Εξελίξεις στην υπόθεση του θανατηφόρου του 2012-Αγνοούνται καταθέσεις από τον φάκελο

Την ώρα που η Αστυνομία διέψευδε τα όσα έβλεπαν το φως της δημοσιότητας σε σχέση με το θανατηφόρο του 2012, με τον ίδιο τον Αρχηγό αλλά και τον Εκπρόσωπο Τύπου της Δύναμης να αναφέρουν πως ζητήθηκε και μελετήθηκε ο φάκελος της υπόθεσης, εκδίδοντας μάλιστα σχετική ανακοίνωση, νέα στοιχεία φαίνεται να προκύπτουν από την έρευνα της τετραμελούς ομάδας που διορίστηκε για διεξαγωγή νέας έρευνας, της οποίας προΐσταται ο Βοηθός Αρχηγός Αστυνομίας, Θεμιστός Αρναούτης.

Υπενθυμίζεται πως η υπόθεση ήρθε στο προσκήνιο μέσω των social media περί τα τέλη Μαρτίου και σε σύντομο χρονικό διάστημα έλαβε μεγάλες διαστάσεις λόγω των πληροφοριών που έβλεπαν το φως της δημοσιότητας, με την Αστυνομία να καλείται να τοποθετηθεί. Στην πρώτη της αντίδραση, τόσο δια του εκπροσώπου της όσο και μέσω επίσημης ανακοίνωσης, απέρριψε τα όσα γράφονται και τα περί «συγκάλυψης του δυστυχήματος συνεπεία εμπλοκής σε αυτό συγκεκριμένων προσώπων», λέγοντας πως «δεν ανταποκρίνονται ποσώς στην πραγματικότητα και απορρίπτονται κατηγορηματικά». Επιπρόσθετα, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, είχε αναφέρει πως «αρχικά αναφερόταν για συγκεκριμένο όχημα και στη συνέχεια από εξετάσεις που έγιναν διαπιστώθηκε ότι η μάρκα του αυτοκινήτου δεν ήταν αυτή που αναφέρθηκε στην αρχή».

Στη συνέχεια, η Αστυνομία κληθείσα να δώσει απαντήσεις, όπως δημόσια αναφέρθηκε, ζητήθηκε και διαβιβάστηκε ο φάκελος της υπόθεσης στο Αρχηγείο, ο οποίος μελετήθηκε χωρίς όμως να προκύπτει οτιδήποτε.

Ωστόσο, ακολούθησαν οι αποκαλύψεις από το πόρισμα του θανατικού ανακριτή που εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2015, ο οποίος στη βάση της μαρτυρίας που του κατατέθηκε, ανέφερε πως «το άγνωστο όχημα ήταν σαλούν convertible, ανοιχτού χρώματος, μάρκας Audi», κάτι που ήρθε σε πλήρη αντίθεση με τα όσα δήλωνε η Αστυνομία, η οποία είχε αναφέρει προηγουμένως πως μελέτησε το φάκελο.

Ακολούθησε, η διάψευση της Αστυνομίας από πλευράς οικογένειας, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε πως «η Αστυνομία Κύπρου προέβη σε δηλώσεις που δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια, μεταξύ άλλων ότι οι μαρτυρίες ήταν μόνο δύο προσώπων, πράγμα αναληθές γιατί υπήρχαν πολλοί μάρτυρες και ότι η Αστυνομία επισκέφθηκε πολλές φορές την οικογένειά μας, πράγμα το οποίο δεν ευσταθεί καθότι πέραν της μιας φοράς που μας επισκέφθηκαν, δεν επικοινώνησε ξανά κανένας μαζί μας».

Στα πλαίσια της νέας έρευνας που διατάχθηκε μετά και την επιστολή της οικογένειας, αρχικά εξετάστηκε τόσο ο ποινικός φάκελος, όσο και ο φάκελος του θανατικού ανακριτή, ενώ στη συνέχεια κλήθηκαν στο Αρχηγείο διάφορα πρόσωπα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποκαλύπτουμε το πόρισμα για το θανατηφόρο του 2012-Τι είχε καταγράψει ο θανατικός ανακριτής

