Ανασύρθηκε μία σορός από τα συντρίμμια του Αντόνοφ-«Ξεκίνησε η Β’ φάση»

Συνεχίζονται οι έρευνες των Αρχών της Ελλάδας, για τον εντοπισμό και ανάσυρση των σορών, από τα συντρίμμια του Αντόνοφ, στην Καβάλα. Το απόγευμα της Κυριακής, ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής της Ελλάδας, Γιάννης Αρτοποιός προέβη σε έκτακτη ενημέρωση για την υπόθεση. 

Ο εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι δεν εντοπίστηκαν επικίνδυνες ουσίες στο σημείο, όπου υπήρξε άμεση ανταπόκριση των αρμόδιων αρχών. Αυτή τη στιγμή, οι αρχές βρίσκονται στη β' φάση του σχεδίου, με στόχο των εντοπισμό και την ανάσυρση των σορών.

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής ανέφερε πως έχει ανασυρθεί μία σορός και έχει εντοπιστεί ακόμη μία. «Πλέον έχει ξεκινήσει η δεύτερη φάση. Προσωπικό του Στρατού και 30 πυροσβέστες θα διαμορφώσουν οδούς ασφαλούς διέλευσης για τη μεταφορά και την απολύμανση των σορών», σημείωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βρέθηκαν έξι σοροί από τη συντριβή του Αντόνοφ-Δεν εντοπίστηκε επικίνδυνη ουσία

Πάντως νωρίτερα ο δήμαρχος Παγγαίου, Φίλιππος Αναστασιάδης είχε δηλώσει πως το drone έχει εντοπίσει συνολικά έξι σορούς. Σημειώνεται ότι από την πτώση του αεροσκάφους στην Καβάλα νεκροί είναι και οι οκτώ επιβαίνοντες, όλοι ουκρανικής καταγωγής.

Ειδικά συνεργεία βρίσκονται επί τόπου για να διασφαλίσουν ασφαλείς οδούς για τη διέλευση των κατοίκων, όπως και ειδικές δυνάμεις του ΓΕΕΘΑ για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών. 

Άθικτη η μία σορός

Ωστόσο, αυτό που προκαλεί εντύπωση, είναι πως παρά το γεγονός ότι -σύμφωνα με τις πληροφορίες- οι περισσότερες σοροί βρέθηκαν διαμελισμένες και μια μάλιστα βρέθηκε απανθρακωμένη, υπήρξε και μια σορός που βρέθηκε άθικτη.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η ΕΡΤ, πρόκειται για την πρώτη σορό που βρέθηκε και απομακρύνθηκε από το σημείο της τραγωδίας και ο λόγος που ήταν άθικτη είναι πως εκτιμάται ότι κατά την πρώτη πρόσκρουση εκτοξεύθηκε μακριά από το αεροσκάφος Antonov.

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τους φόβους, τελικά δεν φαίνεται να έχουν εντοπιστεί επικίνδυνα υλικά στο σημείο συντριβής του αεροσκάφους, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Ιωάννης Αρτοποιός, κατά την έκτακτη ενημέρωση που έγινε το απόγευμα της Κυριακής για την συντριβή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτά είναι τα πυρομαχικά που μετέφερε το Αντόνοφ-Έφτασε ομάδα βιολογικής άμυνας

 

Μετά το τραγικό γεγονός της πτώσης του αεροσκάφους, χθες τα ξημερώματα, μετέβησαν άμεσα στο σημείο 15 πυροσβέστες με 7 οχήματα. Στη συνέχεια μετέβησαν πυροσβέστες από την 2η και την 4η ΕΜΑΚ, το επιχειρησιακό κέντρο Όλυμπος. Όλο το βράδυ, η αρμόδια Γραμματεία ήταν σε επικοινωνία με όλα τα συναρμόδια υπουργεία, είπε ο κ. Ιωάννης Αρτοποιός. Στόχος ο καλύτερος συντονισμός και η αξιοποίηση πληροφοριών. Παράλληλα, ενεργοποιήθηκε το πρωτόκολλο.

