«Θα ήθελα πολύ να έχω παραδειγματιστεί από τη ζωή του Αγίου Παϊσίου»

 

Ο Προκόπης Αγαθοκλέους ξανασυστήθηκε και φέτος στο τηλεοπτικό κοινό με τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στη σειρά «Άγιος Παΐσιος- Από τα Φάρασα στον Ουρανό» παραχώρησε μία συνέντευξη στο «TVΤύπος» και στο «Secret» μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις δυσκολίες του ρόλου του: «Ο πατέρας μου έπεσε στη φωτιά προκειμένου να σώσει το σπίτι μας» 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Όλα τα νέα των celebrities με ένα κλικ στο Celebrity News Cyprus

 

Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες δυσκολίες;

Η απόδοση της πνευματικότητας αυτού του προσώπου και των τριών ηλικιών που θα υποδυθώ, της εφηβικής, της ενηλικίωσης και της εισόδου στον Άγιον Όρος. Οι δυσκολίες ήταν, κυρίως, πρακτικής φύσεως και απόδοσης μιας προσωπικότητας και ενός ανθρώπου που έζησε πολύ διαφορετικά από αυτό που ζω εγώ σήμερα.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Άγιος Παΐσιος»: Λάτρεψε το Twitter τον Προκόπη Αγαθοκλέους

 

Υπήρχαν σκηνές και κομμάτια στο σενάριο που σε επηρέασαν ψυχολογικά;

Ψυχολογικά δεν μπορώ να πω ότι με επηρέασαν. Ψυχικά, όμως, και πνευματικά με επηρέασαν, καθώς υπήρξαν και έντονες σκηνές που απαιτούσαν πολλά από τον ηθοποιό. Αυτό, βέβαια, ισχύει για όλους τούς ηθοποιούς. Ήταν ένα πολύ απαιτητικό σενάριο και δικαιολογημένα. Από όσο βλέπω μέχρι τώρα από όλους αυτούς τους ηθοποιούς θεωρώ ότι όλοι επηρεάστηκαν ψυχικά και πνευματικά από το μέγεθος και μόνο της αφήγησης των όσων βίωσε ο άγιος.

Παραδειγματίστηκες από τη ζωή του σε ορισμένα σημεία;

Θα ήθελα πολύ να έχω παραδειγματιστεί σε πολύ περισσότερα. Αυτά που κρατάω και δουλεύω είναι: Η ταπεινότητα, η ταπείνωση με την οποία αντιμετώπιζε τους ανθρώπους. Δεν κατατασσόταν κανείς κάτω από αυτόν, αλλά αυτός κάτω από όλους. Η υπομονή με την οποία αντιμετώπισε κάθε δυσκολία στη ζωή του, και ήταν πολλές… Η αγάπη του, που γενναιόδωρα προσφερόταν στον όποιον τη ζητούσε. Η τεράστια αγκαλιά που γινόταν για κάθε πονεμένο, καθώς και η απλότητα μέσα από την οποία αντιμετώπιζε τη ζωή και ό,τι τον περιέβαλλε.

Πιστεύεις στον Θεό; Αυτή η πίστη σε βοήθησε στο να μπεις πιο βαθιά στον ρόλο;

Όντας ένας άνθρωπος που γεννήθηκε και μέσα σε ένα χωριό της επαρχίας, στη Λεμεσό της Κύπρου, είχα επαφή με τον Θεό και την Εκκλησία από μικρή ηλικία. Η επαφή αυτή από τα φοιτητικά μου χρόνια άρχισε να γίνεται όλο και πιο αραιή. Παρ’ όλα αυτά, η πίστη, η κυρίως πίστη που με Βοήθησε να αντεπεξέλθω ήταν η πίστη στο πρόσωπο αυτό που επρόκειτο υποδυθώ, στα έργα του και στις πράξεις του. Ακόμα, η βαθιά πίστη ότι όλοι μας μπορούσαμε να τα καταφέρουμε, να αγκαλιάσουμε βαθιά και να μιλήσουμε με όσο το δυνατόν μεγαλύτερο σεβασμό και αγάπη για τη ζωή του αγίου.

O ηθοποιός μιλησε σε συνέντευξή του και στο «Secret» για τις δραματικές στιγμές που έζησε με τη φονική πυρκαγιά στην Κύπρο και για το πόσο τον επηρεάζουν τα όσα συμβαίνουν στον κόσμο τον τελευταίο καιρό.

Πέρυσι το καλοκαίρι ζήσατε δραματικές στιγμές με τη φονική πυρκαγιά στην Κύπρο, η οποία ξεκίνησε από τον τόπο όπου μεγαλώσατε...

