Η μεγάλη μάχη του 22μηνου Ανδρέα-«Έπαθε ανακοπή, μας έλεγαν δεν θα τα καταφέρει»

Είναι μόλις είκοσι δύο μηνών, αλλά είναι ένας μαχητής της ζωής. Τους τελευταίους εννέα μήνες, τους περνά μέσα σε μια κλίνη νοσοκομείου. Πριν προλάβει να περπατήσει και να μιλήσει, βρέθηκε αντιμέτωπος με μια τεράστια δοκιμασία, αλλά τα κατάφερε και βγήκε νικητής. Κέρδισε μια μάχη, αλλά τον πόλεμο με την απλασία μυελού των οστών, θα πρέπει να παλέψει ακόμα περισσότερο για να την κερδίσει. Είναι όμως δυνατός και έχει για στήριγμά τους γονείς του.

Το παιδάκι που βλέπετε στην φωτογραφία, ονομάζεται Ανδρέας Θεοχάρους και είναι από το Στρόβολο. Όταν ήταν 15 μηνών, τον περασμένο Μάρτιο δηλαδή, η μητέρα του, Ραφαέλα Θεοχάρους, νοσηλεύτρια στο επάγγελμα, αντιλήφθηκε κάποια περίεργα σημάδια στο σώμα του, κάτι σαν μώλωπες. Παράλληλα, ο μικρός Ανδρέας, είχε αργή ανάπτυξη, αφού δεν περπάτησε μέχρι εκείνη την ηλικία, αλλά ούτε δόντια έβγαλε.

Με βάση τις ενδείξεις που είχε, το πήρε αμέσως στον γιατρό. Του εξήγησε, ότι το βρέφος της δεν είχε κτυπήσει κάπου, ενώ δεν μπορούσε να εξηγήσει από που προέρχονται τα συγκεκριμένα σημάδια, τα οποία πολλαπλασιάζονταν συνεχώς. Έτσι, αποφάσισαν να προβούν σε εξειδικευμένες αναλύσεις, ώστε να διαπιστώσουν τι συμβαίνει... 

«Ο σύζυγός μου έχασε τη γη κάτω από τα πόδια του»
Όπως ανέφερε η κ. Θεοχάρους, μιλώντας στον REPORTER, στις 17 Μαρτίου μετά τις αναλύσεις που έκαναν, διαπιστώθηκε ότι ο γιος της νοσεί από απλασία μυελού των οστών και εισήχθη αμέσως στο Μακάρειο Νοσοκομείο.

«Στην αρχή μας έλεγαν για κάτι παροδικό που θα περνούσε. Μας είχαν αναφέρει ότι πιθανόν να χρειαζόταν μεταμόσχευση, αλλά μας έλεγαν ότι το μωρό φαίνεται πάρα πολύ δυνατό και θα ήταν κάτι παροδικό. Δεν έβλεπαν άλλα σημάδια, που να οδηγούσαν σε συμπέρασμα για κάτι χειρότερο. Παρόλα αυτά, όταν ακούς ότι το παιδί σου θα μπει στο παιδογκολογικό, ακούγεται τρομακτικό. Περνούν πάρα πολλά πράγματα από το μυαλό σου, ιδίως όταν ασχολείσαι με τον τομέα της υγείας και ξέρεις τι σημαίνει παιδογκολογικό. Ο σύζυγός μου που δεν γνώριζε, έχασε τη γη κάτω από τα πόδια του.

Aν μπεις σε εκείνο το δωμάτιο και δεις το μωρό σου να υποφέρει και να το παλεύει τόσο πολύ, αντλείς δύναμη, γίνεσαι και εσύ πιο δυνατός.  Γίνεσαι κάτι σαν κλόουν, αντλείς δύναμη, φτάνει να τον κάνεις να γελάσει για δύο λεπτά. Εμάς ο Ανδρέας είχε 46 πυρετό και καθόταν μέσα στο κρεβάτι και έπαιζε. Ήταν πάρα πολύ ψηλός ο πυρετός του και μας έλεγαν οι γιατροί είναι απίστευτο. Ήταν η αιμοσφαιρίνη του 5,5 όταν κάναμε εισαγωγή και το μωρό προσπαθούσε να πιάσει πάνω στα κάγκελα για να περπατήσει και κανένας δεν το πίστευε».

