Επίσημη πρώτη για τη δικαστική μάχη των γιατρών εκτός ΓεΣΥ με ΟΑΥ

Στην απόφαση του Δικαστηρίου, βρίσκονται στραμμένα τα βλέμματα, όσον αφορά το τι μέλλει γενέσθαι με τους γιατρούς εκτός του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ), οι οποίοι εργάζονται σε νοσηλευτήρια που είναι εντός ΓεΣΥ, με τη δικαστική διαδικασία να αρχίζει σήμερα.

Πρόκειται για αγωγή στην οποία προχώρησε ένας από τους περίπου εικοσιπέντε γιατρούς (σ.σ. Ιπποκράτειο) που επηρεάζονται από την εγκύκλιο, με την οποία ζητείται η απομάκρυνσή τους από τα νοσηλευτήρια. Οι γιατροί ζητούν την έκδοση διατάγματος απαγόρευσης της εφαρμογής της οδηγίας που δόθηκε από τον Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ).

Επί της ουσίας η απομάκρυνση των γιατρών, σύμφωνα με τη σχετική οδηγία του ΟΑΥ, θα εφαρμοζόταν από την 1η Νοεμβρίου, ωστόσο την ισχύ της πρόλαβαν τα γεγονότα, αφού η ακρόαση για την υπόθεση έχει οριστεί για σήμερα (3 Νοεμβρίου) και ως εκ τούτου δόθηκε παράταση στους γιατρούς εκτός ΓεΣΥ να προχωρούν σε ενδονοσοκομειακές πράξεις εντός των νοσηλευτηρίων του συστήματος, μέχρι την απόφαση του Δικαστηρίου. 

Η όλη συζήτηση, άρχισε να ταράσει τα ήρεμα νερά των εκτός του ΓεΣΥ γιατρών, μετά και την γνωμάτευση που έλαβε ο Υπουργός Υγείας από τον Γενικό Εισαγγελέα, ότι δηλαδή είναι παράνομο να ασκούνται σε νοσηλευτήρια που βρίσκονται εντός του συστήματος, σε αντίθεση με την γνωμάτευση του νομικού συμβούλου του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), ο οποίος είχε γνωματεύσει πως δεν τίθεται ζήτημα νομιμότητας. Παρόλα αυτά, η γνωμάτευση του νομικού συμβούλου του κράτους επικρατεί των υπολοίπων και σε συνάντηση αποφασίστηκε όπως δοθούν οδηγίες γενικής φύσεως από τον Υπουργό για να αποχωρήσουν από τα νοσηλευτήρια μέχρι 1η Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπεράσπιση του ΟΑΥ κατά την ακροαματική διαδικασία, θα στηριχθεί στη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα και πως ο Οργανισμός όφειλε να εφαρμόσει τις οδηγίες που του δόθηκαν από τον Υπουργό Υγείας. Από την άλλη, η υπεράσπιση των γιατρών, θα στηριχθεί στην επιθυμία και στο δικαίωμα των ασθενών να μπορούν να επιλέξουν τον γιατρό που θέλουν, είτε αυτός είναι εντός, είτε εκτός ΓεΣΥ.

Ο δικηγόρο Κρίς Τριανταφυλλίδη, που εκπροσωπεί τους γιατρούς, θα προβάλει τη θέση πως ενώ το ΓεΣΥ είναι μια μεταρρύθμιση που ήρθε να δώσει το δικαίωμα στον ασθενή να επιλέξει τον γιατρό του και να έχει πρόσβαση σε όποιον επιθυμεί, με την οδηγία αυτή, εάν κάποιος θέλει να επισκεφθεί έναν γιατρό, ο οποίος επέλεξε να είναι εκτός ΓεΣΥ, αλλά εργάζεται σε νοσηλευτήριο εντός του συστήματος, δεν μπορεί επί της ουσίας να το πράξει.

Κατά τη σημερινή δικάσιμο, αναμένεται είτε να γίνει αποδεκτή από τις δύο πλευρές η έκδοση του διατάγματος απαγόρευσης και αναστολή της σχετικής οδηγίας, πράγμα που σημαίνει πως οι γιατροί θα παραμείνουν στα νοσηλευτήρια μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης, είτε να καταχωρηθεί ένσταση από τον ΟΑΥ, που είναι και το επικρατέστερο σενάριο, και να ακολουθήσει νέα ακροαματική διαδικασία κατά την οποία οι δύο πλευρές θα καταθέσουν τις θέσεις τους.

Σε μια τέτοια περίπτωση, τότε ενδεχομένως να παραταθεί η σχετική οδηγία από το Υπουργείο Υγείας και τον Οργανισμό, μέχρι την τελική απόφαση του Δικαστηρίου.

Υπενθυμίζεται πως, παρόλο που η συγκεκριμένη υπόθεση αφορά περισσότερους από είκοσι γιατρούς που βρίσκονται εκτός ΓεΣΥ αλλά προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε εντός το ΓεΣΥ νοσηλευτήρια, μόνο ένας γιατρός του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου προχώρησε σε αίτηση για έκδοση απαγορευτικού διατάγματος, αφού σε περίπτωση κοινού αιτήματος από όλους τους γιατρούς θα παρατηρείτο καθυστέρηση στην όλη διαδικασία νοουμένου πως η οδηγία θα ίσχυε από την 1η Νοεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Σε επιφυλακή οι δυνάμεις πυρόσβεσης στη Λεμεσό-Ψάχνουν το τι πήγε λάθος με την καταστροφή φωτοβολίδων
Διέταξε έρευνα για την πυρκαγιά η Παναγιώτου-Πιθανή αιτία η καταστροφή φωτοβολίδων
Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων
Οι επιστημονικές εξετάσεις δίνουν απαντήσεις για τον θάνατο της οκτάχρονης Καισσαριανής
Καταχωρείται μέχρι την Παρασκευή η αίτηση για παύση Ελεγκτή-Ανοίγουν παλιά μέτωπα, ετοιμοπόλεμες οι δύο πλευρές
Δεκαεπτάχρονος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του στη Λάρνακα (pic)
Αποκαλυπτικό βίντεο ντοκουμέντο από την ενέδρα στην Ανθούπολη-Δίπλα δίπλα δράστες και θύμα
ΒΙΝΤΕΟ: Μάχη με τις φλόγες στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού-Σε ετοιμότητα για πιθανές εκκενώσεις
Πρόεδρος Ανωτάτου: Γυναίκες το 56% του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου
Ενισχύονται οι δυνάμεις πυρόσβεσης στο Κρατικό Δάσος Παρεκκλησιάς-Στην περιοχή πνέουν άνεμοι