Η στροφή προς τα μεταχειρισμένα οχήματα και ο λόγος των τσουχτερών αυξήσεων

Στροφή προς τα μεταχειρισμένα οχήματα έχει κάνει η πλειοψηφία των καταναλωτών, καθώς οι τιμές για την αγορά νέου αυτοκινήτου, σε συνδυασμό με την καθυστέρηση που παρατηρείται για την παράδοσή τους, οδήγησε σε αυτή τη λύση, που πλέον είναι δρόμος... μονόδρομος. Ωστόσο, τα πράγματα πλέον δεν είναι και τόσο ρόδινα ακόμη και στα μεταχειρισμένα οχήματα, αφού ήδη έχει παρατηρηθεί η ανοδική πορεία στις τιμές πώλησης τους, η οποία αγγίζει μέχρι και το 10%. 

Πιο συγκεκριμένα, ένα μεταχειρισμένο όχημα του οποίου η τιμή του βρισκόταν στα 10.000 ευρώ, πλέον η τιμή του είναι αυξημένη κατά 10%, δηλαδή, 1.000 ευρώ πιο ακριβό. Σε δηλώσεις που παραχώρησε στον REPORTER, o πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπορίας Μεταχειρισμένων Αυτοκινήτων, Ανδρέας Σιήκκης, έκρουσε τον κώδωνα, για να εξηγήσει ότι δεν αγγίζει όλων των ειδών οχήματα αυτή η αύξηση, αλλά περίπου ισχύει στα πλείστα αυτή η αύξηση.

Μάλιστα, όπως πρόσθεσε ο κ. Σιήκκης, «η πλειοψηφία του κόσμου αυτή τη στιγμή, κινείται και ενδιαφέρεται περισσότερο για μικρά και οικονομικά αυτοκίνητα, με τιμές κάτω των 10.000 ευρώ, για να μπορέσει να ικανοποιήσει απλά τις ανάγκες του και μετά θα δει τι θα πράξει. Η μεγαλύτερη καταναλωτική κοινωνία, κινείται σε αυτές τις τιμές, ως προσωρινό μέτρο, μέχρι να δει τι θα γίνει και με τις εξελίξεις που συμβαίνουν, διότι ο πόλεμος στην Ουκρανία, φαίνεται να έχει επηρεάσει όλους τους τομείς και δεν αφήνει την κυπριακή κοινωνία απαρατήρητη».

Ο λόγος πίσω από αυτές τις τσουχτερές αυξήσεις στα οχήματα, έγκειται στο γεγονός ότι υπάρχει έλλειψη στην πρώτη ύλη, αλλά και στον πόλεμο ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία. «Η αλήθεια είναι ότι οι αυξήσεις στις τιμές των αυτοκινήτων είναι ευδιάκριτες πλέον, καθώς έχουν μειωθεί οι παραγωγές των εργοστασίων, με αποτέλεσμα να υπάρχει αργοπορία στις παραγγελίες των οχημάτων. Εάν πάει κάποιος σήμερα να αγοράσει ένα καινούργιο όχημα, θα έρθει το λιγότερο σε ένα χρόνο. Αυτή η αργοπορία που παρατηρείται, κατάφερε να κάνει τον κόσμο να μην ενδιαφέρεται να αγοράσει αυτοκίνητο και να περιμένει ένα χρόνο και έτσι υπάρχει περισσότερη ζήτηση στην εγχώρια αγορά. Πράγμα, που καθιστά και τα μεταχειρισμένα οχήματα πλέον, πιο ακριβά».

Όταν υπάρχει μεγάλη ζήτηση και λίγη προσφορά, υπάρχει αύξηση των τιμών, έκανε ξεκάθαρο ο κ. Σιήκκης. «Είναι ο κυριότερος λόγος αυτό το γεγονός, που έχουν αυξηθεί οι τιμές των αυτοκινήτων». Την ίδια ώρα ωστόσο, όλες οι εισαγωγές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, από Ιαπωνία και Αγγλία, φαίνεται να καθυστερούν, λόγω της έλλειψης πλοίων, για να μεταφέρουν τα αυτοκίνητα από Ιαπωνία προς Κύπρο και από Αγγλία προς Κύπρο. «Οι γραμμές πλέον έχουν λιγοστέψει, καθώς εκεί που είχε τρία πλοία η Ιαπωνία, έχει ένα πλέον και εκεί που είχε δυο πλοία η Αγγλία έχει μισό πλέον. Δεν υπάρχει εύκολη μεταφορά αυτοκινήτων δυστυχώς, ώστε να είναι εντός των χρονικών πλαισίων, η παράδοσή τους. Είναι πράγματα πολύ σοβαρά αυτά, που έχουν οδηγήσει και στην αύξηση των τιμών των μεταχειρισμένων οχημάτων».

Πάντως, ιδιαίτερη ανησυχία συνεχίζουν να προκαλούν και οι παράνομοι dealers που δρουν μέσω του διαδικτύου και καταφέρνουν να ξεγελούν ανυποψίαστους πολίτες, ενώ την ίδια ώρα, συνεχίζονται ακόμη και οι παράνομες πράξεις σε πεζοδρόμια και διάφορα οικόπεδα, κάτι που επιφέρει ιδιαίτερη ζημιά στους επαγγελματίες πωλητές. 

«Οι παράνομες πράξεις που γίνονται στα πεζοδρόμια και στα οικόπεδα, σίγουρα δεν έχουν αφανιστεί τελείως και δεν έχουν φύγει από το παζάρι, αλλά έχουν λιγοστέψει. Όμως, δεν παύει να γίνεται η ζημιά προς τους επαγγελματίες πωλητές και να χάνει και το κράτος σημαντικά έσοδα. Δυστυχώς, δεν είναι εύκολο να εντοπιστούν οι παράνομοι dealers σήμερα, καθώς έχουν φύγει οι πλείστοι από τα πεζοδρόμια και τα χωράφια και πλέον έχουν μπει στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όλα τα προβλήματα σήμερα, είναι από αυτούς που δημιουργούνται. Είτε δεν είναι καλά τα αυτοκίνητα και ξεγελούν τους ανυποψίαστους πολίτες, είτε θα πιάσουν τα λεφτά σε μετρητά και αλλάζουν τηλέφωνα και εξαφανίζονται».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση
Τι προνοεί το Σύνταγμα για παύση κρατικού αξιωματούχου και η απόφαση Τρύφωνος που θα βρεθεί στο επίκεντρο
Μια προεκλογική εκστρατεία που δεν είναι σαν τις άλλες μπαίνει στην τελική ευθεία
Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα
Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