Μειωμένοι κατά 1% οι λογαριασμοί της ΑΗΚ-Ψάχνουν λύσεις για… υπερκοστολογήσεις

Άρχισε να αλλάζει η εικόνα, όσον αφορά στους λογαριασμούς του ρεύματος, αφού από τον Αύγουστο ήρθε αυτό που περίμεναν οι καταναλωτές. Η πολυπόθητη μείωση, τελικά, ήταν κοντά και ήδη έγιναν τα πρώτα μικρά βήματα. Την ίδια ώρα, προ των πυλών βρίσκεται και η περίοδος που θα τεθούν σε ισχύ τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε το Υπουργικό Συμβούλιο τον περασμένο μήνα.

Οι λογαριασμοί μπορεί να παραμένουν φουσκωμένοι, ωστόσο σιγά-σιγά έχει αρχίσει να παρατηρείται η μείωση, αφού στα τιμολόγια που έχουν σταλεί στις αρχές του μήνα υπάρχει μείωση του ύψους 1%. Μπορεί τη δεδομένη στιγμή να μην είναι αρκετό, ωστόσο είναι το πρώτο βήμα, ώστε να εξομαλυνθεί η κατάσταση.

«Ο λόγος που υπάρχει αυτή η μείωση και ευελπιστούμε να υπάρχει και τους επόμενους μήνες είναι διότι υπήρχε πτωτική πορεία των τιμών του πετρελαίου, τους τελευταίους μήνες. Ό,τι αυξήσεις παρατηρούνται στην τιμές του πετρελαίου διεθνώς, γίνονται αισθητές στα τιμολόγια μας, ετεροχρονισμένα και αυτό επειδή η ΑΗΚ οφείλει και διατηρεί αποθέματα καυσίμου για δύο μήνες περίπου. Ελπίζουμε ότι θα σημειωθεί κι άλλη μείωση. Άρα, οι λογαριασμοί αυτό το μήνα είναι μειωμένοι κατά 1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα», εξήγησε στον REPORTER η εκπρόσωπος τύπου της ΑΗΚ, Χριστίνα Παπαδοπούλου.

Τίθενται σε ισχύ τα μέτρα στήριξης

Παρ’ όλα αυτά, στα ύψη παραμένουν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό οφείλεται στην πανδημία, αλλά και στον πόλεμο στην Ουκρανία. Τη δεδομένη στιγμή, ο ΦΠΑ βρίσκεται στο 9% και για τις ευάλωτες ομάδες στο 5%, ωστόσο από τον Σεπτέμβριο και μέχρι το τέλος του τρέχοντα χρόνου, θα επανέλθει στο 19%.

«Υπάρχει απόφαση από την πολιτεία σε όλους τους καταναλωτές, να υπάρχει κλιμακωτή επιδότηση. Ο στόχος που το έβαλαν είναι να καλλιεργηθεί και ενεργειακή συνείδηση. Το κράτος αποφάσισε ότι θα επιχορηγεί τις πρώτες 400 κιλοβατόρες μέχρι 85%, για οικιακό πελάτη, οι επόμενες 200 κιλοβατόρες, από 400-600 η επιδότηση θα είναι μέχρι 75% και οι επόμενες 200, από 600-800 θα είναι μέχρι 50%».

Όπως εξήγησε η κα. Παπαδοπούλου, η επιδότηση για δύο μήνες, θα αντιστοιχεί σε 65 ευρώ και θα υπάρχει υποσημείωσε στα τιμολόγια, ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν την επιδότηση από την Κυβέρνηση. «Αυτό αφορά για τιμολόγιο που έχει κατανάλωση 800 κιλοβατόρες και πάνω. Αν κάποιος κάνει 500 κιλοβατόρες, θα του γίνεται επιδότηση μέχρι τις 500 κιλοβατόρες που κατανάλωσε. Αν κάνει κάποιος λιγότερη κατανάλωση, η επιδότηση θα είναι λιγότερη. 800 κιιλοβατόρες για δύο μήνες είναι μία λογική κατανάλωση για μία τετραμελή οικογένεια, σε ένα κανονικό σπίτι, χωρίς πισίνες».

