Τα τελευταία λόγια του Αρχιεπίσκοπου το βράδυ της Κυριακής και το «θαύμα»

Για τις τελευταίας στιγμές του του Προκαθήμενου της Εκκλησίας της Κύπρου, Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή το πρωί της Δευτέρας, μίλησε ο προσωπικός του γιατρός Δρ. Ιωσήφ Κάσιος.    

«Τον ρώτησα αν θέλει κάτι, μου λέει όχι. Τον ρώτησα αν πονάει, μου λέει όχι. Θέλετε να μου πείτε κάτι Μακαριότατε; Όχι γιατρέ μου, ευχαριστώ και χαμογέλασε», αυτά ήταν τελευταία λόγια του Αρχιεπίσκοπου Χρυσόστομου. 

Σε δηλώσεις του στην πρωινή εκπομπή του Alpha, ο Δρ Κάσιος ανέφερε πως τον τελευταίο μήνα το είχε αντιμετωπίσει πάρα πολύ θαρραλέα και με δύναμη ψυχής δεν είχε λυγίσει ουδεμία στιγμή. Ήταν πολύ συνειδητοποιημένος για το τι επρόκειτο να συμβεί, όμως όλα τα αντιμετώπιζε με δύναμη ψυχής και με χαμόγελο.

Στόχος του προσωπικού του ιατρού ήταν να διασφαλίσει ότι θα έφευγε με αξιοπρέπεια, ενώ όπως είπε ο Δρ Κάσιος καθ’ όλη τη διάρκεια της δοκιμασίας του, είχε βιώσει πόνο μόνο για μία ημέρα, καθώς μετά την φαρμακευτική αγωγή που του χορηγήθηκε δεν ένιωσε ξανά πόνο. «Επικοινωνούσε ο Μακαριότατος, καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της δοκιμασίας, μέχρι και την Κυριακή το βράδυ, που τον είχα επισκεφθεί. Είχαν συνομιλήσει λίγο μαζί του, βεβαίως μονολεκτικά, όμως είχε πλήρη αντίληψη του τι γινόταν. Όντως μόνο μια ημέρα είχε βιώσει πόνο και εκεί το είχαμε ζητήσει, πως θα αντιμετωπίσουμε την όλη κατάσταση, του δόθηκε κάποια φαρμακευτική αγωγή και από εκείνη την ημέρα δεν είχε πόνο, μέχρι και την ημέρα που κατέληξε. Μάλιστα, είχε αναφέρει ότι ‘’ναι έγινε θαύμα, δεν πονάω’’. Κάθε φορά που τον ρωτούσαμε αν πονάει, έλεγε ‘’όχι δεν πονάω’’».

Παράλληλα, ο Δρ Κάσιος ανέφερε πως «η όλη πορεία ήταν εξελικτική, γιατί αναμενόταν πως θα κατέληγε ο Μακαριότατος. Το βράδυ της Κυριακής η κατάσταση είχε επιδεινωθεί και προϊδέαζε πως δεν θα βγάζαμε το βράδυ ή τη Δευτέρα. Γύρω στις 2:30 το πρωινό της Δευτέρας, η κατάσταση επιδεινώθηκε. Στις 5:30 όταν είχα φθάσει στην Αρχιεπισκοπή, η κατάσταση ήταν μη αναστρέψιμη και δυστυχώς στις 06:40 κοιμήθηκε ο Μακαριότατος. Στόχος μου ήταν πάντοτε ότι έπρεπε να φύγει με αξιοπρέπεια και με θρησκευτική  μεγαλοπρέπεια και αυτοί οι στόχοι είχαν επιτευχθεί. Έφυγε αξιοπρεπέστατα και τις τελευταίες ώρες πριν κοιμηθεί, πραγματικά, είχε μια κατανυκτική λειτουργεία από τους Ιερείς της Αρχιεπισκοπής. Πραγματικά βιώσαμε κάτι πρωτόγνωρο και ομολογώ κάτι πολύ συγκινητικό».  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Έντονα καιρικά φαινόμενα και διακοπές ρεύματος σε Λευκωσία και Λεμεσό
Συστάσεις Πολιτικής Άμυνας προς το κοινό λόγω της κακοκαιρίας
Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση-Η πρόγνωση του καιρού μέχρι και την Τετάρτη
Ζωντανεύουν τα ορεινά χωριά-Αναβιώνουν τα πασχαλινά ήθη και έθιμα μέσα από εκδηλώσεις
Ένας στους πέντε ηλικιωμένους περνά μόνος τις γιορτές-Στο τραπέζι η υπηρεσία εθελοντή στις γειτονιές
«Το πρώτο Πάσχα στον καταυλισμό»-Πώς γιόρτασε η Κύπρος την Ανάσταση το 1975
Συστάσεις της Πολιτικής Άμυνας για αντιμετώπιση έντονων καιρικών φαινομένων
Έγινε η κλήρωση του Τζόκερ για το 1.100.000 ευρώ-Οι αριθμοί που κληρώθηκαν
Έφθασε στην Κύπρο το Άγιο Φώς-Τελετή υποδοχής στο αεροδρόμιο Λάρνακας (pics)
Πάσχα με καταιγίδες και χαλάζι-Κίτρινη προειδοποίηση από την Μετεωρολογική Υπηρεσία