Το ιδιόχειρο ψηφοδέλτιο, ποιοι ψηφίζουν και το ενδεχόμενο εκλογής με κλήρωση

Πολλές είναι οι ιδιομορφίες που έχουν οι Αρχιεπισκοπικές Εκλογές σε σχέση με τις πολιτειακές εκλογές, στις οποίες είμαστε συνηθισμένοι. Η πλέον μεγάλες διαφορές είναι, βεβαίως, πως ο δεύτερος γύρος πραγματοποιείται από την Ιερά Σύνοδο και όχι τον λαό και πως το ψηφοδέλτιο που δίνεται στους ψηφοφόρους είναι κενό και συμπληρώνουν ιδιοχείρως τον ιεράρχη της επιλογής τους.

Δικαίωμα υποψηφιότητας έχουν περίπου 60 ιεράρχες, οι οποίοι πληρούν τα προσόντα που καθορίζονται. Δεν αφορά δηλαδή μόνο τους υψηλόβαθμους κληρικούς αλλά ούτε και το σύνολο του κλήρου. Ωστόσο, κανένας εξ’ αυτών δεν υποβάλλει υποψηφιότητα. Αντ’ αυτού, εάν δεν ενδιαφέρονται για εκλογή, το γνωστοποιούν στους ψηφοφόρους. Τα κριτήρια είναι τα ακόλουθα:

  • Να είναι άγαμοι κληρικοί
  • Να είναι άνω των 35 ετών
  • Να είναι κάτοχοι πτυχίου θεολογίας
  • Να έχουν δέκα χρόνια υπηρεσίας

Στους ψηφοφόρους θα δίνεται ένα σφραγισμένο ψηφοδέλτιο, στο οποίο θα γράφουν το όνομα του κληρικού της προτίμησής του, ο οποίος πληροί τα κριτήρια. Αναμένεται ότι όσοι θα προσέλθουν στις κάλπες θα γνωρίζουν εκ των προτέρων ποια είναι τα πρόσωπα που όντως ενδιαφέρονται για τον Αρχιεπισκοπικό Θώκο, καθώς εδώ και καιρό είναι γνωστά και αναμένεται το επόμενο διάστημα να ενημερωθεί ακόμη περισσότερο στο κοινό. Πρόκειται για τους Μητροπολίτες Λεμεσού, Ταμασού, Κωνσταντίας, Μορφου και Κηρυνείας και τον Επίσκοπο Καρπασίας. Φως αναφορικά με τα φαβορί και τα αουτσάιντερς αναμένεται να ρίξει και η δημοσκόπηση του REPORTER, η οποία θα δημοσιευθεί την Κυριακή.

Σε ό,τι αφορά αυτούς που έχουν δικαίωμα ψήφου, είναι οι χριστιανοί ορθόδοξοι, που κατοικούν μόνιμα στην Κύπρο τον τελευταίο ένα χρόνο. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και οι μη Κύπριοι πολίτες, που είναι ορθόδοξοι χριστιανοί και μόνιμοι κάτοικοι.

Για τον καταρτισμό των εκλογικών καταλόγων αναμένεται να χρησιμοποιηθούν ως βάση αυτοί των πολιτειακών εκλογών και να αφαιρεθούν όσα πρόσωπα ανήκουν στις άλλες θρησκευτικές κοινότητες, ενώ συγκρίσεις μπορούν να γίνουν και με τον κατάλογο του 2006. Όσον αφορά τον χώρο και τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών, κανονικά αυτές πραγματοποιούνται στις εκκλησίες. Ωστόσο, η Εκκλησία της Κύπρου έχει το δικαίωμα να αναθέσει την πραγματοποίησή τους στο κράτος επί πληρωμή, το οποίο διαθέτει τους κατάλληλους μηχανισμούς και υποδομές.

