Η μάσκα που ενέπνευσε τον εννιάχρονο Λάμπρο-Ζωγραφιές αγάπης στο Καραϊσκάκειο

Το μήνυμα των Χριστουγέννων είναι η αγάπη… Κι αγάπη κρύβεται στην καρδιά του εννιάχρονου Λάμπρου από το Δάλι, ο οποίος από την πρώτη μέρα της γέννησης του, δίνει μάχη, με μια σπάνια νόσο, που ονομάζεται Kaposi Lymphangiomatosis, η οποία δημιουργεί υγρά που καταστρέφουν ζωτικά όργανα του σώματος.
 
Ο Λάμπρος, έμαθε να παλεύει καθημερινά μέσα από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται στο Ισραήλ, γνωρίζοντας πως τίποτα δεν είναι δεδομένο σ' αυτή τη ζωή. Δίπλα του είναι συνεχώς οι γονείς του. Βράχοι και στήριγμά του. Του δίνουν αγάπη κι εκείνος την προσφέρει απλόχερα παρακάτω…
 
Την αγάπη του, την αποτυπώνει στα σχέδια του, αφού παρά τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει, είναι εξαιρετικός ζωγράφος. Συχνά φτιάχνει ζωγραφιές, τις οποίες χαρίζει σε διάφορους ανθρώπους, κυρίως συγγενείς και φίλους του. Ένας απ’ αυτούς και ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος βρίσκεται συνεχώς δίπλα στην οικογένεια.
Η μάσκα του Χριστοδουλίδη και το Καραϊσκάκειο
Μιλώντας στον REPORTER, ο πατέρας του μικρού Λάμπρου, Παντελής Καλλένος, αναφέρθηκε στη ξεχωριστή σχέση μεταξύ του γιου του και του Υπουργού Εξωτερικών, η μάσκα του οποίου έγινε έμπνευση, για να ξεκινήσει μια άλλη υπέροχη σχέση. Αυτή με το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα.
 
«Είδε τον Νίκο Χριστοδουλίδη στην τηλεόραση να φορά μια μάσκα από το Καραϊσκάκειο, σε πορτοκαλί χρώμα. Εξηγήσαμε στον Λάμπρο τι είναι το Καραϊσκάκειο και ότι φορούν τη μάσκα για να βοηθούν το ίδρυμα, αλλά και για να στείλουν μηνύματα. Αμέσως μας είπε να τους κάνω κι εγώ ένα πίνακα.
 
Στην αρχή δεν ξέραμε κανένα, αλλά ήρθαμε σε επαφή με την υπεύθυνη του τμήματος δημοσίων σχέσεων και της αναφέραμε την ιδέα του Λάμπρου. Ήταν πολύ θετική, μιλήσαμε μέσω βιντεοκλήσης και έκανε πρώτο τον πίνακα, “το Δειλινό”, τον Οκτώβριο, ο οποίος πωλήθηκε σε δημοπρασία, έναντι του ποσού των 3000 ευρώ. Αυτά τα λεφτά πήγαν στο ίδρυμα και στο τμήμα παιδικού καρκίνου».
Απ’ εκεί, άρχισε να χτίζεται μια πολύ όμορφη σχέση μεταξύ του Λάμπρου και του Ιδρύματος, ανέφερε με τη σειρά της στον REPORTER, η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του Καραϊσκάκειου, Νεκταρία Παπαδοπούλου.
 
«Μας πρότεινε να μας κάνει πίνακα, μετά που είδε τη μάσκα του Χριστοδουλίδη και εμείς το δεχθήκαμε με πολλή ευχαρίστηση. Προτείναμε στο Λάμπρο να τον βάλουμε για δημοπρασία για να πάρουμε λεφτά, για τον παιδικό καρκίνο. Αφού πήραμε το “οκ” από την οικογένεια του, τον δημοπρατήσαμε. Μετά τον πρώτο πίνακα, μου έκανε και εμένα ένα, για τον οποίο τον ευχαριστώ, ενώ στη συνέχεια του προτείναμε να κάνει και κάτι χριστουγεννιάτικο, αν ήθελε».
 
Τελικά, ο Λάμπρος αποφάσισε να φτιάξει ένα πίνακα για τα Χριστούγεννα, ο οποίος μπήκε σε διαδικασία δημοπρασίας και ξεκινά με αρχικό ποσό τα 250 ευρώ, τα έσοδα από τον οποίο θα πάνε επίσης στο τμήμα παιδικού καρκίνου.
 
«Για μας», είπε η κ. Παπαδοπούλου, «ήταν πάρα πολύ σημαντικό, γιατί από μια αθώα πράξη του Λάμπρου, που εμπνεύστηκε από μια μάσκα και την συνέδεσε με το ίδρυμά μας, βοηθά άτομα που το έχουν ανάγκη. Πλέον επικοινωνούμε πολύ συχνά με τον πατέρα και τη μητέρα του. Είναι μόλις εννιά χρονών και βλέπετε τι υπέροχες ζωγραφιές μπορεί να κάνει. Έχει τεράστιες δυνατότητες.
 
Εκτός των άλλων, από τον πίνακα, αποφασίσαμε το σχέδιο που μας έκανε, να κοσμεί τις κάρτες που θα στείλουμε στους συνεργάτες μας, για τα Χριστούγεννα».
Ο πίνακας για… ένα εκατομμύριο
Η ενέργεια του εννιάχρονου, δεν χαροποίησε μόνο το Καραϊσκάκειο, αλλά και τον ίδιο τον Λάμπρο, ο οποίος παίρνει δύναμη για να συνεχίσει να κάνει αυτό που αγαπά.
 
