιχεία που οδηγούν στο unlock-Στη Λεμεσό η πιο μεγάλη επιβάρυνση

Συνεχής βελτίωση της εικόνας

Όσο περνούν οι μέρες, εν τω μεταξύ τόσο αποφορτίζεται το ιικό φορτίο στην κοινότητα, που παραμένει ωστόσο υψηλό. Η εικόνα αποτυπώθηκε και στα νέα στοιχεία της Εθνικής Αναφοράς για την πορεία της πανδημίας.

«Υπάρχουν πολύ θετικά στοιχεία και το σημαντικότερο αφορά στη μετάδοση», ανέφερε ο κ. Νικολόπουλος, προσθέτοντας πως τα ποσοστά θετικότητας, «μειώνονται σε όλα τα συστήματα εξέτασης που έχουμε τόσο στα PCR, όσο και στα αντιγονικά τεστ».

Όπως σημείωσε ο δείκτης μεταδοτικότητας (R), είναι πλέον κάτω από το ένα και κινείται μεταξύ του 0,5-0,6%. «Είναι και το φορτίο της νόσου που υπάρχει στην κοινότητα, επειδή είναι ένα πράγμα να ελέγξεις το ρυθμό μετάδοσης, και άλλο να δεις πόσοι άνθρωποι παραμένουν με νόσο στον πληθυσμό. Και αυτό το φορτίο μειώνεται παγκύπρια, παραμένει όμως πάνω από το όριο ασφαλείας, που είναι 150 περιστατικά ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού». Ο Καθηγητής Επιδημιολογίας, σημείωσε ωστόσο πως στο σύστημα υγείας, τα πράγματα παραμένουν ακόμη δύσκολα. «Ίσως πιάσαμε μια οροφή, αλλά η πίεση παραμένει. Έχουμε αρκετούς νοσηλευόμενους στις ΜΕΘ και εξακολουθούμε να έχουμε εισαγωγές, φαίνεται όμως ότι και εκεί υπάρχει κάποια μείωση».

Κληθείς να εκτιμήσει πότε οι πολίτες θα επιστρέψουν στην κανονικότητα, υπέδειξε πως αυτή «μπορεί να μην είναι ακριβώς όπως την γνωρίζαμε. Τόσο μεγάλα γεγονότα, όπως είναι οι πανδημίες φέρνουν αλλαγές. Για παράδειγμα οι χειραψίες μπορεί να αντικατασταθούν από αυτό που κάνουμε τώρα με τους αγκώνες».

Πρόσθεσε όμως πως «ενδεχομένως μέσα στο καλοκαίρι, να έχουμε μια κατάσταση που θα μοιάζει με αυτή που είχαμε, εάν εμβολιαστεί ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού και κυρίως οι άνθρωποι οι οποίοι κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν βαριά. Εάν γίνει αυτό, τότε δεν θα χρειαστεί να κλείνουν επιχειρήσεις και να σταματά η κοινωνική δραστηριότητα. Ωστόσο κάποια μέτρα προστασίας, όπως η χρήση μάσκας και οι αποστάσεις θα συνεχίσουν για κάποια περίοδο».    

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου
Προς μείωση το φαινόμενο σκόνης τις επόμενες ημέρες
Σε βελτιστοποίηση δρομολογίων ασθενοφόρων με τεχνητή νοημοσύνη στοχεύει έργο του ΤΕΠΑΚ
Πάνω από μέσο όρο ΕΕ η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Ζητά επαναφορά των κριτηρίων του 2012 για τους χαμηλοσυνταξιούχους η ΕΚΥΣΥ