Εντοπίστηκαν επτά από τις οκτώ σορούς-Τα τελευταία λεπτά της μοιραίας πτήσης

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι έρευνες των αρμόδιων Αρχών στην Καβάλα, με στόχο να εντοπιστούν οι σοροί των οκτώ, στα συντρίμμια του μοιραίου Αντόνοφ, το οποίο συνετρίβη το βράδυ του Σαββάτου. Στο μεταξύ, οι Αρχές ψάχνουν και το μαύρο κουτί του αεροσκάφους, το οποίο θα δώσει απαντήσεις, ενώ η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, σε ανακοίνωσή της περιγράφει τα τελευταία λεπτά της μοιραίας πτήσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανασύρθηκε μία σορός από τα συντρίμμια του Αντόνοφ-«Ξεκίνησε η Β’ φάση»

Όπως μεταδίδουν τα ελλαδικά ΜΜΕ, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας, έχουν εντοπιστεί οι επτά από τις οκτώ σορούς. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, έχουν ήδη ανασυρθεί οι τρεις από τις σορούς, ενώ συνεχίζεται η επιχείρηση ανάσυρσης των υπόλοιπών τεσσάρων. Παράλληλα, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι έρευνες για την όγδοη σορό που ακόμα δεν έχει εντοπιστεί.

Παράλληλα, εικάζεται ότι εντοπίστηκε και ένα μαύρο κουτί, το οποίο αναμένεται να δώσει απαντήσεις για τα αίτια της τραγωδίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νεκροί όλοι οι επιβαίνοντες του Αntonov-Εντοπίστηκαν διαμελισμένα μέλη

Άθικτη η μία σορός

Στο μεταξύ, αυτό που προκαλεί εντύπωση, είναι πως παρά το γεγονός ότι -σύμφωνα με τις πληροφορίες- οι περισσότερες σοροί βρέθηκαν διαμελισμένες και μια μάλιστα βρέθηκε απανθρακωμένη, υπήρξε και μια σορός που βρέθηκε άθικτη.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η ΕΡΤ, πρόκειται για την πρώτη σορό που βρέθηκε και απομακρύνθηκε από το σημείο της τραγωδίας και ο λόγος που ήταν άθικτη είναι πως εκτιμάται ότι κατά την πρώτη πρόσκρουση εκτοξεύθηκε μακριά από το αεροσκάφος Antonov.

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τους φόβους, τελικά δεν φαίνεται να έχουν εντοπιστεί επικίνδυνα υλικά στο σημείο συντριβής του αεροσκάφους, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Ιωάννης Αρτοποιός, κατά την έκτακτη ενημέρωση που έγινε το απόγευμα της Κυριακής για την συντριβή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιβεβαιώθηκε ότι μετέφερε επικίνδυνα υλικά το Antonov-Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Η επίσημη ενημέρωση από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας 

Σε επίσημη ενημέρωση για την πτώση του αεροσκάφους Antonov 12 στην περιοχή της Καβάλας το Σάββατο 16 Ιουλίου 2022 προέβη η  Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) επισημαίνοντας πως για το αεροπορικό δυστύχημα έχει επιληφθεί η Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων (ΕΔΑΑΠ).

Το  ουκρανικού νηολογίου αεροσκάφος τύπου Antonov 12, απογειώθηκε από τον αερολιμένα της Νις στην Σερβία με οκταμελές (8) πλήρωμα και εντεκάμιση (11,5) τόνους επικίνδυνο φορτίο (dangerous goods).

Σύμφωνα με το σχέδιο πτήσης που είχε καταθέσει στις αρμόδιες αρχές της Σερβίας, το αεροσκάφος θα πραγματοποιούσε πτήση cargo προς το Μπανγκλαντές (Ντάκα) με ενδιάμεσους σταθμούς την Ιορδανία (Αμμάν) και την Σαουδική Αραβία (Ριάντ).