«Για τον Λάμπρο, δεν έχουν αξία ούτε τα δέκα ευρώ, ούτε οι εκατό χιλιάδες ευρώ. Τα έργα του τα κάνει για τους δικούς του ανθρώπους», υπέδειξε ο πατέρας του.
 
Και συνέχισε, λέγοντας μια ιστορία, που αποδεικνύει του λόγου το αληθές. «Για να καταλάβετε, εγώ βάζω τα έργα του στο Facebook και μου έστειλε μήνυμα μια κοπέλα, η οποία μου είπε ότι ήθελε να αγοράσει ένα πίνακα του Λάμπρου και να στήσει και μια γκαλερί με τα έργα του.
 
Μόλις του το είπαμε, δεν του άρεσε, γιατί σχεδιάζει μόνο για συγκεκριμένους σκοπούς. Για παράδειγμα φτιάχνει για τη γιαγιά, τη μητέρα του, το Καραϊσκάκειο, αλλά όχι για να τα πουλά. Τον ρωτήσαμε πόσα να πούμε της κοπέλας και μας απάντησε ένα εκατομμύριο, θυμωμένα. Είπα στην κοπέλα ότι δεν θέλει να πωλήσει κάτι, αλλά θα της φτιάξει ένα πίνακα και θα της το στείλει. Κάποια πράγματα δεν έχουν τιμή στη ζωή».
Οι πίνακες στον ΥΠΕΞ
Πίνακες χάρισε εξάλλου και στον καλό του φίλο, Νίκο Χριστοδουλίδη, τόσο στο παρελθόν, όσο και πρόσφατα, αφού πλέον έχει εξελίξει τις τεχνικές του και τα σχέδια του, είναι ακόμα πιο όμορφα.
 
Όπως εξήγησε ο πατέρας του, «ήθελε να κάνει ένα πίνακα στον Νίκο Χριστοδουλίδη, γιατί του είχε κάνει και παλιά. Κάποια βράδια λοιπόν, ενώ ετοιμάζεται για ύπνο γύρω στις 20:00 με 21:00, λέει, θα πάω να κάνω πίνακα. Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι μπορεί να κάνει μέσα σε μισή ώρα. Από μόνος του.
 
Έφτιαξε, λοιπόν τον πίνακα στον Νίκο Χριστοδουλίδη και του τον έστειλε. Ο πίνακας ήταν αφηρημένη τέχνη και έβλεπες μέσα ένα χρυσό χέρι, μάτια. Έχει μια ερμηνεία πίσω του και ο καθένας δίνει τη δική του εξήγηση  για τον συγκεκριμένο πίνακα».
 
Το μήνυμα των Χριστουγέννων είναι να προσφέρουμε αγάπη. Δεν κοστίζει τίποτα, αλλά αξίζει πολλά και είναι το πιο μεγάλο δώρο. Για πολλά παιδιά, ο Άγιος Βασίλης για φέτος, θα είναι ο μικρός Λάμπρος.
Η κατάσταση της υγείας του μικρού Λάμπρου
Μέσα από τα σχέδια του, ο μικρός Λάμπρος ξεφεύγει από την καθημερινή μάχη που δίνει με την Kaposi Lymphangiomatosis, μιας σπάνιας μορφή νόσο, από την οποία πάσχουν άλλα τέσσερα μωρά στον κόσμο.
 
Όπως εξήγησε ο πατέρας του, είναι ένα δύσκολο και περίπλοκο πρόβλημα, αλλά βρίσκονται σε καλά χέρια αφού το νοσοκομείο στο Ισραήλ, όπου νοσηλεύεται, είναι ένα από τα δέκα καλύτερα νοσοκομεία του κόσμου.
 
«Η κατάσταση του είναι σταθερή, αλλά εύθραυστη, γιατί μια γρίπη θα είναι μοιραία για τον Λάμπρο.  Ελπίζουμε ότι με την πάροδο του χρόνου, με την εξέλιξη της τεχνολογίας, θα γίνουν όλα καλύτερα.
 
Πολλές φορές είχαμε την ευκαιρία να φύγουμε να πάμε σπίτι μας και να αφήσουμε το μωρό μας στο έλεος του Θεού. Αλλά παλεύουμε συνέχεια, μελετούν οι γιατροί, επεξεργάζονται το πρόβλημα. Πρόσφατα έγινε ένα μεγάλο meeting και από Ισραηλινούς και Αμερικανούς γιατρούς που δείχνουν ενδιαφέρον γι' αυτή τη νόσο. Επεξεργάζονται κάποια νέα δεδομένα, τα οποία πιστεύουν ότι θα βελτιώσουν της κατάσταση της υγείας του μικρού Λάμπρου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η Πνευμονολογική Εταιρεία-«Κίνδυνος για ευάλωτες ομάδες η σκόνη»
Οι Υπηρεσίες Εφημερίας Προσωπικού Ιατρού κατά τα Σαββατοκύριακα
Ζητούν έρευνα και απόδοση ευθυνών οι συντεχνίες ΡΙΚ για την μη έγκαιρη καταβολή μισθών
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διεξάγεται για 49η συνεχή χρονιά η πορεία Χριστοδούλας
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Την Κυριακή η αλλαγή της ώρας-Πάνε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη
Δεν υποχωρεί η σκόνη, παραμένει η θερμή αέρια μάζα-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