Μπορεί οι τόνοι των αντιπαραθέσεων να έπεσαν τις τελευταίες ημέρες και το σκηνικό αδυσώπητου εμφυλίου πολέμου που είχε στηθεί το προηγούμενο διάστημα να έχει τουλάχιστον στην δημόσια σφαίρα δώσει την θέση του σε μια ανήσυχη ηρεμία, ωστόσο, η ένταση και η μυρωδιά του μπαρουτιού παραμένουν ως κυρίαρχα συστατικά στην ατμόσφαιρα και στον δρόμο του ΔΗΣΥ προς τις εσωκομματικές εκλογές της 28ης του Νοέμβρη.
Λιγότερο από ένα μήνα πριν από την έκτακτη παγκύπρια εκλογική συνέλευση, ηγεσία, άλλοι αξιωματούχοι και στελέχη του κόμματος δείχνουν και προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποφύγουν τοποθετήσεις και ενέργειες που θα οξύνουν το κλίμα, με την κρίση και τις τεταμένες σχέσεις όμως να υποβόσκουν στα διάφορα δώματα του συναγερμικού οικοδομήματος και με άπαντες να αντιλαμβάνονται και να αναγνωρίζουν πως το μεγάλο στοίχημα σε ό,τι αφορά το διακύβευμα της ενότητας θα κριθεί πλέον πολύ περισσότερο την επόμενη μέρα της εσωκομματικής κάλπης.
Σε αυτή ακριβώς την πορεία προς την εσωκομματική κάλπη, οι δύο διεκδικητές του χρίσματος, Αβέρωφ Νεοφύτου και Γιώργος Παμπορίδης, τρέχουν τον προεκλογικό τους αγώνα επικεντρωνόμενοι στο να φθάσουν τα μηνύματά τους σε όσο στο δυνατό μεγαλύτερη μερίδα της βάσης και δη των μελών του ΔΗΣΥ με δικαίωμα ψήφου στην εκλογική συνέλευση, αφού αυτά είναι που θα αποφασίσουν με την ψήφο τους τον εκλεκτό του κόμματος για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.
Ακολουθώντας ο καθένας την δική του στρατηγική και αποφεύγοντας η αλήθεια είναι ως κάτι που θα πρέπει να τους πιστωθεί την λογική της κατά μέτωπο σύγκρουσης, Αβέρωφ Νεοφύτου και Γιώργος Παμπορίδης επιχειρούν να δώσουν έκαστος το δικό του στίγμα και να πείσουν για την δική τους υποψηφιότητα, ευρισκόμενοι σε μια μάχη την οποία δίνουν έχοντας, τόσο ο ένας όσο και άλλος, τα δικά του συγκριτικά πλεονεκτήματα απέναντι στον άλλον, όπως κατ’ ανάλογο τρόπο, και τα αντίστοιχα μειονεκτήματα.
Οργώνει την Κύπρο
Σε ό,τι αφορά τον Αβέρωφ Νεοφύτου, κάτι περισσότερο από εμφανής γίνεται η προσπάθειά του να ανατρέψει την εικόνα του απόμακρου και αποκομμένου από την βάση του ΔΗΣΥ και από την ευρύτερη κοινωνία πολιτικού που είχε δημιουργήσει σε όλα τα προηγούμενα χρόνια της πολιτικής του πορείας, αλλά και σε επίπεδο θέσεων να αποβάλει από επάνω του την… ρετσινιά του πολιτικού που εκφράζει το κεφάλαιο και που αντιστρατεύεται τα χαμηλομεσαία εισοδηματικά στρώματα του πληθυσμού.
Μόνο τυχαίο στο πλαίσιο αυτό δεν είναι το… αριστερών καταβολών σύνθημα για «δίκαιη κοινωνία» που επέλεξε και πλασάρει από την πρώτη κιόλας ημέρα εξαγγελίας της υποψηφιότητάς του, την ίδια ώρα που οι κυριακάτικες εξορμήσεις του σε διαφορές κοινότητες και απομακρυσμένες περιοχές του νησιού, σε εκδηλώσεις και όχι μόνο -κοντά στον απλό λαό και στον απλό πολίτη- να αποτυπώνουν το νέο προφίλ που ο Αβέρωφ Νεοφύτου κτίζει για τον εαυτό του.
Όχι μόνο ενόψει των εσωκομματικών εκλογών στον ΔΗΣΥ, αλλά προφανώς με ορίζοντα, στην περίπτωση που θα εξασφαλίσει το χρίσμα, αυτές καθ’ αυτές τις προεδρικές εκλογές.
