Ξεφούσκωσαν οι λογαριασμοί του ρεύματος, μειωμένοι κατά 20% από τον Αύγουστο

Με το χειμώνα να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής και τα Χριστούγεννα να πλησιάζουν, το κοινό παρακολουθεί προβληματισμένο την κατάσταση με τις τιμές του ρεύματος, αφού οι αυξήσεις που παρατηρήθηκαν τους προηγούμενους μήνες έχει δημιουργήσει ένα κλίμα ανασφάλειας. Ωστόσο, η κατάσταση φαίνεται ότι έχει βελτιωθεί, καθώς τα μέτρα που έχει αποφασίσει η Κυβέρνηση έδωσαν μία ανάσα στις τσέπες των καταναλωτών, με τη μείωση που παρατηρείται στους λογαριασμούς τους να είναι αισθητή.

Οι παραφουσκωμένοι λογαριασμοί του καλοκαιριού, αλλά και το γεγονός ότι οι τιμές όλων των αγαθών έχουν πάρει για τα καλά την ανιούσα και βάσει των αρμοδίων συνδέσμων, με αρκετή δυσκολία ακολουθούν την ίδια πορεία, όσον αφορά στην κάθοδο, οι καταναλωτές παρουσιάζονται προβληματισμένοι. Και αυτό, επειδή θεωρούν ότι τα πράγματα αναμένεται να είναι ακόμη πιο δύσκολα τους επόμενους μήνες, δεδομένου του επερχόμενου χειμώνα.

Τις εν λόγω ανησυχίες των καταναλωτών έρχεται να κατευνάσει η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, η οποία διαμηνύει πως όχι μόνο έχει αλλάξει η εικόνα, τους τελευταίους μήνες, αλλά ότι έχει βελτιωθεί κατά πολύ. Ο λόγος αυτού είναι η μείωση του κόστους καυσίμου σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και η εφαρμογή των μέτρων που είχε αποφασίσει η Κυβέρνηση, τον περασμένο Αύγουστο.

«Αυτή τη στιγμή είναι 29 σεντ η κιλοβατόρα, συμπεριλαμβανομένου των φόρων και των τελών. Είναι κυρίως λόγω των μέτρων, αλλά δεν ξέρουμε τι θα γίνει μετά τα μέτρα, κατά πόσο θα έχουμε αυξήσεις ή όχι επειδή είναι βάσει των τιμών του πετρελαίου διεθνώς. Αυτό δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε τώρα, επειδή αλλάζει κάθε εβδομάδα. Εμείς αγοράζουμε κάθε δύο εβδομάδες πετρέλαιο, από την διεθνή πλατφόρμα», ανέφερε στον REPORTER η εκπρόσωπος τύπου της ΑΗΚ, Χριστίνα Παπαδοπούλου.

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, υπήρξε ένα αισθητό… ξεφούσκωμα στους λογαριασμούς, που αγγίζει μέχρι και το 20%. Συγκεκριμένα, το Σεπτέμβριο, λόγω και των μέτρων που έχουν τεθεί σε ισχύ, παρατηρήθηκε μία μείωση στους λογαριασμούς γύρω στο 14,5%, σε σχέση με τους λογαριασμούς Αυγούστου, ενώ τον Οκτώβριο παρατηρήθηκε ακόμη μία επιπλέον μείωση, του ύψους 5%.

Αυτό συνεπάγεται ότι η σύγκριση ανάμεσα σε Αύγουστο και Οκτώβριο βρίσκεται κοντά στο 19%. Παρόλο που εκ πρώτης αυτό φαίνεται ότι είναι προς την ορθή κατεύθυνση, η ΑΗΚ εφιστά στην προσοχή και καλεί τους καταναλωτές να είναι συγκρατημένοι, καθώς η κατάσταση παραμένει δύσκολη.

«Η εικόνα που επικρατεί αυτή τη στιγμή είναι αρκετά βελτιωμένη, όμως παραμένει σοβαρή, αφού είναι σε αρκετά υψηλά επίπεδα, λόγω της τιμής του πετρελαίου που είναι υψηλές αυτή τη στιγμή. Μπορεί να έχουμε τα μέτρα, όμως οι τιμές παραμένουν στα ύψη».

