Είχε γρίπη η τετράχρονη που προσβλήθηκε με στρεπτόκοκκο-Κρίσιμη η κατάσταση της

Σε ετοιμότητα βρίσκονται όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες, όσον αφορά στην περίπτωση του τετράχρονου κοριτσιού, το οποίο νοσηλεύεται διασωληνωμένο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Μακάρειου Νοσοκομείου, αφού έχει προσβληθεί με στρεπτόκοκκο Α’, με τους θεράποντες ιατρούς να παρακολουθούν στενά την περίπτωση, ώστε αν κριθεί αναγκαίο να καλεστεί ο ειδικός λοιμωξιολόγος-παιδοεντατικολόγος από το Ισραήλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε σοβαρή κατάσταση η τετράχρονη με στρεπτόκοκκο-Σε εγρήγορση το Υπ. Υγείας

Η κατάσταση του παιδιού παραμένει κρίσιμη, με τους ειδικούς να βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με το Υπουργείο Υγείας, το οποίο με τη σειρά του παραμένει σε επαφή με τους ειδικούς στο Ισραήλ, ώστε αν και εφόσον κριθεί αναγκαίο, τότε να μελετήσουν επόμενα βήματα. Συγκεκριμένα, ο ειδικός λοιμωξιολόγος-παιδοεντατικολόγος, που έφτασε στην Κύπρο τη Δευτέρα και αποχώρησε αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας, ενημερώθηκε για την κατάσταση του τετράχρονου κοριτσιού, ενώ έδωσε οδηγίες και στους θεράποντες ιατρούς του Μακάρειου Νοσοκομείου.

Ο γιατρός από το Ισραήλ έφτασε στην Κύπρο, μετά από αίτημα του νοσηλευτηρίου, λόγω της κρισιμότητας της τετράχρονης, η οποία διασωληνώθηκε την Κυριακή, μετά από επιδείνωση της κατάστασης της υγείας της. Όπως πληροφορείται ο REPORTER το παιδί είχε διαγνωστεί με γρίπη την περασμένη Τετάρτη και με οδηγίες του παιδιάτρου που το παρακολουθούσε, λάμβανε φαρμακευτική αγωγή. Ωστόσο, η κατάσταση της υγείας της επιδεινωνόταν όσο περνούσαν οι μέρες, με αποτέλεσμα την Κυριακή να κριθεί αναγκαία η μεταφορά του στο Μακάρειο Νοσοκομείο, όπου διαγνώστηκε θετικό σε strep test και λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, διασωληνώθηκε.

Το Υπουργείο Υγείας, από την πρώτη στιγμή βρισκόταν σε επαφή με τους θεράποντες ιατρούς και παραμένει σε συνεχή επικοινωνία μαζί τους, για να παρακολουθούν την εξέλιξη της πορείας του παιδιού. Μάλιστα, σε περίπτωση που οι γιατροί ανάψουν το πράσινο φως για μεταφορά της τετράχρονης στο Ισραήλ, το Υπουργείο είναι έτοιμο για να τρέξει άμεσα τις διαδικασίες.

Στο μεταξύ, οι αρμόδιοι από το Υπουργείο Υγείας, αλλά και από την ιατρική κοινότητα τονίζουν πως περιστατικά λοιμώξεων που αφορούν στο αναπνευστικό σύστημα, είχαν παρατηρηθεί και σε προηγούμενες περιόδους στην Κύπρο. Μάλιστα, όπως είχε αναφέρει σε δηλώσεις της η Δρ. Μαρία Κολιού, το περασμένο καλοκαίρι παρατηρήθηκε θάνατος παιδιού που είχε προσβληθεί από σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού. Αυτό που διαφέρει στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο παγκόσμιος συναγερμός που έχει σημάνει, λόγω της έξαρσης των περιστατικών λοιμώξεων από στρεπτόκοκκο τύπου Α’ στη Βρετανία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μιχάλης Χατζηπαντέλα, το προηγούμενο διάστημα είχε πραγματοποιήσει μία σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας με όλους τους αρμόδιους, ώστε να μελετήσουν τα επόμενα βήματα και προς αυτό το σκοπό είχε αποφασιστεί όπως ενισχυθεί η Κύπρος με strep test, ενώ οι παιδίατροι έχουν λάβει σχετικές οδηγίες για αντιμετώπιση της κατάστασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Υπό στενή παρακολούθηση το πρώτο περιστατικό στρεπτόκοκκου τύπου A στην Κύπρο

Τα συμπτώματα στα παιδιά

Πάντως, οι αρμόδιοι καλούν τους γονείς, όπως ζητήσουν ιατρική βοήθεια, σε περίπτωση που τα παιδιά τους παρουσιάσουν συμπτώματα όπως:

– Το παιδί τρώει λιγότερο από το κανονικό

– Το παιδί παρουσιάζει σημάδια αφυδάτωσης

– Το μωρό είναι κάτω των 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 38℃ ή είναι μεγαλύτερο από 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 39 ℃ ή υψηλότερη

– Το παιδί φαίνεται πολύ κουρασμένο ή ευερέθιστο.

Τρόποι μετάδοσης

Ο στρεπτόκοκκος μεταδίδεται κυρίως με άμεση επαφή με τις εκκρίσεις του αναπνευστικού μέσω του βήχα και του φτερνίσματος του πάσχοντος, που είναι ιδιαίτερα μολυσματικός κατά τη διάρκεια της οξείας λοίμωξης.

Η μετάδοση ευνοείται σε χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός όπως σχολεία, στρατόπεδα, κλειστές δομές και μέσα μαζικής μεταφοράς. Ο χρόνος επώασης από την επαφή μέχρι την ανάπτυξη των συμπτωμάτων  είναι 2-5 μέρες.

Το Υπουργείο αναφέρει ότι η σωστή υγιεινή των χεριών και η αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας είναι σημαντική για να σταματήσει η εξάπλωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οδηγίες Υπ. Υγείας για λοιμώξεις του αναπνευστικού

Δειτε Επισης

Τα Πασχαλινά έθιμα της Κύπρου-«Το κάψιμο του Ιούδα από τα σημαντικότερα»
ΒΙΝΤΕΟ: «Ανάστα ο Θεός»-Σείστηκαν οι εκκλησίες στο άκουσμα της Πρώτης Αναστάσεως
Πάσχα με ανέμους και βροχές στο καιρικό μενού
Αναμένουν απαντήσεις από την πειθαρχική έρευνα για την απόδραση κρατούμενου στις Κεντρικές Φυλακές
Καταγγελία για νέο εργοστάσιο στο Δάλι παρά το διάταγμα για αναστολή εργασιών-Φωνάζουν οι κάτοικοι
Το αίσθημα ασφάλειας, η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και η πάταξη της αππωμάρας
Με τοπικιστικά κριτήρια οι εκλογές στην Αμμόχωστο-Η πολυκοσμία στο Παραλίμνι και η μάχη του κατεχόμενου δήμου
Hθοποιός στην Τουρκία αγόρασε το σχολείο που πήγε μικρός και το διέλυσε για να εκδικηθεί τους καθηγητές
ΒΙΝΤΕΟ: Πλήθος πιστών στην ξεχωριστή περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα στη Νάξο
Ερντογάν για το πάγωμα των εμπορικών σχέσεων με Ισραήλ-«Ξέρουμε πως η Δύση θα μας επιτεθεί»