Το come back του Χαμπιαούρη, η δυσφορία και οι αντιδράσεις που έπονται

Αναστάτωση προκάλεσε στον εκπαιδευτικό κόσμο, ο διορισμός του τέως υπουργού Παιδείας και μέχρι πρόσφατα Επιτρόπου Ορεινών Κοινοτήτων, Κώστα Χαμπιαούρη, από το Υπουργικό Συμβούλιο, ως μέλους της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις όλων βαθμίδων την εκπαίδευσης να ετοιμάζουν τις επόμενες ημέρες σχετικό κοινό ανακοινωθέν για τον τρόπο διορισμού των μελών της ΕΕΥ.

Φαίνεται πως, η κρίση που προκάλεσε στον τομέα της Παιδείας το 2018 ο κος Χαμπιαούρης, με την λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων, έχει αφήσει πίσω της ανοικτές πληγές και δεν αφήνει περιθώρια οποιασδήποτε παρέμβασής του στα εκπαιδευτικά δρώμενα. Ο Κώστας Χαμπιαούρης, κατά τη διάρκεια της θητείας του, χαρακτηρίστηκε ως ο πιο αντιδημοφιλής υπουργός Παιδείας, και τούτο διότι δεν κατάφερε να κρατήσει τις ισορροπίες στο ήδη τεταμένο κλίμα που είχε δημιουργηθεί, αλλά αντιθέτως το πυροδότησε περισσότερο ανακοινώνοντας τον Ιούλιο του 2018, εξορθολογισμό του συστήματος αποκόπτοντας συνδικαλιστικό χρόνο από τους εκπαιδευτικούς. Για την αντιμετώπιση της κρίσης που προκάλεσε είχαν επιστρατευθεί πολιτικά κόμματα, κρατικοί αξιωματούχοι, ακόμη και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Αποκορύφωμα των αντιδράσεων υπήρξε η μεγαλειώδης πορεία διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, με την συμμετοχή χιλιάδων εκπαιδευτικών ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων.

Μπορεί ο Κώστας Χαμπιαούρης στην συνέχεια να μετατέθηκε σε άλλο πόστο, ωστόσο είναι στη βάση αυτών των γεγονότων που οι εκπαιδευτικοί φορείς εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους με την πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, εξ αφορμής του διορισμό του, σε πρόσφατη συνεδρία της συντεχνίας των δασκάλων, ΠΟΕΔ, τέθηκε επί τάπητος ο τρόπος διορισμού των μελών που απαρτίζουν την ΕΕΥ, η οποία παίρνει αποφάσεις που αφορούν το διορισμό, την προαγωγή, τη μετάθεση, την απόλυση και την αφυπηρέτηση των εκπαιδευτικών. Επίσης, στο πλαίσιο της πρόθεσης εκσυγχρονίσου του Σχεδίου Αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, οι δάσκαλοι θα ζητήσουν και τον εκσυγχρονισμό της Υπηρεσίας.

Όλα τα πιο πάνω θέματα, αναμένεται να τεθούν προς συζήτηση από την ΠΟΕΔ, ενώπιον των εκπροσώπων των συντεχνιών των καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΕΛΜΕΚ) και των καθηγητών της Τεχνικών Σχολών (ΟΛΤΕΚ), με σκοπό να κρατήσουν την ίδια γραμμή και να καταλήξουν σε ένα κοινό ανακοινωθέν, το οποίο θα έχει ως κύριο στόχο την προώθηση αλλαγών στην Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας.

Υπενθυμίζεται πως, έντονη αντίδραση για τον διορισμό του Κώστα Χαμπιαούρη εξέφρασαν το ΑΚΕΛ αλλά και υποψήφιοι για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Μάλιστα στο ΑΚΕΛ, σε σχετική ανακοίνωση ανέφερε μεταξύ άλλων πως, ο διορισμός του αποτελεί δείγμα συναγερμοποίησης των θεσμών και του κράτους και πως συνιστά μια ευθεία πρόκληση προς ολόκληρο τον εκπαιδευτικό κόσμο και την κυπριακή κοινωνία. 

Ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Αχιλλέας Δημητριάδης, σε δική του ανακοίνωση αποδοκίμασε τις ενέργειες για τον διορισμό στην ΕΕΥ του πρώην υπουργού που όπως είπε «προκάλεσε τη μεγαλύτερη αναταραχή στο χώρο της εκπαίδευσης» και θέτει ζήτημα για την επιλογή των μελών της Επιτροπής. Από πλευράς του ο υποψήφιος για την Προεδρία, Ανδρέας Μαυρογιάννης, σε ανακοίνωσή του χαρακτήρισε το διορισμό και το χρονικό σημείο στο οποίο γίνεται ως μια προσπάθεια για ανάγκη δραστικής ρήξης με τις πρακτικές της απερχόμενης κυβέρνησης. «Την αναξιοκρατία, την ανακύκλωση και εξυπηρέτηση ημετέρων, την έλλειψη κριτηρίων και προδιαγραφών που προκαλούν ακόμα περισσότερη απαξίωση στους πολίτες προς την πολιτική και μειώνουν ακόμα περισσότερο την εμπιστοσύνη τους προς στους θεσμούς», αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Απεβίωσε ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Κυριάκος Νικολέττης
Αναβιώνουν τα έθιμα την Κυριακή της ελιάς στα χωριά της Πάφου
Crash test για το ΥΠΑΝ οι τελικές εξετάσεις-Κρίνεται το νέο σύστημα αξιολόγησης των μαθητών
Σταθεροποιήθηκαν στα ύψη οι τιμές των καυσίμων-Χωρίς «παρενέργειες» οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή
Αυξημένη η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Αναμένονται βροχές και καταιγίδες
Αναχώρησε από Κύπρο πλοίο του Βρετανικού Ναυτικού-Συνδράμει στην παροχή βοήθειας στη Γάζα
Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο