powered by inbusiness-news-logo cbn omada-logo celebrity-logo LOGO-PNG-108

Ξανά μανά από τους συνδικαλιστές για την αξιολόγηση, επιμένουν να ζητούν αναστολή-Απειλούν με ενέργειες σε περίπτωση που εφαρμοστεί

Νέα τερτίπια από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ, αφού για ακόμη μία φορά επιδιώκουν να θέσουν προσκόμματα στην εφαρμογή της νομοθεσίας για το νέο σύστημα αξιολόγησης των εκπαιδευτικών. Για ακόμη μία φορά, έστειλαν επιστολή στο Υπουργείο Παιδείας, με την οποία ζητούν την αναστολή της νομοθεσίας, για εφαρμογή της διαμορφωτικής αξιολόγησης, καθώς υποστηρίζουν ότι ότι δεν έχουν διασφαλιστεί οι αναγκαίες θεσμικές, οργανωτικές και λειτουργικές προϋποθέσεις. Μάλιστα, απειλούν ότι θα προβούν σε ενέργειες για προάσπιση των θέσεων τους. 

Στην επιστολή τους, οι τρεις εκπαιδευτικές οργανώσεις αναφέρουν ότι «αναγνωρίζουν τη σημασία της διαμορφωτικής αξιολόγησης και τη θετική συμβολή που αυτή μπορεί να έχει τόσο στην επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών όσο και στη βελτίωση της ποιότητας της διδασκαλίας και της μάθησης. Στο πλαίσιο αυτό, η διαμορφωτική αξιολόγηση πρέπει να αποτελεί ένα σύγχρονο, υποστηρικτικό και μη γραφειοκρατικό εργαλείο, με βασικό στόχο τη βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου και την επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί ο σαφής διαχωρισμός της διαμορφωτικής αξιολόγησης, η οποία αποσκοπεί στην ανατροφοδότηση, τη στήριξη και τη βελτίωση του εκπαιδευτικού, από την αριθμητική αξιολόγηση, η οποία συνδέεται με την υπηρεσιακή ανέλιξη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Η εφαρμογή της νομοθεσίας δεν μπορεί να τελεί υπό την αίρεση συναίνεσης οποιασδήποτε οργάνωσης»-Απαντά στην ΠΟΕΔ για την αξιολόγηση το ΥΠΑΝ

Στην επιστολή επισημαίνεται, επίσης, ότι «σύμφωνα με τους Κανονισμούς, η διαμορφωτική αξιολόγηση διενεργείται ανά διετία και όχι σε ετήσια βάση, ενώ πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και η χρονική σύμπτωσή της με την αριθμητική αξιολόγηση. Συνεπώς, η εφαρμογή της δεν μπορεί να αφορά αδιακρίτως το σύνολο των εκπαιδευτικών κατά την ίδια σχολική χρονιά. Οι Εκπαιδευτικές Οργανώσεις υπογραμμίζουν ότι η διαφωνία τους δεν αφορά τη φιλοσοφία και τους παιδαγωγικούς στόχους της διαμορφωτικής αξιολόγησης, αλλά την επιχειρούμενη εφαρμογή της χωρίς την προηγούμενη διασφάλιση των αναγκαίων προϋποθέσεων».

Στην επιστολή οι συνδικαλιστές αναφέρουν ότι «δυστυχώς, το Δημόσιο Σχολείο δεν διαθέτει σήμερα τις βασικές θεσμικές, οργανωτικές και λειτουργικές προϋποθέσεις για την ορθή και αποτελεσματική εφαρμογή της διαμορφωτικής αξιολόγησης, όπως προκύπτει από τις πρόνοιες της ίδιας της νομοθεσίας. Πέραν της στελέχωσης των προβλεπόμενων θέσεων, απαιτούνται η αποσαφήνιση των διαδικασιών και αρμοδιοτήτων, η ουσιαστική στήριξη των εκπαιδευτικών και η διασφάλιση ότι η εφαρμογή της δεν θα οδηγήσει σε πρόσθετη γραφειοκρατική επιβάρυνση. Συναφώς, υπενθυμίζεται η πρόνοια του Κανονισμού 23(1), σύμφωνα με την οποία: "Νοείται έτι περαιτέρω ότι, η άσκηση καθηκόντων που απορρέουν από την εφαρμογή των παρόντων Κανονισμών, τυγχάνει στήριξης από την αρμόδια αρχή κατόπιν διαβούλευσης με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, στο πλαίσιο του θεσμικού κοινωνικού διαλόγου"».