Η χθεσινή μέρα, αξίζει να σημειωθεί συναφώς, βρήκε τον Αβέρωφ Νεοφύτου στον κατεχόμενο Κορμακίτη, με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Γεωργίου του Σπόρου. «Μια ημέρα ιδιαίτερης σημασίας για τους Μαρωνίτες συμπατριώτες μας, με τους οποίους μας συνδέουν δεσμοί ιστορίας, πίστης και κοινής αγάπης για τον τόπο μας», έγραψε δημοσιεύοντας φωτογραφίες από την εκεί παρουσία του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Αβέρωφ Νεοφύτου.
Κατεβαίνει στην βάση…
Παράλληλα, και υλοποιώντας εκείνο που την περασμένη Πέμπτη το πρωί ανακοίνωσε, ότι στον χρόνο που απομένει μέχρι τις εσωκομματικές εκλογές θα δώσει απόλυτη προτεραιότητα στα μέλη της πολιτικής του οικογένειας, ο κ. Νεοφύτου στρέφεται και στη βάση του ΔΗΣΥ, προκειμένου να την ακούσει και να την αφουγκραστεί.
«Φίλες και φίλοι, ελάτε να μιλήσουμε, να σας ακούσω, να μου πείτε όσα σας απασχολούν», αναγράφεται στις σχετικές ανοικτές προσκλήσεις για συγκεντρώσεις που πραγματοποιεί αυτό το διάστημα ο τέως πρόεδρος του ΔΗΣΥ.
Χθες το απόγευμα, ο Αβέρωφ Νεοφύτου βρέθηκε στο οίκημα της Ενώσεως Αγίων Ομολογητών, ενώ αργότερα στον Εθνικό Καϊμακλίου. Στις έξι σήμερα το απόγευμα, θα βρίσκεται στο οίκημα του Σταυραετού, στο Πλάτυ Αγλαντζιάς, ενώ τις επόμενες μέρες σε Πύργο Λεμεσού, Λατσιά, Γέρι και Δάλι.
Μηνύματα πολυσυλλεκτικότητας
Ξεχωριστή αίσθηση και ουδόλως απαρατήρητες δεν περνούν εξάλλου οι αναδημοσιεύσεις στις οποίες ο κ. Νεοφύτου προβαίνει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δηλώσεων στελεχών άλλων κομμάτων διά των οποίων τοποθετούνται με θετικό για τον ίδιο πρόσημο.
Πρόκειται για μια τακτική του Αβέρωφ Νεοφύτου που εμφανώς αποσκοπεί στην διά των συνειρμών ενίσχυση του αφηγήματος περί ενός εν δυνάμει υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας που μπορεί να καταστεί πολυσυλλεκτικός και να προσελκύσει ψήφους πέραν από τον χώρο του ΔΗΣΥ και της ευρύτερης κεντροδεξιάς, κτίζοντας –κατά τον ίδιο- γιατί όχι και συμμαχίες.
«Ειρήνη μου, σ’ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Η εκτίμηση είναι αμοιβαία», έγραψε ο κ. Νεοφύτου πάνω από το βίντεο με την επίμαχη δήλωση της βουλευτού του ΑΛΜΑ, ότι παρά τις αντίθετές τους απόψεις είναι ένας άνθρωπος που μπορεί να κυβερνήσει, ενώ αναρτώντας βίντεο με δηλώσεις του Φειδία Παναγιώτου, το συνόδευσε με την περιγραφή: Φειδίας: «Ο Αβέρωφ είναι από τους πιο έξυπνους και έμπειρους πολιτικούς που έχουμε στην Κύπρο».
Μόλις χθες, ο κ. Νεοφύτου παρέθεσε σε ανάρτησή του συνέντευξη του συμπροέδρου του Volt Πιέρου Κάρουλλα στον «Πολίτη», αναδεικνύοντας τον πηχυαίο τίτλο ότι οι τοποθετήσεις του Αβέρωφ Νεοφύτου για το Κυπριακό, περιλαμβάνουν ορισμένες διαπιστώσεις που συμπίπτουν και με εκείνες του Volt...
