Ζητούν παράταση εγκυκλίου οι γιατροί εκτός ΓεΣΥ-«Μας πέταξαν στον κάδο αχρήστων»

Την ανανέωση της εγκυκλίου μέχρι την απόφαση του Δικαστηρίου, ζητούν οι γιατροί που βρίσκονται εκτός του Γενικού Συστήματος Υγείας, στον απόηχο της σημερινής δικαστικής διαδικασίας σχετικά με την αγωγή γιατρού που βρίσκεται εκτός συστήματος, κατά του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας και του Ιπποκράτειου νοσοκομείου για την σχετική εγκύκλιο που επιβάλλει την αποχώρησή τους από τα νοσηλευτήρια εντός του συστήματος.

Κατά τη σημερινή δικάσιμο το Δικαστήριο αποφάνθηκε, μετά από ένσταση που κατέθεσαν ο ΟΑΥ και το συμβεβλημένο νοσοκομείο, να δώσει στις δύο πλευρές χρόνο να μελετήσουν τη δικογραφία και να τοποθετηθούν στις 24 Νοεμβρίου, ως εκ τούτου, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμού η εγκύκλιος έχει τεθεί σε πλήρη ισχύ και οι γιατροί θα πρέπει να αποχωρήσουν μέχρι αύριο, εξέλιξη, που όπως ήταν αναμενόμενο, έφερε αντιδράσεις στους περίπου είκοσι γιατρούς που επηρεάζονται.

Μιλώντας στο κρατικό κανάλι, ο ιδιώτης Γαστρεντερολόγος δρ. Σάββας Καδής, ο οποίος είναι ένας από τους είκοσι περίπου γιατρούς εκτός ΓεΣΥ, οι οποίοι ασκούν την ιατρική σε νοσηλευτήρια που είναι εντός του συστήματος, σημείωσε πως θα πρέπει να υπάρξει ευαισθησία από τους θεσμούς και να γίνει ανανέωση της εγκυκλίου, αφού αναμένεται να επηρεαστούν οι ασθενείς τους.

Συγκεκριμένα σημείωσε πως, «είναι λυπηρό το ότι θα πρέπει να βρεθούμε στο σημείο να πούμε στους ασθενείς να μην μας επισκέπτονται. Είναι μια δύσκολη κατάσταση και πρέπει να ξεκαθαρίσει τις επόμενες βδομάδες. Δεν θέλω να σταθώ στους γιατρούς, αλλά στους ασθενείς, που εξυπηρετούμε εδώ και πολλές δεκαετίες. Στην ταλαιπωρία που θα δεχθούν, στο πόσο δύσκολο είναι να αλλάξει αυτή η σχέση γιατρού με ασθενή που πάει δεκαετίες πίσω».

Σε ερώτηση, ποια θα είναι η επόμενη μέρα για τους ίδιους, ο δρ Καδής είπε πως δεν υπάρχουν άλλα νοσηλευτήρια αφού τα περισσότερα είναι πλέον εντός του συστήματος, και πως δεν έχουν πολλές επιλογές.

Παράλληλα, ο δρ Καδής ανέφερε πως από το όλο ζήτημα προκύπτει ένα τεράστιο ηθικό θέμα και πως νιώθουν ότι έχουν εξαπατηθεί. «Έχουμε τις υπογραφές του πρώην υπουργού Υγείας, του προέδρου του ΟΑΥ, οι οποίες μας επέτρεπαν  να κάνουμε τη δουλειά μας. Με αυτό τον τρόπο μπήκαν τα νοσηλευτήρια μας στο ΓεΣΥ και τώρα μας πετάνε στον κάδο των αχρήστων. Δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για να τιμηθούν αυτές οι υπογραφές . Τίθεται ένα μεγάλο ηθικό ζήτημα και για το μέλλον, για αυτούς που θα έχουν μελλοντική συνεργασία με την πολιτεία, για το τι σημαίνει τελικά  η υπογραφή με ένα υπουργό .Ο καθένας θα έπρεπε να μπορεί να λειτουργήσει σύμφωνα με την προσωπική του επιλογή και δεν πρέπει να δαιμονοποιείται η ιδιωτική ιατρική», εξήγησε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ένσταση ΟΑΥ στην προσφυγή των γιατρών εκτός ΓεΣΥ-Από αύριο εκτός νοσηλευτηρίων

Πυρά Ελεγκτικής Υπηρεσίας

Υπενθυμίζεται πως, η Ελεγκτική Υπηρεσία εξαπέλυσε πυρά κατά του ΟΑΥ μετά και την εξέλιξη στις δικαστικές αίθουσες,  και σε μήνυμά της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σημειώνοντας πως  δεδομένης της σημερινής διαδικασίας, αναμένει από τον ΟΑΥ, να συμμορφωθεί.

Παράλληλα σε δικό του μήνυμα, ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ανέφερε πως, η Υπηρεσία, είχε αναδείξει την παρανομία από  τις 15.7.2020. «Το γεγονός ότι αυτή αντιστρατευόταν τη βασική αρχή του νόμου για ένα καθολικό σύστημα που θα παρέχει σ'όλους ισότιμη μεταχείριση»,  ενώ άφησε αιχμές για άλλη μια φορά για πρόθεση του Οργανισμού να επιτρέψει τη δημιουργία πολυασφαλιστικού συστήματος.

Μάλιστα χρησιμοποίησε την έκφραση, «ο ΟΑΥ ροκάνιζε το χρόνο επιτρέποντας στα νοσηλευτήρια το "διπλοπόρτι" εν είδει πολυασφαλιστικού».

 

Πάντως κληθείσα να σχολιάσει στον REPORTER τα λεγόμενα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η Διευθύντρια του ΟΑΥ, Μαρία Κυθραιώτου, σημείωσε πως ο Οργανισμός ήταν έτοιμος να τηρήσει τη νομοθεσία από την 1η Νοεμβρίου και για αυτό το λόγο υπέβαλε ένσταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επίσημη πρώτη για τη δικαστική μάχη των γιατρών εκτός ΓεΣΥ με ΟΑΥ

Δειτε Επισης

Η ανακοίνωση του ΡΙΚ για το θάνατο της Γεωργίας Ψαριά-«Φωτεινός χαρακτήρας»
Έσβησε για πάντα το χαμόγελο της δημοσιογράφου Γεωργίας Ψαριά…
ΒΙΝΤΕΟ: Από το καλοκαίρι στο χειμώνα-Άνοιξαν οι κρουνοί του ουρανού στη Λευκωσία
Μεγάλη η συνεισφορά του αθλητικού τουρισμού-Ρεκόρ συμμετοχών στο τουρνουά Αγίας Νάπας
Με μηνύματα για επανένωση και διεκδικήσεις εργαζομένων η Κύπρος τίμησε την Πρωτομαγιά (pics)
Φλαούνες, πασκιές, κόκκινα αυγά-Τα έθιμα του Πάσχα που αναβιώνουν ξανά
Με εκδηλώσεις και πορείες τιμά την Εργατική Πρωτομαγιά η Κύπρος
Δεν υποχωρεί η σκόνη, βροχές και καταιγίδες στο μενού του καιρού
«Παιδάκι πήρε δώρο ένα παιχνίδι και έτρεχε στον κήπο… Ήταν χαρά και λύπη μαζί»
Γυρίζουν την πλάτη στα ορεινά, πάνε παραλία όσοι θα εκμεταλλευτούν τις εορτές του Πάσχα