Τόσα κοστίζουν τα ενοίκια σε όλες τις επαρχίες-Πώς δρουν οι παράνομοι dealers

Τσουχτερά παραμένουν τα ενοίκια σε όλες τις πόλεις, με τους ενδιαφερόμενους αγοραστές να καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη κάθε τέλος του μήνα, εάν επιθυμούν να ζήσουν σε κάποιο διαμέρισμα. Μπορεί να μην υπήρξε αυξητική τάση το τελευταίο χρονικό διάστημα στις τιμές, ωστόσο, τα ενοίκια παραμένουν ένας δυνατός πονοκέφαλος για μεγάλη μερίδα πληθυσμού που διαμένει σε αυτά, αλλά ακόμη και για φοιτητές, αφού ακόμη και η τιμή για ένα μονάρι είναι αρκετά υψηλή.   

Ο λόγος ο οποίος τα ενοίκια δεν αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο το τελευταίο διάστημα, φαίνεται να βρίσκεται στο γεγονός πως αρκετά ακίνητα τα οποία ήταν διαθέσιμα για την ημερήσια ενοικίαση, προτιμήθηκαν για χρονιαία ενοικίαση, με αποτέλεσμα οι τιμές να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα. Εξάλλου, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών, Μαρίνος Κυναιγείρου, στον REPORTER, oι τιμές παραμένουν οι ίδιες στα ίδια επίπεδα αλλά είναι στα ύψη. Μάλιστα, όπως υποδείχθηκε, «το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα, δεν είναι οι τιμές αλλά είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ακίνητα προς ενοικίαση. Αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα, από τις αξίες των ακινήτων προς ενοικίαση».

Όσον αφορά τις αξίες των ενοικίων, η Λεμεσός, φιγουράρει πρώτη στον πίνακα των τσουχτερών ενοικίων, καθώς για ένα μονάρι διαμέρισμα, οι τιμές κυμαίνονται από 800-900 ευρώ τον μήνα, για ένα δυάρι από 1300-1400 ευρώ και για ένα τριάρι 1700-1800 ευρώ. Δεύτερη, ακολουθεί η Λευκωσία με ελαφρώς μειωμένα ενοίκια, καθώς για ένα μονάρι οι τιμές είναι 500-600 ευρώ, για ένα δυάρι 700-800 ευρώ και για ένα τριάρι 900-1000 ευρώ. 

Λάρνακα και Πάφος ακολουθούν με πιο μειωμένα ενοίκια, αφού φαίνεται να είναι και πιο λίγη η ζήτησή τους. Συγκεκριμένα, στη Λάρνακα ένα μονάρι διαμέρισμα κυμαίνεται από 400-500 ευρώ, ένα δυάρι 500-600 ευρώ και ένα τριάρι 700-800 ευρώ. Όσον αφορά την Πάφο, ένα μονάρι είναι 350-450 ευρώ, ένα δυάρι 500-600 ευρώ και ένα τριάρι 700-800 ευρώ. 

Το κυριότερο πρόβλημα με τις τιμές των ενοικίων πάντως, εστιάζεται στη Λεμεσό, που είναι πολύ πιο ψηλές οι τιμές σε σύγκριση με άλλες πόλεις. Σύμφωνα με τον κ. Κυναιγείρου, «είναι ένα γεγονός αυτό πλέον και ο λόγος βρίσκεται στο ότι οι αξίες της αγοράς ακινήτων της Λεμεσού, είναι πιο ακριβές από τις άλλες πόλεις, άρα είναι συνεπακολούθο η Λεμεσός να έχει ψηλά και ακριβά ενοίκια».

Σχετικά με τις περιοχές με την περισσότερη ζήτηση, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εντοπίζεται στο κέντρο κάθε πόλης και σε περιοχές που βρίσκονται επίσης, πλησίον των Πανεπιστημίων, όπου φοιτητές θα ενοικιάσουν κάποιο διαμέρισμα.