Προσπάθειες για επίλυση του προβλήματος με τους λάθος λογαριασμούς

Την ίδια ώρα, η ΑΗΚ καταβάλλει προσπάθειες, ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα που έχει προκύψει με τους λογαριασμούς και τις υπερκοστολογήσεις, με την κα. Παπαδοπούλου να σημειώνει πως ουσιαστικά δεν πρόκειται για υπερχρεώσεις, αλλά για υπολογισμό της ένδειξης του μετρητή.

«Καταβάλλονται προσπάθειες για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, τα οποία προκλήθηκαν από την πλατφόρμα που οφείλαμε να εγκαταστήσουμε για να διευκολυνθεί και η λειτουργία της ανταγωνιστικής αγοράς στον ηλεκτρισμό. Δημιουργήθηκαν τα προβλήματα και θέλουμε να τα αντιμετωπίσουμε. Ο υπολογισμός που έχει μπει στους λογαριασμούς είναι σύμφωνα με την περσινή αντίστοιχη κατανάλωση. Εντούτοις, είναι δύσκολη περίοδος που ζούμε και γι’ αυτό το λόγο προβαίνουμε στη διόρθωση των λογαριασμών».

Τα δικαιώματα των θερμοκηπιακών αερίων φουσκώνουν τους λογαριασμούς

Στο μεταξύ, εκτός από τις τιμές του πετρελαίου παγκόσμια, σημαντικό ρόλο στις τιμές των λογαριασμών παίζουν και οι τιμές των δικαιωμάτων των θερμοκηπιακών αερίων.

«Η ΕΕ, επειδή προωθεί το πράσινο ενεργειακό μέλλον, υποχρεώνει όλες τις χώρες να αγοράζουν δικαιώματα για τις εκπομπές διοξείδιού του άνθρακα. Ανάλογα με την ποσότητα καυσίμου που χρησιμοποιούμε για να παράξουμε ηλεκτρική ενέργεια, πρέπει να αγοράζονται και τα αντίστοιχα δικαιώματα. Ένας τόνος καυσίμου, αντιστοιχεί και σε ένα δικαίωμα».

Αυτό που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια είναι μία αύξηση στις τιμές αυτών των δικαιωμάτων, με αποτέλεσμα αυτό να αντικατοπτρίζεται και στις τιμές των λογαριασμών των καταναλωτών, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Οι τιμές αυτών των δικαιωμάτων, δυστυχώς, έχουν αυξηθεί πολύ. Το 2020 η μέση τιμή ήταν 25 ευρώ τον τόνο, το 2021 ήταν 50 τον τόνο και σήμερα είναι κοντά στα 90 ευρώ τον τόνο και με τα δεδομένα που παρακολουθούμε, θα συνεχίσει να αυξάνεται και επηρεάζει πολύ τα τιμολόγια. Είναι μέσω χρηματιστηριακής πλατφόρμας αυτά τα δικαιώματα. Δεν μπορεί να το αλλάξει η ΑΗΚ ούτε άλλη εταιρεία παραγωγής ενέργειας σε άλλες χώρες. Θα μειωθούν κατά 25-30% όταν θα έχουμε στη διάθεσή μας και θα χρησιμοποιούμε φυσικό αέριο και θα μειωθούν περαιτέρω με την αύξηση χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που είναι και ο στόχος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η Πνευμονολογική Εταιρεία-«Κίνδυνος για ευάλωτες ομάδες η σκόνη»
Οι Υπηρεσίες Εφημερίας Προσωπικού Ιατρού κατά τα Σαββατοκύριακα
Ζητούν έρευνα και απόδοση ευθυνών οι συντεχνίες ΡΙΚ για την μη έγκαιρη καταβολή μισθών
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διεξάγεται για 49η συνεχή χρονιά η πορεία Χριστοδούλας
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Την Κυριακή η αλλαγή της ώρας-Πάνε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη
Δεν υποχωρεί η σκόνη, παραμένει η θερμή αέρια μάζα-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