Σημειώνεται, βέβαια, πως όλα αυτά αφορούν τον «πρώτο γύρο» των Αρχιεπισκοπικών Εκλογών, κατά τον οποίο ψηφίζει ο λαός. Η τελική ψηφοφορία πραγματοποιείται τρεις μέρες αργότερα από την Ιερά Σύνοδο και δικαίωμα ψήφου έχουν 16 υψηλόβαθμοι κληρικοί. Τα τρία πρόσωπα που θα αποφασίσουν οι ψηφοφόροι ότι αποτελούν το Τριπρόσωπο θα τεθούν ενώπιον τους προς μυστική ψηφοφορία. Σε περίπτωση ισοψηφίας πραγματοποιείται δεύτερος γύρος μεταξύ των δύο που εξασφαλίζουν τις περισσότερες ψήφους, ώστε κάποιος εκ των δύο να εξασφαλίσει εννέα. Εάν ούτε τότε καταστεί δυνατόν, πραγματοποιείται κλήρωση. 

Η διαδικασία αυτή μπορεί να αλλάξει την κατάταξη των υποψηφίων, καθώς η Ιερά Σύνοδος είναι διαφορετικό εκλογικό σώμα από τον λαό και ψηφίζει με διαφορετικά κριτήρια, τα οποία σχετίζονται με συμπάθειες, προσωπικές και συλλογικές ατζέντες, διαφορετικές προσεγγίσεις, ακόμη και με την ηλικία των υποψηφίων, ενώ άτυπα «κόμματα» υπάρχουν και ανάμεσα στα μέλη της ιεραρχίας της Εκκλησίας.

Συνεπώς, ακόμη κι αν ο Χ υποψήφιος έρθει πρώτος στις εκλογές, μπορεί τελικά να είναι τρίτος, αν δεν λάβει την απαραίτητη υποστήριξη από τα μέλη της Ιεράς Συνόδου. Αυτή η εναλλαγή είναι θεωρητικά πιθανή και στις Προεδρικές Εκλογές, καθώς το πρόσωπο που κόβει πρώτο το νήμα στον πρώτο γύρο, ενδέχεται να έρθει δεύτερο στον δεύτερο γύρο, με τη διαφορά ότι στις Προεδρικές ψηφίζει και στους δύο γύρους ο λαός και αποφασίζει γι’ αυτή την αλλαγή η πλειοψηφία, ενώ στην περίπτωση των Αρχιεπισκοπικών Εκλογών, την τελική απόφαση θα λάβουν 16 υψηλόβαθμοι κληρικοί.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

BINTEO: Αεροσκάφος κάνει αναγκαστική προσγείωση και αναποδογυρίζεται σε παραλία
Νέες απειλές των Χούθι-Θα στοχεύουν όσα πλοία πάνε στο Ισραήλ και είναι στην εμβέλεια των όπλων τους
Πόσα ευρώ θα έπαιρνε σήμερα o Ιούδας αν πρόδιδε τον Ιησού;
Τουλάχιστον 15 νεκροί σε τρεις ταυτόχρονες επιθέσεις του ISIS κατά στρατιωτικών θέσεων στη Συρία
Προειδοποιεί ο ΟΗΕ-«Μια ισραηλινή εισβολή στη Ράφα θα μπορούσε να οδηγήσει σε σφαγή αμάχων»
Έπεσε στο 6% η ανεργία τον Μάρτιο στην Κύπρο σύμφωνα με τη Eurostat
Με αυξημένα μέτρα ασφαλείας λόγω του πολέμου στη Γάζα θα μεταφερθεί στην Ελλάδα το Άγιο Φως
Μπορέλ: Η ΕΕ καταδικάζει παραβιάσεις στον κυβερνοχώρο από ελεγχόμενους από Ρωσία
Χωρίς ρεύμα περιοχές της Λευκωσίας λόγω βλάβης
Στη φυλακή ο νονός που ασέλγησε στο βαφτιστήρι του στην Κρήτη-«Με προκάλεσε» είπε και δήλωσε άρρωστος