«Έπαθε ανακοπή, μας έλεγαν δεν θα τα καταφέρει»
Μετά την εισαγωγή του, ο μικρός Ανδρέας, μπαινόβγαινε στα χειρουργεία, ώστε να του βάλουν κεντρικούς καθετήρες, για παρακεντήσεις του μυελού των οστών και ούτω καθεξής. Όλα αυτά, μέχρι την Μεγάλη Παρασκευή, στις 17 Απριλίου, όταν λήφθηκε η απόφαση για διακομιδή του στη Γερμανία, σε εξειδικευμένο ιατρικό κέντρο, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης του. Εκεί παραμένει μέχρι και σήμερα..

«Αφού ήρθαμε στη Γερμανία, βρέθηκε συμβατός δότης, όμως λόγω του κορωνοϊού, δεν μπορούσε να γίνει η μεταμόσχευση. Στις 15 Ιουλίου, ο Ανδρέας έπαθε μια μικρή ανακοπή, αλλά ευτυχώς επανήλθε. Το μωρό ήταν επτά μέρες σε καταστολή, περάσαμε από την εντατική και οι γιατροί μας έλεγαν δεν θα τα καταφέρει. Τελικά τα κατάφερε και τους διέψευσε. Κανένας δεν πίστευε ότι θα τα κατάφερνε και πως θα βελτιωνόταν η κατάστασή του». 

Μετά το συγκεκριμένο περιστατικό, οι γιατροί στη Γερμανία, ζήτησαν να επισπευσθούν οι διαδικασίες, για να γίνει η μεταμόσχευση, αφού πλέον ήταν ζήτημα ζωής και θανάτου για το βρέφος. Τελικά, το μόσχευμα έφθασε στο νοσοκομείο του Βερολίνου, όπου νοσηλεύεται ο Ανδρέας, και έγινε η μεταμόσχευση, αλλά τα προβλήματα δεν σταμάτησαν εκεί.

«Το παιδί άρχισε να παρουσιάζει ψηλή πίεση και οι καρδιολόγοι δεν μπορούσαν να του χορηγήσουν πάρα πολλά φάρμακα. Για να καταλάβετε πίνει φάρμακα για μωρό τεσσάρων χρονών. Η δόση του είναι για έφηβο. Αλλά ευτυχώς βρέθηκε ο δότης και πήγαν όλα καλά. Τον ευχαριστούμε πάρα πολύ».

Στο μεταξύ, η μητέρα του, έφερε στον κόσμο ένα υγιέστατο κοριτσάκι, αφού καθόλη τη διάρκεια αυτής τη περιπέτειας, ήταν έγκυος.

Η ανάγκη για στήριξη και η αγκαλιά του κόσμου
Σήμερα, ο Ανδρέας και η οικογένεια του, συνεχίζουν να δίνουν τη δική τους μάχη σε μια ξένη χώρα, μακριά από τους συγγενείς και τους φίλους τους. Ευτυχώς, τη θεραπεία του μικρού, την καλύπτει το κράτος, όμως τα έξοδα είναι πολυεπίπεδα και δυσβάσταχτα για την οικογένεια.

Για το λόγο αυτό, ξεκίνησε ένας έρανος για στήριξη της οικογένειας, ο οποίος έλαβε την έγκριση του Υπουργείου Εσωτερικών.