Φαίνεται να χάθηκαν καταθέσεις

Όπως είχαμε αναφέρει σε προηγούμενο ρεπορτάζ, για κατάθεση κλήθηκαν οι νεαροί που βρίσκονταν στην σκηνή του τροχαίου δυστυχήματος που σημειώθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2012, κάτω από την γέφυρα της Μουτταγιάκας. Υπενθυμίζεται πως στην μια μοτοσικλέτα επέβαινε το θύμα μαζί με ακόμη ένα 17χρονο που είχε τραυματιστεί, ενώ στη δεύτερη άλλοι δύο 17χρονοι. Τις δύο μοτοσικλέτες προσπέρασε το αναζητούμενο όχημα, το οποίο ανέκοψε την πορεία 21χρονου οδηγού που ερχόταν από το αντίθετο ρεύμα. Πιο μπροστά από τις δύο μοτοσικλέτες, σε απόσταση περίπου 80-100 μέτρων, σύμφωνα με τα όσα καταγράφει ο θανατικός ανακριτής, υπήρχε τρίτη μοτοσικλέτα, στην οποία επέβαιναν άλλοι δύο 17χρονοι. Και οι έξι ανήλικοι, επέστρεφαν στις οικίες τους μετά από νυχτερινή έξοδο.

Οι νέοι ανακριτές, που κλήθηκαν να εξετάσουν από την αρχή όλα τα δεδομένα, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο προκύπτει πλημμελής διερεύνηση ή εάν προκύπτει οποιοδήποτε άλλο ζήτημα, κάλεσαν για κατάθεση όλους τους ανήλικους, κάποιοι από τους οποίους κρίνονται σημαντικοί μάρτυρες, αφού είχαν περιγράψει τις συνθήκες του τροχαίου, ενώ έδωσαν περιγραφή του αναζητούμενου οχήματος και της οδηγού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα πλαίσια των εξετάσεων, διαπιστώθηκε πως από το φάκελο απουσιάζει αριθμός καταθέσεων που έδωσαν ανήλικοι, οι οποίοι υποστήριξαν πως κατά το δεδομένο χρόνο είχαν δώσει κατάθεση.

Ωστόσο, άγνωστο σε ποιο στάδιο, χάθηκαν οι καταθέσεις και κάτω από ποιες συνθήκες, κάτι το οποίο ενδεχομένως να διαφανεί μέσα από την διερεύνηση.

Πάντως, πρόκειται για μια σοβαρή εξέλιξη, η οποία δημιουργεί την ίδια ώρα ερωτήματα, αφού είχαν γίνει δηλώσεις τόσο από πλευράς Αρχηγού όσο και από τον Εκπρόσωπο Τύπου του Σώματος, οι οποίοι είχαν αναφέρει πως είχε μελετηθεί ο φάκελος, χωρίς να προκύπτει οτιδήποτε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Όσα κατέθεσε βασικός μάρτυρας για το θανατηφόρο του 2012-Περιέγραψε Audi και αναζητούμενη οδηγό

Αμφισβητούν σημεία στις καταθέσεις

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κάποιοι από τους ανήλικους επιμένουν να αναφέρουν πως είχαν περιγράψει συγκεκριμένη μάρκα οχήματος την οποία διέκριναν κατά τον ουσιώδη χρόνο, κάτι που δεν συνάδει με τα όσα καταγράφονται σε καταθέσεις, τα οποία είναι αντίθετα με τα όσα ισχυρίζονται, εξού και τα αμφισβήτησαν.

Σημειώνεται, πως σύμφωνα με τις μαρτυρίες, οι καταθέσεις των ανήλικων δεν λήφθηκαν στην παρουσία γονέων ή δικηγόρων, ενώ κάποιοι από αυτούς αναφέρουν πως δεν κλήθηκαν για συμπληρωματικές καταθέσεις.

Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν πως οι ανήλικοι είχαν κληθεί στη Τροχαία Λεμεσού, όπου τους υποδείχθηκαν φωτογραφίες και κατά τον δεδομένο χρόνο, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί αμφισβήτηση ως προς τον τύπο του οχήματος που είδαν να προσπερνά τις δύο εκ των τριών μοτοσικλετών.

Όλες οι ενέργειες της Τροχαίας και οι ισχυρισμοί των μαρτύρων διερευνώνται σε συνδυασμό με τα στοιχεία από την τετραμελή ομάδα, η οποία θα λάβει καταθέσεις, εάν δεν έλαβε, από τους εμπλεκόμενους αστυνομικούς αλλά και από τον τότε υπεύθυνο Τροχαίας, αφού υπάρχουν συγκεκριμένοι ισχυρισμοί.

Επίσης, και η οικογένεια του θύματος κλήθηκε να απαντήσει σε συγκεκριμένα ερωτήματα, ειδικότερα σε ότι αφορά την αναζητούμενη οδηγό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέα στοιχεία στο φως για το θανατηφόρο του 2012-Όσα κατέθεσε ο εξεταστής της Αστυνομίας

Κενό στην κατάθεση του 21χρονου

Στο μεταξύ, άλλος ένας σημαντικός μάρτυρας θεωρείται και ο 21χρονος οδηγός που ανέκοψε την πορεία του άτυχου Λοϊζου, αφού μαζί με ακόμη ένα 17χρονο, είχαν μεταφερθεί στη σκηνή για αναπαράσταση.

