Κόλλησαν στις… σκαλωσιές οι τιμές των οικοδομών-Τρέχουν όλοι για διαμερίσματα

Στο ζενίθ παραμένουν οι τιμές των πρώτων υλών και υλικών κατασκευής, με αποτέλεσμα τα ακίνητα να παρουσιάζουν ιδιαίτερα τσουχτερά κόστη και τους ενδιαφερόμενους αγοραστές την ίδια ώρα, να αποφεύγουν σαν ο διάβολος το λιβάνι την αγορά τους και να προχωρούν σε κάποια πιο οικονομική λύση, έχοντας ως πρώτιστη επιλογή ασφαλώς τα διαμερίσματα, είτε εντός, είτε εκτός πόλης, που είναι φυσικά και πιο φθηνά. 

Η αύξηση των τιμών στον κατασκευαστικό τομέα μέσα σε λίγους μήνες, οδήγησε μάλιστα στη μείωση ανέγερσης ιδιόκτητων κατοικιών και παράλληλα, την αύξηση ανέγερσης πολυκατοικιών. Άλλωστε, μιλώντας και με αριθμούς, σύμφωνα με τον δείκτη τιμών των κατασκευαστικών υλικών, σε σύγκριση του τελευταίου μήνα με τον αντίστοιχο του προηγούμενου έτους, ο δείκτης κατέγραψε αύξηση 14,26%. Κατά κύρια κατηγορία προϊόντων, καταγράφηκαν αυξήσεις στα μεταλλικά προϊόντα (16,74%), στα ορυκτά (13,52%), στα προϊόντα ορυκτών (13,39%), στα προϊόντα από ξύλο, μονωτικά, χημικά και πλαστικά (12,91%) και στα ηλεκτρομηχανολογικά είδη (11,72%).

Λόγω των παραπάνω αυξήσεων λοιπόν, που οδηγούν και στην αύξηση των τιμών των ακινήτων, οι περισσότεροι νέοι πλέον ενδιαφέρονται για την αγορά διαμερίσματος, παρά την αγορά κατοικίας. Σε δηλώσεις που παραχώρησε στον REPORTER, o πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου, Στέλιος Γαβριήλ, ανέφερε ότι «η πρώτη σκέψη των νέων σήμερα είναι να αγοράσουν ένα μικρό διαμέρισμα, εντός ή κοντά στην πόλη και έχουν στα πλάνα τους, ότι ίσως κάποια στιγμή στο μέλλον να μπορούν να αγοράσουν και κατοικία. Αυτό συμβαίνει για πολλούς λόγους, με κυριότερο λόγο το οικονομικό κομμάτι, αφού είναι πιο φθηνό ένα διαμέρισμα και έχει πιο λίγα έξοδα συντήρησης». 

Το γεγονός αυτό, φαίνεται να μην εντοπίζεται μόνο στην Κύπρο, αλλά είναι μια τάση που παρουσιάζεται και ακολουθούν σε όλη την Ευρώπη, με τα διαμερίσματα να είναι ανάμεσα στις πρώτες επιλογές, ακόμη και υψηλά αμειβόμενων προσώπων, καθώς θέλουν να βρίσκονται εντός της πόλης και κοντά στην εργασία τους οι πλείστοι. «Πολύ λίγοι είναι αυτοί που θέλουν να κτίσουν εκτός της πόλης και μεγάλες οικίες, σήμερα. Άρα η τάση αυτή ακολουθείται και από εμάς και έτσι προορίζονται όλοι σε διαμερίσματα. Σημειώνεται, ότι τα διαμερίσματα πλέον έχουν εξελιχθεί και κατασκευάζονται με σύγχρονα και πράσινα υλικά και έτσι είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον και προς τον άνθρωπο, με διάφορα συστήματα τεχνολογίας». 

