Αυτά είναι τα πυρομαχικά που μετέφερε το Αντόνοφ-Έφτασε ομάδα βιολογικής άμυνας

Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Σερβίας έδωσαν αναλυτικά στοιχεία για το φορτίο του Antonov που έπεσε στην περιοχή δυτικά της Καβάλας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νεκροί όλοι οι επιβαίνοντες του Αntonov-Εντοπίστηκαν διαμελισμένα μέλη

Συγκεκριμένα, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας & Διάσωσης (ΕΣΚΕΔ) έλαβε μήνυμα από τη σερβική εταιρεία όπλων και αμυντικών συστημάτων Valir - εντολέα της μεταφοράς του συγκεκριμένου φορτίο, με τα πυρομαχικά 11,5 τόνων, με το Antonov.

Σύμφωνα με την ενημέρωση το Antonov μετέφερε τα εξής πυρομαχικά:

  • εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 60mm M62,
  • εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 82mm M62 και
  • φωτιστικά βλήματα όλμων 82mm M67.

Ισχυρές δυνάμεις του ελληνικού στρατού,  στο σημείο όπου κατέπεσε το αεροσκάφος

Ισχυρές δυνάμεις του στρατού, της Πυροσβεστικής, της αστυνομίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, του ΕΚΑΒ αλλά και η επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων παραμένουν στο σημείο όπου κατέπεσε χθες το αεροσκάφος Αντόνοφ, στο οποίο επέβαινε πλήρωμα που αποτελούταν από οκτώ άτομα ουκρανικής καταγωγής.

Σύμφωνα με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, επιτόπου βρίσκονται αυτή τη στιγμή 30 Πυροσβέστες και δυνάμεις των δύο ΕΜΑΚ, δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του ΕΚΑΒ. Στην περιοχή επίσης βρίσκονται μονάδες εκκαθάρισης ναρκοπεδίων ξηράς του Ελληνικού Στρατού από Δράμα και Λιτόχωρο, ενώ προωθείται αντίστοιχη ομάδα από Αλεξανδρούπολη. Στην περιοχή μεταβαίνει ομάδα του Ειδικού Διακλαδικού Λόχου (ΕΔΛΟ) ΠΒΧ (Πυρηνικής - Βιολογικής - Χημικής) 'Αμυνας (8 άτομα τμήμα ανίχνευσης, 4 άτομα τμήμα απολύμανσης, 2 άτομα ΥΓ) από Αθήνα. Συνδρομή παρέχουν, επίσης, ελικόπτερα του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης (ΕΣΚΕΔ).

 

Παράλληλα απευθύνεται έκκληση στους κατοίκους να μην προσεγγίζουν την περιοχή του ατυχήματος και να ακολουθούν τις οδηγίες των τοπικών Αρχών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιβεβαιώθηκε ότι μετέφερε επικίνδυνα υλικά το Antonov-Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Έφτασε ο ειδικός λόχος βιολογικής άμυνας

Στο μεταξύ, λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι, στο σημείο για των ερευνών έφτασαν 14 άτομα του ειδικού διακλαδικού λόχου Πυρηνικής, Βιολογικής και Χημικής άμυνας του ΓΕΕΘΑ και αμέσως άρχισαν οι έρευνες από την ειδική ομάδα των Ενόπλων Δυνάμεων στα συντρίμμια του αεροσκάφους Antonov.

Όπως φαίνεται από το υλικό του protothema.gr, οι 14 άνδρες του  ειδικού διακλαδικού λόχου Πυρηνικής, Βιολογικής και Χημικής άμυνας του ΓΕΕΘΑ έβαλαν ειδικές στολές πρωτού περάσουν στην περιοχή που βρίσκεται ό,τι έχει απομείνει από το αεροσκάφος.  Η ειδική ομάδα του στρατού θα ελέγξει την άγνωστη ουσία που υπάρχει διάσπαρτη γύρω από τα συντρίμμια του αεροσκάφους και θα αποφανθούν για την επικινδυνότητα της.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες του protothema.gr από την ομάδα ειδικού διακλαδικού λόχου Πυρηνικής, Βιολογικής και Χημικής άμυνας του ΓΕΕΘΑ, οι οποίοι φόρεσαν ειδικές στολές για να ερευνήσουν στο σημείο που συνετρίβη το αεροσκάφος στην Καβάλα.

 
      

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξεκαθάρισε ο προορισμός του Αntonov-Με εποπτεία Εισαγγελέα οι έρευνες

Συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων από το Υπουργείο Εξωτερικών

Σοκ και λύπη για την πτώση του αεροσκάφους Antonov An-12 κοντά στην Καβάλα, καθώς και τα ειλικρινή συλλυπητήρια της Κύπρου στις οικογένειες των Ουκρανών μελών του πληρώματος, που έχασαν τις ζωές τους, εξέφρασε το Υπουργείο Εξωτερικών.