«Ο έρανος γίνεται για τον Ανδρέα, γιατί όσο μεγαλώνει τα ρούχα του πρέπει να πλένονται σε υψηλούς βαθμούς και μικραίνουν απίστευτα. Άρα κάθε δύο εβδομάδες χρειάζεται ρούχα. Πολλοί θέλουν να μας στείλουν ρούχα, τα οποία θα τους κοστίσουν πολύ ακριβά για να στείλουν ένα πακέτο στη Γερμανία και είναι πιο εύκολο να τα αγοράσουμε από εδώ. Επίσης, η διατροφή του είναι πολυέξοδη, γιατί έχει ειδική διατροφή λόγω της κατάστασής του. Για παράδειγμα, το φαγητό που θα του μαγειρέψω τώρα, πρέπει να το φάει αμέσως, αλλιώς πρέπει να πεταχτεί. Πρέπει επίσης να τρώει μόνο κατεψυγμένα. Γενικά είναι πολύ περίεργη η διατροφή του και γενικά είναι ακριβή η ζωή εδώ. Επίσης εγώ είμαι και χωρίς δουλειά τώρα, λόγω της εγκυμοσύνης και ο σύζυγός μου είναι σε άδεια άνευ απολαβών».

Όσοι θέλουν και μπορούν να στηρίξουν την οικογένεια, μπορούν να προσφέρουν στον πιο κάτω λογαριασμό:

Όνομα Δικαιούχου: DEMOSTHENOUS PANTELI E. FOR ANDREAS
Αριθμός Λογαριασμού: 1091029796801
ΙΒΑΝ: CY70 0050 0109 0001 0910 2979 6801
SWIFT/BIC: HEBACY2N
Ελληνική Τράπεζα

Η κ. Θεοχάρους, ευχαρίστησε πάντως τον κόσμο για την ανταπόκριση και την στήριξή του, αφού όπως εξήγησε πολλοί ήταν αυτοί που στο κάλεσμά τους έτρεξαν να βοηθήσουν, ενώ υπήρξαν και πολίτες, οι οποίοι τους υποσχέθηκαν να είναι δίπλα τους όταν θα επιστρέψουν στην Κύπρο.

«Θέλω να στείλω ένα μήνυμα, σε όλους να γίνουν δότες μυελού των οστών. Σώζει ζωές. Είναι κάποια δευτερόλεπτα και είναι μια διαδικασία επτά ημερών αν βρεθεί συμβατός. Είτε μωρό, είτε ενήλικος, δεν έχει σημασία, θα σώσει μια ζωή και θα δημιουργήσει μια φιλία που θα είναι για πάντα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Πάνω από είκοσι επικίνδυνα προϊόντα στην αγορά-Οι συστάσεις της Υπηρεσίας Καταναλωτών
Το 4,3% των μαθητών στα σχολεία ασκεί bullying-Χαμηλά τα ποσοστά σε σχέση με την ΕΕ
Τα κατεχόμενα συμμετέχουν σε τουριστική έκθεση στο Ντουμπάι
Με παρέμβαση Παναγιώτου αίρονται τα απεργιακά μέτρα στο λιμάνι Λάρνακας
Εκφοβισμό και κακομεταχείριση καταγγέλλουν οι «φοιτητές» στα κατεχόμενα
Α. Βαφεάδης: Εντός Ιουνίου η αποπεράτωση του περιμετρικού Λευκωσίας
Συνεχίζεται η απεργία στο λιμάνι Λάρνακας, μεσολάβηση Βαφεάδη ζητούν οι συντεχνίες
Γιωρκάτζης: Το Φθινόπωρο θα παραδοθεί ο αναπλασθείς χώρος παλαιού ΓΣΠ
Μεγαλύτερο αγοραστικό ενδιαφέρον συγκεντρώνουν τα διαμερίσματα-Καταγράφηκαν 421 πωλήσεις
Λιγότεροι από 4 στους 10 Κύπριους έχουν καλό επίπεδο χρηματοοικονομικών γνώσεων