Στην ιδιωτική κατοικία, εξήγησε ο κ. Γαβριήλ, υπάρχει το πλεονέκτημα με το να προχωρήσεις να κτίσεις την κατοικία με σχέδια, ενώ ένα διαμέρισμα θα το αγοράσεις και αναπροσαρμόζεις τις ανάγκες σου με τα λεφτά που θα δώσεις. «Το κόστος κατασκευής, εξαρτάται από πολλούς τομείς, αναλόγως με τις ανάγκες του καθενός. Φαίνεται όμως, ότι οι επόμενοι έξι μήνες θα είναι καθοριστικοί, για να δείξουν την πορεία και πως θα προχωρήσει η κατάσταση. Η δική μου εκτίμηση είναι ότι θα υπάρξει μια ύφεση, όπως και το Υπουργείο Οικονομικών και η Ε.Ε. ελπίζει, με γενικότερη ύφεση στην οικονομία, άρα δεν νομίζω να μείνει ανεπηρέαστος ο οικονομικός κλάδος». 

Την ίδια ώρα, φαίνεται να υπάρχει μια στασιμότητα στις τιμές των ακινήτων που βρίσκονται στα ύψη, αν και υπήρξε μια μικρή μείωση στις τιμές ορισμένων υλικών κατασκευής. Ωστόσο, όπως υπέδειξε ο κ. Γαβριήλ, «παρατηρήθηκε ταυτόχρονα μια αύξηση σε άλλα υλικά, με αποτέλεσμα το κόστος να παραμένει ψηλά και στάσιμο, χωρίς να έχουμε μειώσεις που να είναι οφθαλμοφανής. Ο κατασκευαστικός κλάδος, είτε ο κλάδος της ανάπτυξης γης, δεν βρίσκεται σε ύφεση και δεν έδειξε σημεία ανάκαμψης και είναι για τον λόγο του ότι επηρέασαν άλλοι παράγοντες, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, αφού ήρθαν πολλές εταιρείες στην Κύπρο σε μόνιμη βάση». 

Μια εισήγηση που βρίσκεται πάντως στο τραπέζι, είναι ότι θα μπορούσαν να δοθούν κίνητρα για τη δημιουργία πράσινων οικοδομών, ώστε να κτιστούν αρκετά διαμερίσματα και σπίτια πιο μικρά, για να υπάρξει πληθώρα προσφορών ακινήτων. «Είναι μια πρόταση, που μπορεί να εφαρμοστεί, καθώς βλέπουμε ότι υπάρχει ήδη και αύξηση στα ενοίκια και εκεί φαίνεται να αντιμετωπίζουν πάλι ιδιαίτερο πρόβλημα αρκετοί νέοι». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Πτώση στους εργαζόμενους στον Τύπο και συναφή επαγγέλματα στην Κύπρο-Tα στοιχεία της Eurostat
Έπεσε στο 6% η ανεργία τον Μάρτιο στην Κύπρο σύμφωνα με τη Eurostat
Χωρίς ρεύμα περιοχές της Λευκωσίας λόγω βλάβης
Έμειναν με άδειες τις τσέπες το Πάσχα χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι-«Τελικά τα €100 έγιναν €50 διότι τα μοίρασαν»
Κραυγή απόγνωσης από τον πατέρα δεκάμηνου βρέφους-«Θα πέθαινε στα χέρια της μάνας του»
Παραδόθηκαν σε 160 οικογένειες κουπόνια και πακέτα με τρόφιμα για το Πάσχα
Τήρησαν και φέτος το έθιμο της αναπαράστασης της μεταφοράς του Σταυρού στον Κάθηκα (pics&vid)
Φράγκος: Από Β’ Παγκόσμιο έχουμε να δούμε τόσους νεκρούς δημοσιογράφους όπως στη Γάζα
Στολίστηκαν με κατάνυξη οι Επιτάφιοι και ξεκίνησε το προσκύνημα των πιστών στις Εκκλησίες (pics)
Φαίδωνος: Σύντομα ολοκληρώνονται οι έξυπνες στάσεις επιβίβασης