Ο 21χρονος στην κατάθεση του, περιέγραψε τις συνθήκες του τροχαίου, ωστόσο τόσο στην πρώτη όσο και στην δεύτερη ανακριτική κατάθεση που του λήφθηκε αφότου το τροχαίο εξελίχθηκε σε θανατηφόρο, δεν υπάρχει καμία αναφορά ως προς το όχημα που του ανέκοψε την πορεία. Δηλαδή, δεν γίνεται καμία αναφορά ως προς τον τύπο ή το χρώμα ή οποιαδήποτε άλλη λεπτομέρεια που αφορά το αναζητούμενο όχημα, ενώ δεν γίνεται καμία αναφορά ή περιγραφή του οχήματος και δεν αναφέρεται σε κανένα σημείο της κατάθεσης, εάν αντιλήφθηκε ή όχι, οποιοδήποτε στοιχείο που αφορούσε το όχημα που του ανέκοψε την πορεία του. Επίσης, σε κανένα σημείο της κατάθεσης, δεν αναφέρεται ότι ρωτήθηκε σχετικά και απάντησε για το εν λόγω όχημα, στη βάση της μαρτυρίας του μάρτυρα που προηγήθηκε και έδωσε περιγραφή.

Σημειώνεται, πως της πρώτης του κατάθεσης, προηγήθηκε η κατάθεση του βασικού μάρτυρα που μίλησε για συγκεκριμένο όχημα, ωστόσο δεν ρωτήθηκε σχετικά, ενώ της δεύτερης του κατάθεσης, που λήφθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2012, δηλαδή δύο ημέρες μετά που ο 17χρονος υπέκυψε στα τραύματα του, προηγήθηκαν οι καταθέσεις των υπόλοιπων μαρτύρων. Ωστόσο, ούτε σε αυτή την κατάθεση υπάρχει οποιαδήποτε αναφορά σε σχέση με το αναζητούμενο όχημα.

Υπενθυμίζεται πως την ίδια ημέρα του τροχαίου, το απόγευμα, η Αστυνομία εξέδωσε δεύτερο δελτίο Τύπου, με το οποίο ενημέρωνε για την σύλληψη του οδηγού και ότι αυτός αφέθηκε ελεύθερος αφού ολοκληρώθηκαν οι εξετάσεις, ενώ ανέφερε πως «το αναζητούμενο όχημα που εγκατέλειψε τη σκηνή του δυστυχήματος, «πιθανόν να είναι και άλλης μάρκας πέραν από Audi, όπως αρχικά αναφέρθηκε».

Ωστόσο, παραμένει άγνωστο τι μεσολάβησε και τι στοιχεία είχε η Αστυνομία που δικαιολογούσε την συγκεκριμένη αναφορά στο δεύτερο δελτίο Τύπου, κάτι το οποίο ενδεχομένως να διαφανεί από την νέα έρευνα της τετραμελούς ομάδας, αφού θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κενό στην κατάθεση του οδηγού που ενεπλάκη στο θανατηφόρο-Δεν ρωτήθηκε για το αναζητούμενο όχημα

Δειτε Επισης

Από το θανατηφόρο του 2012 στη δολοφονία Θανάση-Η αμφισβήτηση, η μη ανάληψη ευθυνών και η ανάγκη για αλλαγές
Τα κλειδωμένα σενάρια για την σορό που βρέθηκε στη Σωτήρα-Περιορίστηκαν φάκελοι ελλειπόντων
Σε σχεδόν όλα τα σχολεία το απειλητικό email-Ψάχνουν τον αποστολέα οι Αρχές
Επαναπατρίστηκαν αλλοδαποί που διέμεναν παράνομα στην Κύπρο-Πάνω από 4.000 στο 2024
Ε. Χαραλαμπίδου σε Νομική Υπηρεσία-«Ο Εισαγγελέας εκτίθεται, υπάρχουν διαβαθμίσεις για να κλείνουν στόματα»
Απουσιάζει από την οικία του στο Πισσούρι 45χρονος (pic)
Καμπανάκι CPT για τον υπερπληθυσμό στις Φυλακές και κρατητήρια-Όσα καταγράφονται στην έκθεση
Επιβεβαιώνει τις μπάλες με τα κινητά η Διεύθυνση Φυλακών-Διαψεύδει τον εντοπισμό ναρκωτικών
Υπεραμύνεται των αποφάσεων της για Κατσουνωτό η Εισαγγελία-Αντεπιτίθεται στην Αρχή, ενοχλημένη με τις επικρίσεις
H ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τα απειλητικά email στα σχολεία