Μάστιγα τα ψηλά ενοίκια για φοιτητές-Με φάρο το εξωτερικό ψάχνει λύσεις η Βουλή

Μάστιγα έχει καταντήσει το θέμα των υψηλών ενοικίων σε ολόκληρη την Κύπρο, με τους φοιτητές να είναι η μία από τις ομάδες του πληθυσμού που πληρώνουν ακριβά την κατάσταση. Προς αυτή τη κατεύθυνση, η Βουλή προσπαθεί να βρει λύσεις, ώστε να βοηθηθούν οι τόσες οικογένειες που το έχουν ανάγκη, προσπαθώντας να εφαρμόσει πρακτικές που παρατηρούνται στο εξωτερικό.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, που έχει δεχθεί αρκετά παράπονα για την κατάσταση, αλλά και την ομολογία των πρυτάνεων ότι παιδιά θα χάσουν τη χρονιά, λόγω του δυσβάστακτου φοιτητικού κόστους, θέτει στο τραπέζι προς συζήτηση τα όσα εφαρμόζονται σε χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο, για να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι εφικτό να γίνουν και στην Κύπρο.

«Φοιτητές από διάφορες πόλεις, από Λευκωσία προς Λεμεσό, ή από Πάφο προς Λεμεσό, ή από Λεμεσό προς Λευκωσία, δεν βρίσκουν διαμερίσματα. Θέλουμε να δούμε κατά πόσο μπορεί να γίνει αυτό που γίνεται στο εξωτερικό για μεταφορά των φοιτητών από μία πόλη στην άλλη και κατά πόσο μπορούν να το κάνουν τα πανεπιστήμια μόνα τους», υπέδειξε στον REPORTER ο αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας και βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης.

Από τη συζήτηση, η Επιτροπή θέλει να εξετάσει κατά πόσο υπάρχει δυνατότητα τα Πανεπιστήμια να συνάψουν συμφωνίες με τις εταιρίες μεταφορών, αφού από προηγούμενες συζητήσεις, υπάρχουν αναφορές ότι ενδεχομένως να θεωρηθεί παρέμβαση στις δημόσιες συμβάσεις.

«Μία εισήγηση είναι να υπάρξει ένα συμβιβασμός με τους φοιτητές και το Πανεπιστήμιο. Όπως έκανε το ΤΕΠΑΚ με το πρόγραμμα για φιλοξενίας φοιτητών σε σπίτια στη Λεμεσό και έγινε επιδότηση, μπορεί να γίνει και σε αυτό τον τομέα. Είναι μία πρακτική που γίνεται και στο εξωτερικό και θέλουμε να δούμε αν μπορούμε να το κάνουμε και στην Κύπρο».

Η συγκεκριμένη πρακτική ενδέχεται να επιφέρει μία μορφή λύσης και στο κυκλοφοριακό πρόβλημα, αφού με τη μεταφορά των φοιτητών με λεωφορεία, δεν θα υπάρχουν τόσα πολλά αυτοκίνητα στους δρόμους.

Ψάχνουν λύσεις και για στέγαση

Εκτός αυτού, η Επιτροπή Παιδείας αναμένεται να εξετάσει και πρακτικές, που θα λύσουν το πρόβλημα της στέγασης των φοιτητών, όπως για παράδειγμα να γίνουν συμβάσεις με ιδιωτικές κατασκευαστικές εταιρίες, για διαχείριση συγκεκριμένου αριθμού δωματίων.

«Μία εισήγηση που είπα είναι ότι δεν χρειάζεται να χτίσει το Πανεπιστήμιο εστίες. Πολλά πανεπιστήμια στο εξωτερικό βρίσκουν ιδιώτες, παίρνουν τα κτίρια και κάνουν διαχείριση. Αυτό δεν γίνεται στην Κύπρο ή γίνεται σε μερική χρήση αυτό. Θα χτίσει μία ιδιωτική εταιρία εστίες και πάει το Πανεπιστήμιο και τους λέει θα κάνουμε διαχείριση κάποιων δωματίων εμείς και συνάπτουν συμφωνία. Είναι μία λύση, χωρίς να δαπανηθούν πολλά λεφτά. Είναι ένας τρόπος απάμβλυνσης της διαμονής».

Πάντως, το πρόβλημα με τα ενοίκια δεν είναι κάτι που παρατηρείται στην Κύπρο, με τον κ. Σαββίδη να εξηγεί ότι παρόμοια εικόνα παρατηρείται σε Ολλανδία, Αγγλία και Αθήνα. Ο λόγος φαίνεται να είναι το μεταναστευτικό, που δημιουργεί νέα δεδομένα σε όλη την Ευρώπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Στο «ακροατήριο» το Προεδρικό για την αίτηση παύσης του Ελεγκτή-Ξεκαθαρίζει πως δεν θα εμπλακεί
Πάσχει η διαχείριση των Κοινοτήτων-Σαθρά φαινόμενα εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Ανακοινώθηκαν τα μέλη της Πολιτικής Ομάδας Κυπριακού-Στις 8 Μαΐου η συνάντηση Προέδρου με Ολγκίν
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου
Προς μείωση το φαινόμενο σκόνης τις επόμενες ημέρες
Σε βελτιστοποίηση δρομολογίων ασθενοφόρων με τεχνητή νοημοσύνη στοχεύει έργο του ΤΕΠΑΚ
Πάνω από μέσο όρο ΕΕ η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Ενστάσεις κατά υποψηφίου δημάρχου στην Επαρχία Λεμεσού-Ανακηρύσσονται από σήμερα 13 αντιδημάρχοι
Ζητά επαναφορά των κριτηρίων του 2012 για τους χαμηλοσυνταξιούχους η ΕΚΥΣΥ