Σε σοβαρή κατάσταση η τετράχρονη με στρεπτόκοκκο-Σε εγρήγορση το Υπ. Υγείας

Σε εγρήγορση βρίσκεται το Υπουργείο Υγείας, όσον αφορά στο τετράχρονο κοριτσάκι, που νοσηλεύεται διασωληνωμένο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Μακάρειου Νοσοκομείου, καθώς νοσεί με στρεπτόκοκκο Α, με τους αρμόδιους να βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή, ώστε να καθορίσουν τα επόμενά τους βήματα.  

Συγκεκριμένα, στην Κύπρο έχει φτάσει ο ειδικός λοιμωξιολόγος-παιδοεντατικολόγος, ο οποίος είχε καλεστεί από το Ισραήλ, για να παρακολουθεί τη μικρή και να αξιολογήσει την κατάστασή της. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις της η γενική διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη, το Υπουργείο παρακολουθεί τις εξελίξεις και είναι έτοιμο να παρέχει οποιαδήποτε ενέργεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Υπό στενή παρακολούθηση το πρώτο περιστατικό στρεπτόκοκκου τύπου A στην Κύπρο

Σημείωσε πως η ίδια βρισκόταν σε επαφή με τους ειδικούς, μέχρι αργά το βράδυ, ώστε αν ανάψουν το πράσινο φως για μεταφορά στο εξωτερικό, να γίνουν άμεσα οι διαδικασίες. «Είναι πολύ επικίνδυνο να μεταφερθεί η τετράχρονη στο εξωτερικό. Ο παιδοεντατικολόγος μας είπε ότι δεν μπορεί να γίνει. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε», υπέδειξε.

Υπενθυμίζεται πως το τετράχρονο κοριτσάκι εισήχθη στο νοσοκομείο στα μέσα της προηγούμενης βδομάδας με γρίπη Α και την Κυριακή σε τεστ στρεπτόκοκκου εντοπίστηκε θετική.

Όπως ενημέρωσε χθες το Υπουργείο Υγείας, τέτοια περιστατικά σε σοβαρή κατάσταση με διεισδυτική λοίμωξη στρεπτόκοκκου έχουν καταγραφεί ξανά στην Κύπρο και δεν είδαν το φως της δημοσιότητας. Το συγκεκριμένο περιστατικό είναι το πρώτο στην Κύπρο μετά τον συναγερμό λόγω της έξαρσης κρουσμάτων και καταγραφής θανάτων στη Βρετανία.

Σημειώνεται πως ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (GAS) είναι ένα κοινό που πολλοί το φέρουν στο λαιμό και στο δέρμα τους χωρίς να εμφανίζουν συμπτώματα λοίμωξης (υγιείς φορείς). Ωστόσο, το συγκεκριμένο παθογόνο βακτήριο μπορεί να προκαλέσει σε ορισμένες περιπτώσεις λοίμωξη, ήπια ή και πιο σοβαρή όπως αμυγδαλίτιδα, φαρυγγίτιδα, οστρακιά και μολυσματικό κηρίο.

Ήδη από το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του Υπουργείου Υγείας με την Παιδιατρική Εταιρεία, με αφορμή τα σοβαρά περιστατικά που καταγράφηκαν σε άλλες χώρες και πάρθηκαν αποφάσεις. Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Υγείας, Κωνσταντίνος Αθανασίου, οι αποφάσεις έχουν ως στόχο την καταγραφή και επιτήρηση σε περίπτωση που θα παρουσιαζόταν περιστατικό στην Κύπρο.

Από την άλλη ο πρόεδρος της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου, δρ Μιχάλης Αναστασιάδης, εμφανίζεται καθησυχαστικός, αφού τόσο το Υπουργείο Υγείας όσο και οι παιδίατροι έχουν λάβει σχετικές οδηγίες.

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Εκατοστάρι για άλλη μια χρονιά στην πρώτη Ανάσταση από τον Πάτερ Ηράκλη στο Παραλίμνι
Τα Πασχαλινά έθιμα της Κύπρου-«Το κάψιμο του Ιούδα από τα σημαντικότερα»
ΒΙΝΤΕΟ: «Ανάστα ο Θεός»-Σείστηκαν οι εκκλησίες στο άκουσμα της Πρώτης Αναστάσεως
Πάσχα με ανέμους και βροχές στο καιρικό μενού
Αναμένουν απαντήσεις από την πειθαρχική έρευνα για την απόδραση κρατούμενου στις Κεντρικές Φυλακές
Το αίσθημα ασφάλειας, η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και η πάταξη της αππωμάρας
Με τοπικιστικά κριτήρια οι εκλογές στην Αμμόχωστο-Η πολυκοσμία στο Παραλίμνι και η μάχη του κατεχόμενου δήμου
Hθοποιός στην Τουρκία αγόρασε το σχολείο που πήγε μικρός και το διέλυσε για να εκδικηθεί τους καθηγητές
ΒΙΝΤΕΟ: Πλήθος πιστών στην ξεχωριστή περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα στη Νάξο
Ερντογάν για το πάγωμα των εμπορικών σχέσεων με Ισραήλ-«Ξέρουμε πως η Δύση θα μας επιτεθεί»