Ένσταση ΟΑΥ στην προσφυγή των γιατρών εκτός ΓεΣΥ-Από αύριο εκτός νοσηλευτηρίων

Εκτός των νοσηλευτηρίων που είναι συμβεβλημένα με το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ) θα βρίσκονται από αύριο οι γιατροί εκτός ΓεΣΥ, μετά και τη διαδικασία που ακολουθήθηκε σήμερα ενώπιον Δικαστηρίου, μετά την προσφυγή κατά του ΟΑΥ στην οποία προχώρησαν μέσω του δικηγόρου τους οι γιατροί εκτός ΓεΣΥ.

Κατά τη σημερινή δικαστική διαδικασία, ο Οργανισμός όπως και το Ιπποκράτειο υπέβαλαν ένσταση και δόθηκε χρόνος για να υποβληθεί η ένσταση γραπτώς μέχρι τις 24 Νοεμβρίου, γεγονός που παρατείνει την εν λόγο διαδικασία. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, το Υπουργείο Υγείας, δεν προτίθεται να εκδώσει νέα εγκύκλιο ώστε να δοθεί παράταση στους γιατρούς εκτός ΓεΣΥ, για να προχωρούν σε ενδονοσοκομειακές πράξεις εντός των νοσηλευτηρίων που είναι συμβεβλημένα με το σύστημα και ως εκ τούτου οι γιατροί οφείλουν, βάσει νόμου, να αποχωρήσουν.

Υπενθυμίζεται πως, λόγω της ακρόασης που είχε οριστεί για σήμερα είχε δοθεί παράταση δύο ημερών από το Υπουργείο Υγείας.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, ο  Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, «στα πλαίσια της πιο πάνω αγωγής καταχωρήθηκε από τον Ενάγοντα (ο οποίος είναι ιατρός μη εγγεγραμμένος στο ΓεΣΥ) αίτηση για έκδοση προσωρινού διατάγματος με το οποίο αιτείτο αναστολή της εν λόγω απαγόρευσης μέχρι την εκδίκαση της αγωγής. Σήμερα, η αίτηση για έκδοση προσωρινού διατάγματος ήταν ορισμένη ενώπιον του Δικαστήριού όπου και αποφασίστηκε να δοθεί στους νομικούς συμβούλους του Οργανισμού χρόνος για ετοιμασία της ένστασής τους. Συνεπώς, το Δικαστήριο δεν έλαβε ακόμη καμία απόφαση σε σχέση με την έκδοση ή μη προσωρινού διατάγματος. Η αίτηση έχει οριστεί για ακρόαση στις 24 Νοεμβρίου 2022».

Στην ανακοίνωση ο  Οργανισμός διευκρινίζει ότι, «η Εγκύκλιος του Οργανισμού για την ενδονοσοκομειακή φροντίδα υγείας, στην οποία τίθεται η απαγόρευση στα συμβεβλημένα νοσηλευτήρια να παρέχουν υπηρεσίες ενδονοσοκομειακής φροντίδας υγείας σε δικαιούχους του ΓεΣΥ από μη εγγεγραμμένους στο ΓεΣΥ ιατρούς ισχύει και επομένως η περίοδος προσαρμογής και το εύλογο χρονικό διάστημα που δόθηκε για πλήρη συμμόρφωση έχει λήξει. Καταλήγοντας, ο Οργανισμός παραμένει προσηλωμένος στο έργο του και στη διατήρηση της φιλοσοφίας και του κοινωνικού χαρακτήρα του ΓεΣΥ».

Πυρά Ελεγκτή και η απάντηση ΟΑΥ

Την ίδια ώρα, η Ελεγκτική Υπηρεσία εξαπέλυσε πυρά κατά του ΟΑΥ και σε μήνυμά της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σημειώνοντας πως  δεδομένης της σημερινής διαδικασίας, αναμένει από τον ΟΑΥ, να συμμορφωθεί.

Παράλληλα σε δικό του μήνυμα, ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ανέφερε πως, η Υπηρεσία, είχε αναδείξει την παρανομία από  τις 15.7.2020. «Το γεγονός ότι αυτή αντιστρατευόταν τη βασική αρχή του νόμου για ένα καθολικό σύστημα που θα παρέχει σ'όλους ισότιμη μεταχείριση»,  ενώ άφησε αιχμές για άλλη μια φορά για πρόθεση του Οργανισμού να επιτρέψει τη δημιουργία πολυασφαλιστικού συστήματος.

Μάλιστα χρησιμοποίησε την έκφραση, «ο ΟΑΥ ροκάνιζε το χρόνο επιτρέποντας στα νοσηλευτήρια το "διπλοπόρτι" εν είδει πολυασφαλιστικού».

 

Πάντως κληθείσα να σχολιάσει στον REPORTER τα λεγόμενα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η Διευθύντρια του ΟΑΥ, Μαρία Κυθραιώτου, σημείωσε πως ο Οργανισμός ήταν έτοιμος να τηρήσει τη νομοθεσία από την 1η Νοεμβρίου και για αυτό το λόγο υπέβαλε ένσταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επίσημη πρώτη για τη δικαστική μάχη των γιατρών εκτός ΓεΣΥ με ΟΑΥ

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας