Υπό στενή παρακολούθηση το πρώτο περιστατικό στρεπτόκοκκου τύπου A στην Κύπρο

Υπό στενή παρακολούθηση βρίσκεται το πρώτο περιστατικό στρεπτόκοκκου τύπου ΄Α, που καταγράφηκε στην Κύπρο και αφορά σε τετράχρονο κοριτσάκι, το οποίο είναι διασωληνωμένο στο Μακάρειο Νοσοκομείο, με το Υπουργείο Υγείας να έχει τεθεί σε συναγερμό αφού στην Βρετανία και σε χώρες της Ευρώπης έχασαν την ζωή τους δεκάδες παιδιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πρώτο περιστατικό στρεπτόκοκκου τύπου Α στη Κύπρο-Διασωληνωμένο τετράχρονο παιδί

Η κατάσταση της υγείας του παιδιού είναι σοβαρή και αναμένεται να αξιολογηθεί από το λοιμωξιολόγο-Παιδοεντατικολόγο που έφτασε στην Κύπρο από το Ισραήλ και θα παρθούν αποφάσεις, ενώ εάν θα χρειαστεί θα μεταφερθεί στο εξωτερικό.

Ήδη από το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του Υπουργείου Υγείας με την Παιδιατρική Εταιρεία, με αφορμή τα σοβαρά περιστατικά που καταγράφηκαν σε άλλες χώρες και πάρθηκαν αποφάσεις. Όπως εξήγησε μιλώντας στον REPORTER, ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Υγείας, Κωνσταντίνος Αθανασίου, οι αποφάσεις έχουν ως στόχο την καταγραφή και επιτήρηση σε περίπτωση που θα παρουσιαζόταν περιστατικό στην Κύπρο.

«Θα αξιολογηθούν τα δεδομένα και θα αποφασιστεί εάν χρειάζεται οποιαδήποτε διαφοροποίηση όσον αφορά το πρώτο περιστατικό που καταγράφηκε με το τετράχρονο παιδάκι. Υπενθυμίζεται πως με την προηγούμενη σύσκεψη είχε παρθεί απόφαση για οδηγίες και συστάσεις προς τους γιατρούς, πλαφόν σε strep test το οποίο ακόμη δεν έχει τεθεί σε ισχύ ακόμη, ωστόσο εάν εντοπιστεί κάτι και χρειαστεί θα προχωρήσουμε σε νέες αποφάσεις», είπε.

Από την άλλη ο πρόεδρος της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου, δρ Μιχάλης Αναστασιάδης, εμφανίζεται καθησυχαστικός, αφού τόσο το Υπουργείο Υγείας όσο και οι παιδίατροι έχουν λάβει σχετικές οδηγίες.

Όπως ανέφερε ο δρ Αναστασιάδης, «το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε αυξημένες στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις, οι οποίες όμως τυγχάνουν διαχείρισης λόγω της τακτικής και στενής επαφής που διατηρούν οι γονείς με τους παιδιάτρους τους. Θεωρούμε πως είναι αρκετά δύσκολο να διαφύγουν της προσοχής μας περιστατικά που θα παρουσιάσουν σοβαρά συμπτώματα. Αφού, δούμε νωρίς τα συμπτώματα, θα γίνει και πιο έγκαιρα η αντιμετώπισή τους».

Η Παιδιατρική Εταιρεία προχώρησε σε κοινή ανακοίνωση με το Υπουργείο Υγείας, προς του παιδιάτρους και διαπιστώθηκε πως υπάρχουν τα διαγνωστικά μέτρα για εντοπισμό του στρεπτόκοκκου και καταγράφονται οι τρόποι αντιμετώπισης.

Ο δρ Αναστασιάδης σημείωσε πως δεν πρέπει να υπάρξει πανικός, ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αύξησης περιστατικών, ενώ σύστησε τους γονείς να είναι προσεκτικοί. «Παρακολουθούμε το φαινόμενο και είμαστε σε επιφυλακή γιατί δεν μπορούμε να αποκλείσουμε αύξηση στον εντοπισμό των περιστατικών. Οι γονείς, θα πρέπει να απομονώνουν τα παιδιά που παρουσιάζουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού. Αναδεικνύεται επίσης, ως σημαντικό μέτρο η τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής. Παράλληλα, οι γονείς θα πρέπει να ανησυχήσουν σε περίπτωση που το παιδί παρουσιάσει αλλαγή στο επίπεδο συνείδησης του, με υψηλούς πυρετούς οι οποίοι δεν υποχωρούν και όταν το παιδί δείχνει δύσκολη εικόνα, δηλαδή όπως όταν δεν σιτίζεται κανονικά και δεν αποβάλλει ούρα ή παρουσιάζει περίεργο εξάνθημα στο σώμα», είπε τέλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αξιολόγησαν την επιδημιολογική εικόνα Χατζηπαντέλα και ειδικοί-Τι αποφασίστηκε

Δειτε Επισης

Αυξημένη σκόνη στην ατμόσφαιρα-Έρχεται άνοδος της θερμοκρασίας
Καθησυχάζουν οι ειδικοί για τον παρβοϊό στην Κύπρο-Τα συμπτώματα και ο τρόπος μετάδοσης στα παιδιά
Απονομή σε Κύπρια 1ου Βραβείου Ισότητας Φύλων στη Ναυτιλία από IMO
Το θέμα ανταλλαγής περιουσιών στον Ακάμα με χαλίτικα στο επίκεντρο σύσκεψης στο Υπ. Γεωργίας
Πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στα κατεχόμενα
Yφ. Τουρισμού: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων
Λοττίδη: Επιζήμιες για ανθρώπινη αξιοπρέπεια oι διακρίσεις σεξουαλικού προσανατολισμού
Οι ημερομηνίες που θα καταβληθεί το επίδομα τέκνου και πολύτεκνης μάνας
Οι αναφορές του Υπουργού Υγείας για τα προβλήματα στα καινοτόμα φάρμακα-«Θα βρεθεί η χρυσή τομή»
Τέλος στο σίριαλ γενικού διευθυντή στον ΟΑΥ-Διόρισε Ανδρέα Παπακωνσταντίνου το Δ.Σ. του οργανισμού