Οι κάτοικοι της περιοχής ενημερώθηκαν μέσω μηνύματος με 112 να κλείσουν τα παράθυρα και τις πόρτες, όπως και να μην προσεγγίσουν την περιοχή.

Όσον αφορά στις πυρκαγιές, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής έκανε λόγο για 50 πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο, που αντιμετωπίστηκαν, ενώ κάλεσε τους πολίτες να μην δείξουν εφησυχασμό.

Στη σημείο βρίσκεται κλιμάκιο επιθεωρητών περιβάλλοντος. Δεν έχουν εντοπιστεί επικίνδυνες ουσίες.

Νωρίς το απόγευμα έγινε γνωστό ότι η ειδική ομάδα του στρατού που έφτασε στην Καβάλα και ερεύνησε στο σημείο που συνετρίβη το αεροσκάφος, το οποίο μετέφερε τόνους πυρομαχικών, δεν εντόπισε καμία τοξική ή επικίνδυνη ουσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νεκροί όλοι οι επιβαίνοντες του Αntonov-Εντοπίστηκαν διαμελισμένα μέλη

Πώς θα γίνει η μεταφορά των σορών

Εξηγώντας τη διαδικασία μεταφοράς των σορών, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι θα γίνει ακολουθώντας τη σύμβαση που έχει το προξενείο της Ουκρανίας και θα παραληφθούν ώστε να μεταφερθούν στη Κομοτηνή για ιατροδικαστική εξέταση και στο γραφείο τελετών που έχει σύμβαση με την Ουκρανική κυβέρνηση.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι η επιχείρηση θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες για την απομάκρυνση των πολλών πυρομαχικών που βρίσκονται διάσπαρτα στην περιοχή που συνετρίβη το αεροσκάφος, για αυτόν τον λόγω θα συνεχίσουν να υφίσταται τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον αποκλεισμό της περιοχής. Ερωτηθείς σχετικά με την άσπρη ουσία η οποία είχε προκαλέσει νωρίτερα ανησυχία καθώς ουδείς γνώριζε για τι πρόκειται, ο δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι δεν ήταν τελικά τίποτα ανησυχητικό.

Σύμφωνα με τον βουλευτή Καβάλας, Γιάννη Πασχαλίδη, η μία από τις έξι σορούς εντοπίστηκε απανθρακωμένη, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό των δύο ακόμα μελών του πληρώματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιβεβαιώθηκε ότι μετέφερε επικίνδυνα υλικά το Antonov-Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Πηγή: Πρώτο Θέμα/iefimerida/in.gr 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Με σφαίρα ακόμα στο σώμα του το «Δημητρούι», παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση-Καταθέσεις από κάθε κατεύθυνση
«Όχι» Τατάρ σε πρόταση Ολγκίν για τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη
Ευθύνες σε αστυνομικό και υποδιευθύντρια για την γυναικοκτονία της Κυριακής-Τα ευρήματα της ΕΔΕ
Νεαρός επιτέθηκε σε ανήλικη και την κλωτσούσε στα γεννητικά όργανα σε λεωφορείο στην Ελλάδα
Ψάχνει και τρίτο πρόσωπο για την συμπλοκή και εντοπισμό όπλου στη Λευκωσία η Αστυνομία (pic)
Σκύλος επιτέθηκε σε εξάχρονη στην Ελλάδα-Φέρει τραύματα στο πρόσωπο
Είχε ανακοπεί για έλεγχο και πιάστηκε με κουζινομάχαιρο ο 34χρονος που έκρυβε όπλο σε βαρέλι
Προφυλακίστηκε η 49χρονη που σκότωσε τον πατέρα της στη Σάμο-Υπό ψυχιατρική παρακολούθηση
Έφεση Εισαγγελέα για την απόφαση αποφυλάκισης του Νίκου Μιχαλολιάκου
Έντονη αντίδραση Μητσοτάκη για τη Μονή της Χώρας-«Προσβάλλει την ιστορία της Κωνσταντινούπολης»