Μέχρι τέλος του χρόνου τα μέτρα

Στο μεταξύ, από την 1η Σεπτεμβρίου έχουν τεθεί σε ισχύ τα μέτρα στήριξης, που είχαν αποφασιστεί το περασμένο καλοκαίρι, βάσει των οποίων μέχρι το τέλος του χρόνου ο ΦΠΑ θα βρίσκεται στο 19% και θα υπάρχει επιχορήγηση από την Κυβέρνηση. Όπως είχε ανακοινωθεί, η Κυβέρνηση καταβάλλει τα χρήματα αυτά στην ΑΗΚ, η οποία αναπροσαρμόζει αναλόγως τα τιμολόγια.

Όπως είχε ανακοινωθεί, τα μέτρα που ισχύουν, έχουν χωριστεί σε τρεις κατηγορίες, την οικιακή χρήση, την διατίμηση για εμπορική χρήση και τη διατίμηση βιομηχανικής χρήσης.

Όσον αφορά στην οικιακή χρήση

-Για νοικοκυριά με κατανάλωση από 1 μέχρι 400 κιλοβάτ (Κw) η επιχορήγηση θα είναι μέχρι το 85% της αύξησης

-Για νοικοκυριά με κατανάλωση από 401 Kw μέχρι 600 Kw θα καλυφθεί το 75% της αύξησης

-Για νοικοκυριά με κατανάλωση από 601kw μέχρι 800 Kw θα καλυφθεί το 50% της αύξησης

Όσον αφορά στη διατίμηση για Εμπορική χρήση

-Για κατανάλωση από 1 Kw μέχρι 500 Kw θα καλυφθεί το 85% της αύξησης

-Για κατανάλωση από 501 Kw μέχρι 750 Kw θα καλυφθεί το 75% της αύξησης

Για κατανάλωση από 751 Kw μέχρι 1.500 Kw θα καλυφθεί το 50% της αύξησης

Όσον αφορά στη διατίμηση βιομηχανικής χρήσης

-Από 1 Kw μέχρι 750 Kw θα καλυφθεί μέχρι το 85% της αύξησης

-Από 751 Kw μέχρι 1.000 Κw θα καλυφθεί μέχρι το 75% της αύξησης

-Από 1.00 Kw μέχρι 1.500 Κw θα καλυφθεί μέχρι το 50% της αύξησης

Ομαλοποιήθηκε η κατάσταση με τις υπερκοστολογήσεις

Την ίδια ώρα, η ΑΗΚ κατάφερε να βρει τη σωστότερη λύση και στο μεγάλο πρόβλημα που παρατηρήθηκε, όσον αφορά στο θέμα των υπερκοστολογήσεων, που είχε ταλανίσει τους καταναλωτές τους προηγούμενους μήνες.

«Ομαλοποιήθηκε η κατάσταση αρκετά. Όσοι έκαναν αίτηση για αναθεώρηση του λογαριασμού του, έγινε αναθεώρηση. Ήταν πολλά τα αιτήματα και χρειάστηκε κάποιος χρόνος, για να γίνουν όλα. Αλλά δεν υπήρξε περίπτωση να ζητήσει κάποιος να γίνει αναθεώρηση του λογαριασμού του και να μην την κάνουμε, όταν έχουμε τις σωστές ενδείξεις του μετρητή», τόνισε η κα. Παπαδοπούλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Πάνω από 1,200 οι συμμετοχές για το e-κοφίνι-Κάθε Δευτέρα και Πέμπτη ανακοινώνονται οι τιμές
Μειωμένη κατά το ήμισυ η κίνηση στα κέντρα αναψυχής το Πάσχα-Οι εκτιμήσεις για τις επόμενες ημέρες
Δεν υποχωρούν οι βροχές και οι καταιγίδες-Στους 25 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ανέτοιμη η Κύπρος για την ανεξάρτητη διαβίωση για ΑμεΑ-«Ο δρόμος είναι γεμάτος με θεσμικά εμπόδια»
ΒΙΝΤΕΟ: Έντονα καιρικά φαινόμενα και διακοπές ρεύματος σε Λευκωσία και Λεμεσό
Συστάσεις Πολιτικής Άμυνας προς το κοινό λόγω της κακοκαιρίας
Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση-Η πρόγνωση του καιρού μέχρι και την Τετάρτη
Ζωντανεύουν τα ορεινά χωριά-Αναβιώνουν τα πασχαλινά ήθη και έθιμα μέσα από εκδηλώσεις
Ένας στους πέντε ηλικιωμένους περνά μόνος τις γιορτές-Στο τραπέζι η υπηρεσία εθελοντή στις γειτονιές
«Το πρώτο Πάσχα στον καταυλισμό»-Πώς γιόρτασε η Κύπρος την Ανάσταση το 1975