Το αίμα στα ούρα που προμήνυε καρκίνο… «Έπρεπε να υποβληθώ σε ριζική κυστεκτομή»

«Η πρόληψη είναι το παν και σώζει ζωές». Μία έκφραση που την χρησιμοποιούν τόσο συχνά που έχει γίνει σλόγκαν, σε διάφορες καμπάνιες, για την ενημέρωση του κοινού για τον καρκίνο. Φράση που την ακούμε καθημερινά. Κι όμως μία φράση που αποτυπώνει όλη την αλήθεια και που ίσως να έσωσε και τη ζωή του Νίκου Βασιλείου.
 
Είδε αίμα στα ούρα του και χτύπησε το πρώτο καμπανάκι. Έκανε έρευνα στο διαδίκτυο. Αυτό που ανακάλυψε, ανησυχητικό. Τότε χτύπησε το δεύτερο καμπανάκι. Επισκέφτηκε τον γιατρό και του το επιβεβαίωσε. Καρκίνος.
 
Ο Νίκος Βασιλείου, μιλώντας στον REPORTER, επιστρέφει στο όχι και τόσο μακρινό 2014 και θυμάται τι ένιωσε στο άκουσμα της λέξης «καρκίνος», ενώ στέλνει τα δικά του μηνύματα σε όλους.

Η διάγνωση και τα πρώτα συναισθήματα
«Διαγνώστηκα το 2014. Είχα καταλάβει ότι κάτι δεν πάει καλά, όταν είδα αίμα μέσα στα ούρα. Αμέσως μου χτύπησε καμπανάκι. Ήμουν στο εξωτερικό τότε, μόνος χωρίς οικογένεια. Έψαξα στο διαδίκτυο τι σημαίνει αίμα στα ούρα και είδα ότι όταν υπάρχει κάτι τέτοιο και είναι ανώδυνο, το πιο πιθανό είναι καρκίνος της ουροδόχου κύστης, ενώ αν υπήρχαν πέτρες στα νεφρά, θα υπήρχε αίμα και θα ήταν λίγο επώδυνο. Εμένα ήταν ανώδυνο.
 
Όταν ήρθα στην Κύπρο, έκανα βιοψία και διαφάνηκε ότι επρόκειτο για επιθετικό καρκίνο στην ουροδόχο κύστη. Ήταν δευτέρου σταδίου, ευτυχώς και το προλάβαμε. Ο ουρολόγος που συμβουλευόμουν τότε μου έδωσε κάποιες λύσεις και ακολουθήσαμε μία επιθετική θεραπεία, που ήταν να γίνει ριζική κυστεκτομή, να αφαιρεθεί η κύστη. Με την αφαίρεση της κύστης, θα δημιουργείτο καινούργια.
 
Εμείς αποφασίσαμε να πάμε με αυτή τη μέθοδο. Ο θεράπων γιατρός μας είπε ότι δεν θα χρειαστεί ούτε ακτινοθεραπείες, ούτε χημιοθεραπείες, επειδή θα αφαιρείτο η κύστη ολικά. Έτσι προχωρήσαμε και έκανα ολική κυστεκτομή. Κάθε χρόνο κάνω τις σχετικές εξετάσεις, με αξονικό και δεν επανεμφανίστηκε ο καρκίνος.
 
Το πρώτο που παθαίνεις όταν μαθαίνεις ότι έχεις καρκίνο είναι «ετέλειωσε η ζωή μου». Ευτυχώς δεν είναι έτσι τα πράγματα σήμερα, οι έρευνες προοδεύουν υπάρχουν νέες μέθοδοι θεραπείας. Η εγχείρηση που έκανα εγώ και να φτιάξουν μία καινούργια κύστη είναι μία νέα μέθοδος, πρωτοπόρα και στην Κύπρο, οι γιατροί δεν την χρησιμοποιούν. Την έκανα σε ιδιωτικό νοσηλευτήριο την επέμβαση, ήταν ρομποτική και είχαν μηχάνημα.
 
Σιγά-σιγά παίρνεις θάρρος και από τις συμβουλές του γιατρού, ότι θα κάνουμε τη θεραπεία και ότι δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα κλπ. Ξεπερνιέται γενικά.
 
