Επιβεβαιώνει καταγγελίες κατά Αγγελίδη η Αρχή κατά της Διαφθοράς-Προτεραιότητα στη διερεύνηση τους

Οι διαδοχικές καταγγελίες κατά της Αρχής κατά της Διαφθοράς, που αγγίζουν τους επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας και αφορούν χειρισμούς τους σε διάφορες υποθέσεις ή αναστολές διώξεων, αλλά και η σύγκρουση μεταξύ Εισαγγελίας και Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η οποία ως διαμεσολαβητής προώθησε καταγγελίες που έφθασαν ενώπιον της, ανάγκασε την Αρχή να πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρία, κατά την οποία αποφάσισε να εξεταστούν κατά προτεραιότητα οι καταγγελίες σε βάρος του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, τις οποίες παράλληλα επιβεβαίωσε.

Υπενθυμίζετα πως, η κορύφωση της κόντρας, που προκάλεσε και την αντίδραση τόσο του Σάββα Αγγελίδη όσο και του Γιώργου Σαββίδη, ήταν οι τελευταίες τέσσερις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και οι οποίες διαβιβάστηκαν στην Αρχή κατά της Διαφθοράς, μέσω της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η οποία κληθείσα να τοποθετηθεί, επιβεβαίωσε τις καταγγελίες.

  1. Καταγγελία που αφορά το μαύρο βαν και τους χειρισμούς της Νομικής Υπηρεσίας, παραπέμποντας σε στοιχεία που όπως ισχυρίζεται, δείχνουν σύνδεση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, του δικηγορικού του γραφείου και εταιρείας που ήταν μέτοχος ο αδελφός του, η οποία ωστόσο διαγράφηκε δύο ημέρες μετά που ο Σάββας Αγγελίδης βγήκε μπροστά και με ανακοίνωση του, απέρριψε τα όσα του καταλογίζονται για την υπόθεση.
  2. Καταγγελία που άπτεται διερεύνησης σοβαρής μορφής φορολογικών θεμάτων εταιρείας συμφερόντων προσώπων που ασκούν δημόσια επιρροή. Αυτή η υπόθεση αποτελεί εύρημα ελέγχου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και είχε εντοπιστεί στο πλαίσιο ελέγχων για τα χρυσά διαβατήρια.
  3. Κατ’ ισχυρισμό κατάχρηση εξουσίας ως προς την αναστολή ποινικών διώξεων του κοινού ποινικού κώδικα. Πρόκειται για καταγγελία που αφορά αναστολή ποινικής δίωξης προσώπου, τον οποίο εκπροσωπούσε ο Σάββας Αγγελίδης ως δικηγόρος, πριν την ανάληψη αξιώματος, ενώ κατά το 2021 το εν λόγω πρόσωπο εκπροσωπείτο από τον δικηγορικό του γραφείο. Η υπόθεση σε βάρος του προσώπου αναστάλθηκε από τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, ενώ σύμφωνα με τις καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, στις καταγγελίες γίνεται λόγος για εμπλοκή και του τέως Διοικητή της ΥΚΑΝ, Μιχάλη Κατσουνωτού.
  4. Η τέταρτη καταγγελία είναι παρόμοιας φύσεως με την πιο πάνω και αφορά επίσης αναστολή δίωξης προσώπου.

Πέραν των πιο πάνω, ενώπιον της Αρχής κατά της Διαφθοράς υπάρχει καταγγελία σε σχέση με τα χρυσά διαβατήρια, ενώ υπάρχουν και άλλες καταγγελίες που αφορούν τους χειρισμούς της Νομικής Υπηρεσίας σε διάφορες υποθέσεις.

Η ανακοίνωση της Αρχής

Σε ανακοίνωση της η Αρχή κατά της Διαφθοράς αναφέρει πως θα δώσει προτεραιότητα στην διερεύνηση των καταγγελιών που αφορούν την Νομική Υπηρεσία, ενώ την ίδια ώρα έριξε καρφιά, λέγοντας πως δεν απαγορεύεται η δημοσιοποίηση των καταγγελιών που υποβάλλονται.