Παράλληλα, στην επιστολή υποστηρίζουν ότι «η νομοθεσία προβλέπει συγκεκριμένους θεσμοθετημένους ρόλους, όπως αυτούς των «Επιθεωρητών-Συμβούλων» και των «Ανώτερων Εκπαιδευτικών», οι οποίοι είναι καθοριστικοί για την υποστήριξη και την εφαρμογή της διαμορφωτικής αξιολόγησης. Ωστόσο, οι θέσεις αυτές δεν έχουν ακόμη στελεχωθεί, καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες διαδικασίες πλήρωσής τους. Η εφαρμογή της διαμορφωτικής αξιολόγησης χωρίς την προηγούμενη διασφάλιση αυτών των προϋποθέσεων δημιουργεί σοβαρά ζητήματα ως προς την αποτελεσματικότητα και την αξιοπιστία της διαδικασίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τραβάνε το σχοινί οι δάσκαλοι, βάζουν προσκόμματα για εφαρμογή της αξιολόγησης-Προειδοποιούν να δώσουν άλλες οδηγίες στα μέλη τους

Επιπλέον, αναφέρουν οι συνδικαλιστές «λαμβάνοντας υπόψη τον Κανονισμό 23(1), ο οποίος αναφέρει ότι «Νοείται περαιτέρω ότι, σε περίπτωση που υπάρχει διαφωνία σε θέματα εργασιακής φύσεως αυτά εξετάζονται στη βάση θεσμοθετημένων διαδικασιών», και δεδομένης της σοβαρής διαφωνίας που υφίσταται ως προς τις προϋποθέσεις και τον χρόνο εφαρμογής της διαμορφωτικής αξιολόγησης, οι τρεις Εκπαιδευτικές Οργανώσεις ζητούν την άμεση έναρξη ουσιαστικού θεσμικού διαλόγου, με στόχο τη συμφωνία επί των εκκρεμούντων ζητημάτων και τη διασφάλιση των αναγκαίων προϋποθέσεων για την ορθή εφαρμογή της».

Με βάση τα πιο πάνω, αναφέρεται στην επιστολή «οι τρεις εκπαιδευτικές θεωρούν ότι δεν έχουν διασφαλιστεί οι αναγκαίες προϋποθέσεις για την ορθή και αποτελεσματική εφαρμογή των Κανονισμών 9 και 10 κατά τη σχολική χρονιά 2026–2027. Ως εκ τούτου, ζητούν την αναστολή της εφαρμογής της διαμορφωτικής αξιολόγησης κατά τη σχολική χρονιά 2026–2027, προκειμένου να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος για την ολοκλήρωση του θεσμικού διαλόγου και τη διασφάλιση των απαιτούμενων προϋποθέσεων».

Καταλήγοντας, οι συνδικαλιστές απειλούν ότι «σε περίπτωση που το ΥΠΑΝ επιμείνει στην εφαρμογή της διαμορφωτικής αξιολόγησης χωρίς την προηγούμενη διασφάλιση των αναγκαίων προϋποθέσεων, οι τρεις Εκπαιδευτικές Οργανώσεις θα προχωρήσουν στις ενέργειες που κρίνουν αναγκαίες για την προάσπιση των θέσεών τους, των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών και της εύρυθμης λειτουργίας του Δημόσιου Σχολείου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Promotional Rep NewsFeed
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