Η στήριξη της οικογένειας και του ΠΑΣΥΚΑΦ
«Είχα στο πλευρό μου την οικογένειά μου. Η στήριξη των ατόμων που είχα δίπλα μου ήταν αρκετά βοηθητική. Στην αρχή, όμως είχαν πάθει σοκ, τους ήρθε απότομο. Ο κόσμος μόλις ακούσει για τον καρκίνο, νομίζει ότι ήρθε το τέλος. Δεν είναι έτσι, όμως. Ο γιατρός μας συμβούλευσε ότι υπάρχει θεραπεία και θα το αντιμετωπίσουμε και ηρεμήσαν. Ήταν δίπλα μου καθ’ όλη τη διάρκεια και με στήριζαν.
 
Η στήριξη και του ΠΑΣΥΚΑΦ ήταν αρκετά σημαντική. Καταρχάς, μετά την εγχείρηση μου έστειλε άτομο για να με βοηθήσει και όποτε χρειαζόμουν το άτομο ήταν εκεί. Δεν μπορούσα να κινηθώ άνετα χωρίς εκείνο το άτομο και η στήριξή του ήταν βασική. Μας έφερναν και αναλώσιμα πράγματα που χρειαζόμασταν. Μπορεί να μην χρειάστηκα τις υπηρεσίες του, όσον αφορά την ψυχολογία μου, ωστόσο ήταν αρκετά σημαντικά όσα μας πρόσφεραν.
 
Πλέον, δεν έχω κανένα πρόβλημα, η ποιότητα ζωής που είχα παραμένει η ίδια. Το μόνο που κάνω, μόνο μου πλέον είναι ο καθετηριασμός, αφού λόγω της επέμβασης για να ουρήσω πρέπει να χρησιμοποιώ καθετήρα. Όμως, σιγά-σιγά συνηθίζεται».
 
Ένα μήνυμα
«Ο Θεός ή η φύση μας δίνουν κάποια σημάδια. Είναι καλό να μην τα αγνοούμε αυτά τα σημάδια. Εγώ δεν το άφησα να περάσει απαρατήρητο. Η πρόληψη είναι το παν. Και ο κόσμος σήμερα ακούει καρκίνο και πανικοβάλλεται. Δεν είναι έτσι τα πράγματα, υπάρχει πρόοδος και εξέλιξη. Αλλά η πρόληψη σώζει ζωές».
 
Ξεκίνησε η εκστρατεία του ΠΑΣΥΚΑΦ
Για ακόμη μία χρονιά, ο ΠΑΣΥΚΑΦ, στέκεται έμπρακτα δίπλα στους συνανθρώπους μας με εμπειρία καρκίνου σε κάθε γωνιά της Κύπρου, αφού έχει ήδη ξεκινήσει ο έρανος «Μαζί στη Ζωή».
 
Όπως αναφέρει ο σύνδεσμος, ο έρανος θα διεξάγεται για όλο το μήνα Οκτώβριο με στόχο τη συλλογή του ποσού των 550.000 ευρώ για τη συνέχιση, την εξέλιξη και τη συνεχή αναβάθμιση των Υπηρεσιών και των Προγραμμάτων του ΠΑΣΥΚΑΦ. Αυτό το ποσό μπορεί να επιτευχθεί αν ο καθένας από εμάς εισφέρει τουλάχιστον 2 ευρώ.
 
Εξάλλου, ο ΠΑΣΥΚΑΦ θα πραγματοποιήσει εκδηλώσεις σε όλες τις επαρχίες. Επίσης θα διεξαχθεί έρανος σε υπεραγορές και πολυκαταστήματα όπου το κοινό θα μπορεί να κάνει την εισφορά του. Ο έρανος διεξάγεται βάσει του νόμου για τη διενέργεια εράνων 41/73, κεφ. 95 και τους σχετικούς κανονισμούς. Όλοι οι εθελοντές του θα φέρουν μαζί τους την εξουσιοδότηση για τον έρανο. Όλες οι εισφορές προς τον ΠΑΣΥΚΑΦ αφαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημα. Εισφορές για τον ΠΑΣΥΚΑΦ θα μπορούν να γίνονται στα γραφεία του ΠΑΣΥΚΑΦ, με αποστολή SMS στο 7060 με κωδικό PASYKAF 5, 3 ή 1 και ηλεκτρονικές εισφορές στο www.pasykaf.org, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου
Προς μείωση το φαινόμενο σκόνης τις επόμενες ημέρες