Σε ανάρτησή του στο Twitter το Υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει σοκ και λύπη για τα νέα για την πτώση του αεροσκάφους μεταφοράς φορτίου στη βόρεια Ελλάδα, κοντά στην Καβάλα.

«Η Κύπρος εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στις οικογένειες των Ουκρανών μελών του πληρώματος, που έχασαν με τραγικό τρόπο τις ζωές τους», σημειώνει.

Επιμνημόσυνη δέση για ανάπαυση των ψυχών

Στο μεταξύ, επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών του πληρώματος του μοιραίου αεροσκάφους, εψάλη, σήμερα το πρωί, μετά το πέρας της θείας λειτουργίας στον ιερό ναό Απόστολου Θωμά της τοπικής κοινότητας Παλαιοχωρίου.

Ο εφημέριος του ιερού ναού, πατέρας Θεοχάρης Καλπάκογλου, ο οποίος διακονεί εδώ και 21 χρόνια στην περιοχή -τόπο καταγωγής του- ήταν και ο ίδιος αυτόπτης μάρτυρας του τραγικού συμβάντος, που τον συγκλόνισε τόσο που αποφάσισε να ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση για τους ανθρώπους που με τόσο τραγικό τρόπο χάθηκαν.

«'Ανθρωποι του Θεού ήταν και ως εφημέριος σκέφτηκα στο τέλος της σημερινής θείας λειτουργίας να κάνουμε μια επιμνημόσυνη δέηση και να προσευχηθούμε για τις ψύχες αυτών των ανθρώπων, που δεν γνωρίζαμε την εθνικότητά τους, αλλά ούτε και μας ενδιαφέρει καθώς όλοι οι άνθρωποι είναι άνθρωποι του Θεού. Είχαμε ιερό καθήκον να κάνουμε μια προσευχή ώστε ο Θεός να αναπαύσει τις ψυχές τους εφόσον φύγανε και να ενισχυθούν και οι συγγενείς τους απέναντι σε αυτό τον μεγάλο πόνο, που είναι και δικός μας πόνος», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εφημέριος του ιερού ναού Απόστολου Θωμά, στο Παλαιοχώρι.

«Ήταν μια δέηση ως αποτέλεσμα της αγάπης που έχει η Εκκλησία και ο Χριστός προς όλους τους ανθρώπους», τόνισε.

«Είμαστε συγκλονισμένοι γιατί αυτό ήταν πρωτόγνωρο. Δεν μπορούμε να εκφράσουμε με λόγια τα αισθήματα που είχαμε εκείνη τη στιγμή», τόνισε και περιέγραψε τη στιγμή της συντριβής: «Ήμασταν στο μπαλκόνι του σπιτιού μας κι ακούσαμε ένα αεροπλάνο να περνάει, οπότε στρέψαμε το βλέμμα για να το δούμε. Συγκλονισμένοι αντικρίσαμε μια μάζα φωτός, μια φωτιά, να προσγειώνεται ακριβώς κάτω από το χωριό μας και ευτυχώς ήταν σε μη κατοικήσιμη περιοχή. Δεν μπορώ να περιγράψω με λόγια τη στιγμή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ιερέας, περιγράφοντας την «τρομακτική εικόνα» της στιγμής που το αεροσκάφος κατέπεσε.

 Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ/Πρώτο Θέμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Νέα στοιχεία για την γυναικοκτονία στο Μενίδι-Την σκότωσε για μια φωτογραφία ομολόγησε κυνικά ο δράστης
Μητσοτάκης: Η διεθνής κοινότητα να αναγνωρίσει και επίσημα τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού
Βλέπουν κενά στην πρόταση Παναγιώτου για τους παράνομους οι εργολάβοι-«Δεν φέρουμε ευθύνη»
Έριξαν τις τιμές τους τα «Ζ» λόγω μειωμένης ζήτησης, προσφέρονται από 25 ευρώ ημερησίως
Η απόσταση της πολιτικής από τους νέους, ο παράλληλος κόσμος και η αναμενόμενη αντίδραση
Αναμένουν διευκρινίσεις οι διανομείς για την πρόταση από Υπ. Εργασίας-Μισθός, εξοπλισμός και ασφάλεια
Θρίλερ με τη δολοφονία της 63χρονης στην Χαλκίδα-«Ήξερε τον δολοφόνο της, μπορεί να ήταν στην κηδεία»
Δεν πρόλαβε και γέννησε στο προαύλιο του νοσοκομείου της Κορίνθου
Νέα στοιχεία για τον Τσιντούλα, «έδρασε μόνος του»-Με λουλούδια έξω από το νοσοκομείο οι υποστηρικτές του Φίτσο
Οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος και ανατράπηκε-Απεγκλωβίστηκε από την Πυροσβεστική