Πράγματι, από το χωριό μου, τον Αρακαπά, στην ορεινή Λεμεσό, ξεκίνησε η μεγαλύτερη έκταση πυρκαγιά από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κινδύνευσαν οι γονείς μου, συγγενείς, συγχωριανοί και φίλοι μου. Ο πατέρας μου, δε, έπεσε στη φωτιά προκειμένου να σώσει το σπίτι μας και ευτυχώς τα κατάφερε. Ήταν μία πολύ δύσκολη μέρα, που κατάφερε να ανοίξει μια μεγάλη πληγή και, επειδή τώρα ζω στη Λευκωσία, ήμουν εντελώς ανήμπορος να κάνω το παραμικρό για να βοηθήσω. Οι δρόμοι είχαν κλείσει και εγώ έφευγα για παράσταση. Ενιωθα σαν λιοντάρι σε κλουβί, δεν ήξερα τι να κάνω, ώσπου το αποδέχτηκα και σκέφτηκα ότι τουλάχιστον ο κόσμος είναι καλά. Υστερα ακούσαμε τους τέσσερις θανάτους των μεταναστών που αναζήτησαν στην Κύπρο μια καλύτερη ζωή. Τραγικό από, κάθε άποψη. Εύχομαι να μη ζήσει κανείς ποτέ ξανά κάτι τέτοιο.

Πόσο σας επηρεάζουν τα όσα συμβαίνουν στον κόσμο τον τελευταίο καιρό; Είστε από εκείνους που βλέπουν μισογεμάτο το ποτήρι; Πιστεύετε σε ένα καλύτερο αύριο;

Αυτό που γίνεται τώρα στον κόσμο είναι αυτό που γινόταν πάντα: πόλεμοι, λοιμοί, επιδημίες, φτώχεια, προσφυγιά. Ετσι είναι γραμμένη η ιστορία του κόσμου, δυστυχώς, αυτά είναι τα βασικά της κεφάλαια και γύρω από όσα κινούμαστε συνεχώς. Εμάς μας κακοφάνηκε λίγο, επειδή είναι τώρα μερικές δεκαετίες που ζήσαμε, ας πούμε, ειρηνικά, όμως όσο πιο πίσω πάει κανείς στον χρόνο, παρατηρεί εύκολα τον φαύλο κύκλο που μόλις ανέφερα. Αυτό για την πολιτισμική μας εξέλιξη είναι αποκαρδιωτικό. Οπότε, ούτε μένω απαθής, αλλά ούτε πέφτω και από τα σύννεφα μηροί στα στην επιδημία ή τον πόλεμο, επειδή πολύ απλά, παρατηρώ ότι αυτά «καλλιεργούνται». Απλώς, κάποια στιγμή εκδηλώνονται. Οπότε προσωπικά εύχομαι, προσεύχομαι και αγωνίζομαι για την ειρήνη και ελπίζω ότι τα παιδιά μου θα ζήσουν καλύτερες ημέρες.

 

 

       

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Δειτε Επισης

Η Μαρίνα Σάττι εξηγεί για το μονοπλάνο στη συμμετοχή της Ελλάδας στην #Eurovision 2024
Βαρύ πένθος για την Ελεονώρα Μελέτη - Έφυγε από τη ζωή η γιαγιά της - Το μήνυμα της
#SurvivorGR: Νεύρα και εντάσεις και στους δύο πάγκους με την κόντρα Φάνη-Γκιουλέκα και ο νέος υποψήφιος
Η Κύπρος στον Μεγάλο Τελικό της 68ης #Eurovision! Αυτές είναι οι δέκα χώρες που προκρίθηκαν!
Η Silia Kapsis ξεσήκωσε το Malmö Arena με την δροσιά της, για την Κύπρο, στην 68η #Eurovision!
Το οπτικοακουστικό υπερθέαμα Ελένη Φουρέιρα, έβαλε fuego στον Α’ Ημιτελικό της #Eurovision! Let the show begin!
#Eurovision 2024: Ξεσήκωσε το Malmö Arena η Silia Kapsis - Η Dress Rehearsal της Κύπρου στο φετινό υπερshow!
Η Ελένη Φουρέιρα έβαλε fuego στην #Eurovision 2024 - Aποθέωση στην Dress Rehearsal του Α΄ Ημιτελικού
#SurvivorGR: Σταυρούλα Vs. Ασημίνα - Tιτανομαχία για την παραμονή - O αποχαιρετισμός της Αναστασίας
Ο ξέφρενος χορός της Δέσποινας Βανδή με τον Γιώργο Αρσενάκο στην Μύκονο