Αδειάζει ΟΚΥπΥ η οικογένεια της ηλικιωμένης που αφέθηκε γυμνή-«Δεν έχει άνοια»

Διαστάσεις λαμβάνει η καταγγελία για την ηλικιωμένη γυναίκα, που αφέθηκε γυμνή σε κρεβάτι δημόσιου νοσοκομείου, φωτογραφία της οποίας δημοσιεύθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τον γεροντολόγο, δρ Μάριο Κυριατζή. Η κίνηση του γιατρού να δημοσιεύσει την εν λόγω φωτογραφία προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), ο οποίος αποφάσισε όπως προχωρήσει σε διερεύνηση του περιστατικού και να κινηθεί νομικά κατά του γιατρού. Πάντως, η οικογένεια της γυναίκας παρουσιάζει μία διαφορετική εικόνα και αδειάζει τον ΟΚΥπΥ, για τις δημόσιες αναφορές περί άνοια της γυναίκας.

Η εγγονή της ηλικιωμένης γυναίκας, σε επιστολή που απέστειλε στο Omega, εξαπολύει πυρά κατά του ΟΚΥπΥ για τις αναφορές στα μέσα ενημέρωσης ότι η γιαγιά της έπασχε από άνοια, ότι έβγαλε τα ρούχα μόνη της και ότι αυτοτραυματιζόταν. Αναφορές τις οποίες απορρίπτει, χαρακτηρίζοντάς τις ως δικαιολογίες, για τα κακώς έχοντα στο νοσοκομείο.

Στην επιστολή αναφέρεται πως η οικογένεια απαιτεί τη δημόσια ανάκληση της τοποθέτησης του ΟΚΥπΥ, για νομικά μέτρα εναντίον του οποιουδήποτε πολίτη τράβηξε τη φωτογραφία, καθώς επίσης και τη δημόσια απολογία από το νοσοκομείο, που επετράπη η γυναίκα να βρεθεί σε αυτή την κατάσταση. Επίσης, απαιτεί από τον υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα, να αποσύρει τη δήλωση πως πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό και ζητά όπως τους γνωστοποιηθεί το αποτέλεσμα της έρευνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ζήτησε έρευνα για τη γυμνή γυναίκα σε δωμάτιο ο Χατζηπαντέλα-Φωνάζει ο ΟΚΥπΥ

«Δεν με ενόχλησε η δημοσίευση της φωτογραφίας».

Την ίδια ώρα, η κόρη της ηλικιωμένη γυναίκας σε δηλώσεις της στο κανάλι, ξεκαθάρισε πως η μητέρα της δεν πάσχει από άνοια, αλλά το αντίθετο, έχει πλήρη διαύγεια και αναγνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις.

Παράλληλα, εξήγησε πως, δεν έχει την μυϊκή δύναμη να σηκώσει τα χέρια της ούτε να σηκωθεί από το κρεβάτι και γι' αυτό τον λόγο θεωρεί αδύνατον να έβγαλε τα ρούχα της μονάχη. Όπως είπε, «όσο ήμουν εκεί ήταν όλα καλά, κατά τις ώρες του επισκεπτηρίου. Δεν μπορούμε να μηδενίσουμε αυτό που πρόσφεραν όλοι οι νοσηλευτές. Τα παράπονά μας άρχισαν με τη δημοσίευση της  φωτογραφίας, με όποιον έχει την ευθύνη για την κατάσταση που βρέθηκε η μητέρα μου. Ήμασταν ευχαριστημένοι, μέχρι που παρέλαβα την μητέρα μου από το νοσοκομείο».

Η κόρη της ηλικιωμένης σημείωσε πως δεν γνώριζε για αυτή την κατάσταση, μέχρι που είδε την φωτογραφία και την αναγνώρισε από την στάση του σώματος και από τα αντικείμενα στο δωμάτιο. «Δεν μπορώ να σας πω πώς ένιωσα όταν την είδα. Αφότου επέστρεψε στο σπίτι, όλο το βράδυ φώναζε "βοήθεια πονώ"».

Ερωτηθείσα εάν την ενόχλησε η δημοσίευση της φωτογραφίας από τον δρ Κυριατζή, η κόρη της γυναίκας είπε πως δεν νιώθει καθόλου ενοχλημένη. «Μπράβο σε αυτόν που το έκανε, για να φαίνονται τα κακώς έχοντα», είπε.

Κινείται νομικά κατά του ΟΚΥπΥ ο δρ Κυριατζής

Πάντως ο δρ Κυριατζής, φανερά ενοχλημένος από την στάση του Οργανισμού για τα νομικά μέτρα που προτίθεται να λάβει εναντίον του και σε ανακοίνωσή του που δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ασκεί κριτική προς τον ΟΚΥπΥ, για τον τρόπο που αντιμετώπισε την κατάσταση και επιφυλάχθηκε να κινηθεί νομικά εναντίον του για δυσφήμιση.

Όπως έγραψε «το βρίσκω πολύ αποκαρδιωτικό, όταν ένας επίσημος σοβαρός οργανισμός όπως ο ΟΚΥπΥ (Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας), ψεύδεται δημόσια για να σώσει την υπόληψη του: «ο ΟΚΥπΥ δηλώνει ότι, η φωτογραφία λήφθηκε παράνομα και χωρίς τη συγκατάθεσή της ίδιας ή των συγγενών της ασθενούς. Ερωτηθείς ο κ. Χαριλάου (εκπρόσωπος του ΟΚΥΠΥ) για το αν οι συγγενείς δεν ήξεραν κάτι επανέλαβε ότι βεβαίως ήταν εν αγνοία τους».

Όπως αναφέρει, αυτό είναι ψευδές «αφού εγώ έχω την άδεια, συγκατάθεση και σύμφωνη γνώμη της οικογένειας, και μάλιστα γραπτώς. Είμαι σε επαφή με τους δικηγόρους μου και επιφυλάσσω το δικαίωμα μου να κινηθώ νομικά εναντίον του ΟΚΥπΥ για δυσφήμηση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άφησαν γυμνή γυναίκα σε κλίνη νοσοκομείου-«Πρέπει να ντρεπόμαστε όλοι»

Δειτε Επισης

Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας