Οι εκλογές πριν από τις εκλογές-Σε παράλληλη προεκλογική εκστρατεία η Κύπρος

Ο θάνατος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου έχει αυξήσει τις επικείμενες εκλογικές διαδικασίες σε δύο μέσα σε μερικές εβδομάδες. Αν και τους τελευταίους μήνες -και κυρίως μετά την επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του- σιγόβραζε η αρχιεπισκοπική μάχη, με τα «ιερά» στρατόπεδα να ετοιμάζονται, δεν ήταν χρονικά προσδιορισμένο πότε αυτή θα λάμβανε χώρα, δεδομένου ότι ο Μακαριότατος βρισκόταν εν ζωή.  

Η είδηση του θανάτου του Αρχιεπισκόπου έθεσε το χρονικό πλαίσιο των Αρχιεπισκοπικών Εκλογών, με τις διαδικασίες να αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός Δεκεμβρίου, παρόλο που δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί οι ακριβείς ημερομηνίες. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε Αρχιεπισκοπικές Εκλογές, ενώ ο προεκλογικός για τις Προεδρικές Εκλογές θα βρίσκεται σε διαδικασία κορύφωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανοίγει επίσημα ο ιερός προεκλογικός-Λεπτές ισορροπίες, ίντριγκες και σενάρια

Δεδομένου ότι ο «πρώτος γύρος» των Αρχιεπισκοπικών, από τον οποίο θα προκύψει το Τριπρόσωπο, προνοεί εκλογή απευθείας από τον λαό, καθίσταται σαφές πως τρέχει πλέον και δεύτερη προεκλογική εκστρατεία στην Κύπρο, η οποία αναμένεται να καταστεί πιο εμφανής μετά το τέλος του πένθους. Από τη στιγμή, δε, που το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί είναι μικρό, αναμένεται πως αυτή η εκστρατεία θα είναι εξ’ αρχής σε πλήρη εξέλιξη και δεν θα περάσει από τα διάφορα στάδια αύξησης της προεκλογικής έντασης, όπως συμβαίνει με τις πολιτειακές εκλογές ή τουλάχιστον πως αυτό θα συμβεί πολύ πιο σύντομα.  

Είναι αλήθεια πως οι εκλογές αυτές δεν αφορούν το σύνολο του κυπριακού λαού. Αφορούν μόνο τους χριστιανούς ορθόδοξους και είναι κατανοητό πως δεν απασχολεί όλους στον ίδιο βαθμό η πραγματοποίησή τους. Ωστόσο αυτοί που όντως ενδιαφέρονται για τις Αρχιεπισκοπικές Εκλογές, συνηθίζουν να ενδιαφέρονται πολύ. Και αυτό, σε συνδυασμό με το σύντομο χρονικό διάστημα πραγματοποίησής τους, ενέχει τον κίνδυνο δημιουργίας συνθηκών πόλωσης, που θα εκδηλώνεται σε διάφορα κοινωνικά πλαίσια, ενώ θα μπαίνει στο τελικό της στάδιο η προεκλογική εκστρατεία για τις Προεδρικές Εκλογές, η οποία είναι επίσης επιρρεπής στην πόλωση.

Η πραγματοποίηση των Αρχιεπισκοπικών Εκλογών αναμένεται να στερήσει λίγη από τη «λάμψη» των Προεδρικών, ακόμη και στο επίπεδο των δημοσκοπήσεων. Τουλάχιστον τις μέρες που θα γίνουν, το ενδιαφέρον και η ειδησεογραφία θα επικεντρωθεί εκεί, ενώ στο υπόλοιπο διάστημα αναμένεται η μία διαδικασία να «κλέβει» χρόνο από την άλλη. Πέραν, όμως, του μεριδίου προσοχής και ενδιαφέροντος που τους αναλογεί, εάν δημιουργηθούν εντάσεις γύρω από τις Αρχιεπισκοπικές, αυτές μπορούν εύκολα να μεταφερθούν και στο γήπεδο των Προεδρικών.