 

ΜΟΝΑΡΙ

ΔΥΑΡΙ

ΤΡΙΑΡΙ

Λευκωσία

500-600 ευρώ

700-800 ευρώ

900-1000 ευρώ

Λεμεσός

800-900 ευρώ

1300-1400 ευρώ

1700-1800 ευρώ

Λάρνακα

400-500 ευρώ

500-600 ευρώ

700-800 ευρώ

Πάφος

350-450 ευρώ

500-600 ευρώ

700-800 ευρώ

Επιτήδειοι εμφανίζονται ως κτηματομεσίτες 

Δεκάδες καταγγελίες φθάνουν την ίδια ώρα στο Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών, αφού φαίνεται επιτήδειοι να εμφανίζονται ως κτηματομεσίτες και να ξεγελούν ανυποψίαστους πολίτες, που ενδιαφέρονται να ενοικιάσουν ένα διαμέρισμα. «Αυτό το πρόβλημα δυστυχώς υπάρχει και έχουμε αρκετές καταγγελίες που φθάνουν κοντά μας για κατάχρηση και εκμετάλλευση των ενδιαφερόμενων αγοραστών και πάντα γνωρίζουμε ότι όταν υπάρχει μια περίοδος με μεγάλο ενδιάφερον, εμφανίζονται οι επιτήδειοι και παράνομοι κτηματομεσίτες οι οποίοι έχουν ως στόχο το εύκολο κέρδος και την εκμετάλλευση των ενδιαφερόμενων ενοικιαστών».

Δυστυχώς, στην Κύπρο οι περισσότεροι θεωρούν ότι όταν κάποιος πουλάει ένα ακίνητο, είναι κτηματομεσίτης, κάτι που προκαλεί πονοκέφαλο στους αρμόδιους. «Όταν αποταθείς σε ένα εγγεγραμμένο αδειούχο κτηματομεσίτη και ξεναγηθείς για διάφορα ακίνητα, είναι υπόχρεος ο κτηματομεσίτης να ενημερώσει τα πραγματικά χαρακτηριστικά του ακινήτου. Ένας παράνομος και ένας επιτήδειος όμως, ότι θέλει μπορεί να λέει και έτσι μπορεί εύκολα να παραπληροφορεί και να εκμεταλλευτεί ανυποψίαστους ενδιαφερόμενους».

Μετά από αυτές τις καταγγελίες που υπήρξαν, το Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών, προχώρησε στη δημιουργία της ειδικής πλατφόρμας, ktimatomesites.com όπου σκοπός είναι η προστασία του αγοραστικού κοινού. Στην πλατφόρμα αυτή, περιλαμβάνονται όλοι οι εγγεγραμμένοι και αδειούχοι κτηματομεσίτες και υπάρχουν πληροφορίες για τα δικαιώματα και τη νομοθεσία που υπάρχει για τον κάθε ενδιαφερόμενο ενοικιαστή ή αγοραστή.

Δειτε Επισης

ΕΒΕ Πάφου: Καμία προσφορά για γέφυρα σύνδεσης βιομ. περιοχών Μεσογής–Τρεμιθούσας
Αυξημένη σκόνη στην ατμόσφαιρα-Έρχεται άνοδος της θερμοκρασίας
Καθησυχάζουν οι ειδικοί για τον παρβοϊό στην Κύπρο-Τα συμπτώματα και ο τρόπος μετάδοσης στα παιδιά
Απονομή σε Κύπρια 1ου Βραβείου Ισότητας Φύλων στη Ναυτιλία από IMO
Το θέμα ανταλλαγής περιουσιών στον Ακάμα με χαλίτικα στο επίκεντρο σύσκεψης στο Υπ. Γεωργίας
Πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στα κατεχόμενα
Yφ. Τουρισμού: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων
Λοττίδη: Επιζήμιες για ανθρώπινη αξιοπρέπεια oι διακρίσεις σεξουαλικού προσανατολισμού
Οι ημερομηνίες που θα καταβληθεί το επίδομα τέκνου και πολύτεκνης μάνας
Οι αναφορές του Υπουργού Υγείας για τα προβλήματα στα καινοτόμα φάρμακα-«Θα βρεθεί η χρυσή τομή»