Δεν είδαν με καλό μάτι τον διορισμό Κώστα Χαμπιαούρη στην ΕΕΥ

Με καθόλου καλό μάτι δεν είδαν διάφοροι φορείς, κυρίως εκπαιδευτικοί, αλλά και πολιτικά κόμματα τον διορισμό του πρώην υπουργού Παιδείας, μέχρι πρόσφατα, Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, Κώστα Χαμπιαούρη, στην Επίτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας.

Οι σχέσεις του κ. Χαμπιαούρη, με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις είχαν φθαρεί από τότε που διετέλεσε υπουργός Παιδείας, αφού το 2018 οι μεταξύ τους σχέσεις ήταν αυτές που αναζωπύρωσαν την κρίση στο τομέα της Παιδείας, με πορείες διαμαρτυρίας.

Την έντονη αντίδρασή του εξέφρασε το ΑΚΕΛ που σε ανακοίνωσή του σημειώνει πως ο διορισμός του στην Επιτροπή είναι άλλο ένα κακό δείγμα ανακύκλωσης προσώπων σε δημόσιες θέσεις. «Είναι επίσης ένα χαρακτηριστικό δείγμα συναγερμοποίησης των θεσμών και του κράτους, που επιβάλλει ο Νίκος Αναστασιάδης ακόμα και τώρα στο τέλος της θητείας του», αναφέρεται.

Παράλληλα το ΑΚΕΛ, τονίζει πως «περισσότερο από όλα, αυτός ο διορισμός συνιστά μια ευθεία πρόκληση προς ολόκληρο τον εκπαιδευτικό κόσμο και την κυπριακή κοινωνία στο σύνολό τους. Η θητεία του κ. Χαμπιαούρη στο Υπουργείο Παιδείας συνδέθηκε με τη σύγκρουσή του με το σύνολο των εκπαιδευτικών του τόπου, που βρέθηκαν κατά χιλιάδες στους δρόμους αντιδρώντας στις πρωτόγνωρες προσβολές σε βάρος τους. Αντί όσοι αποτυγχάνουν στην αποστολή τους να πηγαίνουν σπίτι τους, σηκώνονται από τη μια καρέκλα για να καθίσουν στην άλλη. Αυτή η εξέλιξη συμπυκνώνει όλη την αντίληψη του Συναγερμού για τη διακυβέρνηση, την παιδεία, και τον εκπαιδευτικό κόσμο».

Από την άλλη ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Αχιλλέας Δημητριάδης, σε σχετική ανακοίνωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων, πως «ένας πρώην Υπουργός Παιδείας, αφού προκάλεσε τη μεγαλύτερη αναταραχή στο χώρο της εκπαίδευσης, έγινε μετά Επίτροπος ορεινών περιοχών και τώρα διορίζεται  μέλος της ΕΕΥ! Αποδοκιμάζω αυτές τις ενέργειες γιατί  μάς καθηλώνουν σε πρακτικές περασμένων δεκαετιών».

Βέβαια ο κος Δημητριάδης, παραθέτει και άλλες θέσεις του σχετικά με την σύνθεση της Επιτροπής και όπως σημειώνει, «κανένας δεν γνωρίζει τα κριτήρια που χρειάζεται να πληρούν οι υποψήφιοι. Αλλά όλη η Κύπρος καταλαβαίνει γιατί μένουμε στάσιμοι και σε πολλά θέματα ουραγοί στην ΕΕ. Η διαφάνεια και η επιλογή με αξιοκρατικά κριτήρια, είναι έννοιες άγνωστες στις πρακτικές της απερχόμενης κυβέρνησης. Η απουσία γυναίκας στη σύνθεση της ΕΕΥ αποδεικνύει πως αυτή η κυβέρνηση αδιαφορεί για τα θεμελιώδη ζητήματα της ισονομίας και ισότιμης εκπροσώπησης των φύλων στις κρατικές δομές».

«Στις δικές μου προτάσεις για το Τίμιο Κράτος αυτές οι πρακτικές θα τερματιστούν. Προτείνω ριζική μεταρρύθμιση στον τρόπο διορισμού των ανεξάρτητων αξιωματούχων, περιλαμβανομένων του προέδρου και των μελών της ΕΕΥ. Στην ιστοσελίδα μου www.achilleas.com  διατυπώνονται με σαφήνεια οι κατευθύνσεις που θα ακολουθήσω για να αλλάξουμε τα πράγματα - Πυλώνας Ι, Τίμιο Κράτος.  Ειδικότερα, «για τους διορισμούς ανεξάρτητων αξιωματούχων Αρχών που δημιουργήθηκαν με νόμο ή λόγω των υποχρεώσεων που προέκυψαν με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, θα νομοθετηθεί η διαδικασία πάνω στο πρότυπο διορισμού της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς», δηλαδή από κατάλογο προσώπων που θα υποβάλλει Γνωμοδοτικό Συμβούλιο. Θα προβλέπονται επίσης δημόσιες ακροάσεις των προέδρων κάθε ανεξάρτητης Αρχής ενώπιον της Βουλής» αναφέρει.

Ο κος Δημητριάδης καταλήγει ότι «θα έχουμε κανόνες που θα τηρούνται, με διαφάνεια και αξιολόγηση, θεσμούς που θα κάνουν τους πολίτες της χώρας μας περήφανους. Με εφικτές προτάσεις, με πολιτική θέληση μπορούμε να δώσουμε διαφορετικό περιεχόμενο στην πολιτική μας ζωή».

Δειτε Επισης

Βροχή και καταιγίδα στο μενού του καιρού-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Ένορκες δηλώσεις πολιτών για τις €807.000 στον μονάχο-Ολοκληρώθηκαν δύο από τις διερευνώμενες υποθέσεις
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