Συγκεκριμένα, με έξι σημεία, η Αρχή αναφέρει:

«Η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς (΄΄Η Αρχή΄΄), με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις τόσο από πλευράς Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, όσο και από πλευράς Ελεγκτικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, ανακοινώνει τα πιο κάτω:

  1. Δεν υπάρχει στη σχετική νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία της Αρχής, οποιαδήποτε πρόνοια η οποία να απαγορεύει σε κάποιον που προβαίνει σε καταγγελία ενώπιόν της, από το να δημοσιοποιεί το γεγονός της Καταγγελίας.
  2. Η Αρχή επιβεβαιώνει ότι, όντως υπάρχουν ενώπιόν της Καταγγελίες από την Ελεγκτική Υπηρεσία οι οποίες αφορούν στα θέματα για τα οποία έχουν γίνει σχετικές δηλώσεις.
  3. Σε Έκτακτη Συνεδρία της σήμερα, η Αρχή αποφάσισε όπως δώσει προτεραιότητα στη διερεύνηση των εν λόγω Καταγγελιών, για το λόγον ότι αυτές αφορούν σε δύο πολύ σημαντικούς θεσμούς της Δημοκρατίας.
  4. Η εν λόγω Απόφαση λήφθηκε ανεξαρτήτως της έκκλησης που έχουν απευθύνει προς τον ίδιο σκοπόν εκπρόσωποι των πιο πάνω 2 θεσμών αλλά και άλλων θεσμών.
  5. Κανένα Μέλος της Αρχής δεν θα προβαίνει σε δηλώσεις επί των πιο πάνω θεμάτων, εφόσον πρέπει οι ενέργειές της στα πλαίσια των ερευνών της να καλύπτονται από εμπιστευτικότητα.
  6. Στα πλαίσια όμως της διαφάνειας, θα εκδίδονται Ανακοινώσεις αναφορικά με οποιεσδήποτε εξελίξεις στις εν λόγω Έρευνες τις οποίες η Αρχή θα κρίνει ως σημαντικές, στα πλαίσια της ενημέρωσης».

H αντίδραση της Ελεγκτικής

Μετά την ανακοίνωση της Αρχής κατά της Διαφθοράς, η Ελεγκτική Υπηρεσία, σε ανάρτηση της στα social media, ανέφερε: «Χαιρετίζουμε την απόφαση της Αρχής να εξετάσει κατά προτεραιότητα τις υποθέσεις. Αν κάποιος υποβάλει καταγγελία, μπορεί να τη δημοσιοποιεί. Όμως ο Γενικός Εισαγγελέας επιτέθηκε με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς στην ΕΥ που επιβεβαιώσε την υποβολή καταγγελιών».

Δειτε Επισης

Στάθηκε στη σύναξη για φαγητό μετά την ενέδρα στο «Δημητρούι» το Εφετείο-Το σκεπτικό της απόφασης
Αποκαλάμες, μπάλες σανού και ξηρά χόρτα κάηκαν από πυρκαγιά στην Τερσεφάνου
Στο Κακουργιοδικείο οδηγούνται τρία πρόσωπα για εμπρησμό δύο οχημάτων στην Τσάδα
Νεκρός 79χρονος Ελληνοκύπριος στο τροχαίο που σημειώθηκε στα κατεχόμενα
Σοβαρό τροχαίο στα κατεχόμενα-Ελληνοκύπριοι συγκρούστηκαν με τουριστικό λεωφορείο
Καταγγέλθηκε 11 φορές για λαθροθηρία και αναζητείται ξανά-Άρπαξε το όπλο και έτρεχε στα κατεχόμενα
Υπ. Οικονομικών: Συνεχίζονται οι προσπάθειες κατά παράνομης χρηματοδότησης
Ψάχνουν λύσεις για τα πυροτεχνήματα-Εξετάζεται αυστηρότερο πλαίσιο για τη χρήση τους
Απαντά στα περί συμβιβασμού για τη Μονή η Μητρόπολη Ταμασού-«Στόχος η αποκάλυψη της αλήθειας»
Απόρριψη έφεσης ΑΤΗΚ από Εφετείο για πρόστιμο από ΕΠΑ