Δεν αποκλείεται, επίσης, εάν εγερθούν συγκεκριμένα ζητήματα στο πλαίσιο των Αρχιεπισκοπικών, η συζήτηση αυτή να μεταφερθεί και στις Προεδρικές. Αυτό δεν είναι απαραίτητο, όμως η Εκκλησία κατά καιρούς εκφράζει θέσεις που δεν αφορούν εκκλησιαστικά θέματα αλλά αγγίζουν ζητήματα τα οποία ρυθμίζει νομοθετικά η πολιτεία. Εάν, συνεπώς, ανοίξει δημόσια συζήτηση μεταξύ των υποψηφίων για τον Αρχιεπισκοπικό Θώκο για τέτοιου είδους θέματα, αναμένεται ότι θα κληθούν να τοποθετηθούν επ’ αυτών και οι υποψήφιοι για τις Προεδρικές Εκλογές, διότι θα βρίσκονται στην επικαιρότητα.

Ίσως η πιο ισχυρή διασύνδεση μεταξύ των δύο εκλογικών διαδικασιών θα προκύψει εάν υπάρξει κάποιου είδους «ανταλλαγή ψήφων». Δηλαδή εάν συγκεκριμένος υποψήφιος για τις Προεδρικές υποστηρίξει συγκεκριμένο ιεράρχη και το ανάποδο. Το ίδιο ισχύει, βεβαία, και για τα κόμματα, που δεν θα ήθελαν να αναμετρηθούν με την κάλπη με «εχθρικό» Αρχιεπίσκοπο απέναντι τους και, ως εκ τούτου, ενδιαφέρονται για την έκβαση των Αρχιεπισκοπικών Εκλογών και ανακατεύονται αναλόγως. Όποια κι αν είναι η εξέλιξη, το σίγουρο είναι πως θα επηρεάσει το ευρύτερο προεκλογικό κλίμα.  

Θα πρέπει, άλλωστε, να σημειωθεί πως ακόμη και χωρίς να επίκεινται Αρχιεπισκοπικές Εκλογές, οι προτιμήσεις του εκάστοτε Μητροπολίτη συχνά επηρεάζουν την εκλογική συμπεριφορά μερίδας πιστών που τον ακολουθούν, γι’ αυτό και πάντοτε υπάρχει πολιτικό ενδιαφέρον για το ποιον υποστηρίζει ποιος. Σε μια περίοδο που οι δύο διαδικασίες τρέχουν ταυτόχρονα, ωστόσο, ενδεχομένως να αυξάνεται η σημασία που έχουν αυτές οι προτιμήσεις.

Σημειώνεται, πάντως, πως κάποιοι ιεράρχες, οι οποίοι στις Αρχιεπισκοπικές ενδέχεται να είναι αντίπαλοι μεταξύ τους, ίσως να έχουν την ίδια προτίμηση στις Προεδρικές Εκλογές. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, μπορεί οι άτυπες συμμαχίες να καταστούν δύσκολο εγχείρημα, καθώς η κατάσταση θα είναι ακόμη πιο περίπλοκη. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το εκλογικό... θαύμα του Αρχιεπίσκοπου-Πώς επικράτησε στις εκλογές του 2006

 

Δειτε Επισης

Στην Γκάμπια ο Τατάρ για Σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας
«Το σημερινό στάτους κβο δεν μπορεί να είναι η λύση και δεν είναι το μέλλον που οραματιζόμαστε»
Τη σημασία επίλυσης Κυπριακού υπογραμμίζουν τ/κ οργανώσεις
Υπουργική Σύνοδος στην Κύπρο στις 17 Μαΐου για Μεταναστευτικό
Επιστρέφει στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν, προγραμματίστηκαν για την Τετάρτη οι πρώτες συναντήσεις
Στοχευμένες ενέργειες εντός έξι μηνών ζήτησε από την Chevron ο Υπουργός Ενέργειας
Πώς θα κατανεμηθεί η ευρωπαϊκή βοήθεια στον Λίβανο-Στη διαχείριση του συριακού το μεγαλύτερο μέρος
Συζητήθηκε τροπολογία Ε. Χαραλαμπίδου για θητεία Προέδρου ΚΣ ΟΑΣΕ
Χαιρέτισε την απόφαση της Κυβέρνησης για μισθολογική αναβάθμιση των ΣΥΟΠ ο Σιζόπουλος
Απειλεί την Τουρκία ο Τατάρ ότι αν αλλάξει πολιτική δεν θα είναι ξανά υποψήφιος