Στον Ελληνικό εναέριο χώρο εισήλθε στις 22:09 τοπική ώρα. Το αεροπλάνο στις 22:37 ενημέρωσε το Κέντρο Ελέγχου Περιοχής Αθηνών – Μακεδονίας (ΚΕΠΑΘΜ) ότι λόγω προβλήματος (operation reasons) δεν θα συνεχίσει για το τελικό του προορισμό και ότι θα γυρίσει πίσω στο αεροδρόμιο αναχώρησης. Στις 22:42 πετώντας ανατολικά της Χαλκιδικής ενημέρωσε τους Ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στην προσέγγιση Θεσσαλονίκης ότι έχει πρόβλημα στον κινητήρα νούμερο τέσσερα (4) αναφέροντας: may day φωτιά στον κινητήρα τέσσερα. Η ΥΠΑ άμεσα κήρυξε κατάσταση κινδύνου με την ενεργοποίηση των σχετικών διαδικασιών που προβλέπονται. Στις 22:45 το αεροσκάφος είχε συνομιλία με τον πύργο ελέγχου Καβάλας και ενημέρωσε ότι κατευθύνεται για αναγκαστική προσγείωση. Αμέσως δόθηκε άδεια προσγείωσης για το αεροδρόμιο της Χρυσούπολης στην Καβάλα. Στις 22:47 το στίγμα του αεροσκάφους χάθηκε από τα ραντάρ της εναέριας κυκλοφορίας.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση,  ενημέρωσε το Εθνικό Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης για την κατάσταση κινδύνου και εν συνεχεία για την απώλεια επικοινωνίας και ξεκίνησε άμεσα η διαδικασία εντοπισμού, έρευνας και διάσωσης. Παράλληλα κινητοποιήθηκαν όλοι οι αρμόδιοι φορείς (Πυροσβεστική Υπηρεσία, Ελληνική Αστυνομία, Πολιτική Προστασία, Υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας και τοπικοί φορείς) για την απώλεια στίγματος του αεροπλάνου στην ευρύτερη περιοχή της Καβάλας.

«Για το αεροπορικό δυστύχημα έχει επιληφθεί η Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων (ΕΔΑΑΠ)» καταλήγει η ανακοίνωση της ΥΠΑ.

Αρχίζει η απομάκρυνση ή εξουδετέρωση των βλημάτων

Στη σκηνή της συντριβής του Antonov στην Καβάλα μπήκε το Τάγμα Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς, προκειμένου να ερευνήσει και να σημάνει τα βλήματα.

Η επιχείρηση ξεκίνησε μετά το «πράσινο φως» του ειδικού κλιμακίου του ΓΕΕΘΑ για την αντιμετώπιση της πυρηνικής, βιολογικής και χημικής άμυνας, που κατέληξαν ότι δεν υπάρχουν επικίνδυνες ουσίες (Χημικές, Βιολογικές, Ραδιολογικές και Πυρηνικές).

Μετά την έρευνα και τη σήμανση των βλημάτων, θα ακολουθήσει η διαδικασία συγκέντρωσης και απομάκρυνσης ή επί τόπου εξουδετέρωσης, ανάλογα με την κρίση των πυροτεχνουργών.

Πηγή: Πρώτο Θέμα/in.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ευθύνες σε αστυνομικό και υποδιευθύντρια για την γυναικοκτονία της Κυριακής-Τα ευρήματα της ΕΔΕ
Νεαρός επιτέθηκε σε ανήλικη και την κλωτσούσε στα γεννητικά όργανα σε λεωφορείο στην Ελλάδα
Σκύλος επιτέθηκε σε εξάχρονη στην Ελλάδα-Φέρει τραύματα στο πρόσωπο
Προφυλακίστηκε η 49χρονη που σκότωσε τον πατέρα της στη Σάμο-Υπό ψυχιατρική παρακολούθηση
Έφεση Εισαγγελέα για την απόφαση αποφυλάκισης του Νίκου Μιχαλολιάκου
Έντονη αντίδραση Μητσοτάκη για τη Μονή της Χώρας-«Προσβάλλει την ιστορία της Κωνσταντινούπολης»
Ασκήθηκε έφεση από την Εισαγγελία για την απόφαση για το Μάτι
ΒΙΝΤΕΟ: Συνελήφθησαν δύο πρόσωπα στου Ζωγράφου για διακίνηση ναρκωτικών-Κατασχέθηκαν 87 κιλά κάνναβης
Χειροπέδες σε μαθήτρια Γυμνασίου και την αδερφή της για επίθεση σε 15χρονη στη Σπάρτη
Αναστάτωση σε πτήση με προορισμό το Ηράκλειο-Γυναίκα υπό την επήρεια αλκοόλ έβριζε και απειλούσε