Αναδεικνύει διαφορές και θέσεις
Και ενώ ο Αβέρωφ Νεοφύτου επιχειρεί να στείλει στους συναγερμικούς και όχι μόνο το μήνυμα πως «άλλαξε σιόρ ο άδρωπος», αλλά και να καταστεί σε κάθε περίπτωση ελκυστικός για ψηφοφόρους πέραν του χώρου του ΔΗΣΥ, σαφώς μιας άλλης επικοινωνιακής προσέγγισης είναι η στρατηγική, όπως αποτυπώθηκε και την ημέρα υποβολής των υποψηφιοτήτων για το κομματικό χρίσμα, βάσει της οποίας πορεύεται ο Γιώργος Παμπορίδης.
Ο έτερος δελφίνος στον ΔΗΣΥ, μέσα από μια καθ’ όλα κατατοπιστική ως προς το τι πρεσβεύει και τι εκπροσωπεί διάσκεψη Τύπου που παρέθεσε την περασμένη Πέμπτη, ανέδειξε τις θέσεις και τις προτάσεις του σε έντεκα πυλώνες πολιτικής, ενώ σαφής υπήρξε και η στόχευσή του (σ.σ. κάτι που πράττει στο πλαίσιο συνεντεύξεων και άλλων δημόσιων παρεμβάσεων του) να καταστήσει ευδιάκριτη την διαφορετική δική του πολιτική κοσμοθεωρία από εκείνη του Αβέρωφ Νεοφύτου.
Η υπόδειξη του Γιώργου Παμπορίδη πως στην επερχόμενη εσωκομματική εκλογική αναμέτρηση δεν αναμετρούνται απλώς δύο πρόσωπα, αλλά δύο διακριτές νοοτροπίες και πολιτικές αντιλήψεις, υπήρξε και είναι αρκούντως ενδεικτική, με τον ίδιο να αναδεικνύει ακριβώς τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα της πολιτικής του πρότασης ως ο εκπρόσωπος του νέου που αντιπαρατίθεται με το παλιό.
Αυθεντικότητα και γνησιότητα
Την ίδια ώρα, η ιδεολογικοπολιτική οριοθέτηση και ο προσανατολισμός που κατέδειξε για μια ριζοσπαστική κεντροδεξιά με στόχευση τις μεταρρυθμίσεις προς όφελος της κοινωνίας και του απλού πολίτη, αντανακλά επίσης το στίγμα πορείας που ο κ. Παμπορίδης δίνει στην υποψηφιότητά του, έχοντας σε αυτή την διαδρομή που διαγράφει ως αδιαμφισβήτητο αποδεικτικό στοιχείο της ανθρωποκεντρικής πολιτικής του κοσμοθεωρίας και ως παράσημο κάτι πολύ συγκεκριμένο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι θέσεις Γιώργου Παμπορίδη σε έντεκα πυλώνες πολιτικής-«Μια ριζοσπαστική κεντροδεξιά προς όφελος της κοινωνίας» (vid&pics)
Την εκπόνηση της μεταρρύθμισης του τομέα της υγείας μέσα από την εισαγωγή του ΓΕΣΥ, μια μεταρρύθμιση που θέτει ως οδοδείκτη για ανάλογες μεταρρυθμίσεις σε όλους τους υπόλοιπους τομείς με στόχο την δημιουργία ενός ανθρώπινου και ευαίσθητου κράτους πρόνοιας και για μια πολιτεία που να υπηρετεί τον πολίτη.
Ουσιαστικά, ο Γιώργος Παμπορίδης εστιάζει στο πλαίσιο της προεκλογικής προσπάθειας που καταβάλλει στην ανάδειξη ενός οράματος με ισχυρό όπλο ως προς την προοπτική να το υλοποιήσει τα πεπραγμένα του κατά την θητεία του ως υπουργός Υγείας.
Οπόταν δηλάδη και απέδειξε επί του πρακτέου την εκ διαμέτρου αντίθετη προσέγγισή του έναντι νοοτροπιών και πρακτικών παρωχημένων εποχών, όπως και την αποφασιστικότητά του να επιφέρει τομές ακόμη και αν χρειαστεί για κάτι τέτοιο να συγκρουστεί με βαθιά κατεστημένα και με αναχρονιστικού χαρακτήρα αντιλήψεις.
«Γιατί εκεί απέδειξα», υπήρξε η σχετική αναφορά του στην διάσκεψη Τύπου που παρέθεσε την περασμένη Πέμπτη, «ότι το παλιό και εκείνο το οποίο κρατά την χώρα αν με ρωτάτε καθηλωμένη, μπορεί να νικηθεί με ρηξικέλευθες ριζοσπαστικές πολιτικές, δεξιές πολιτικές, οι οποίες στοχεύουν τον άνθρωπο».
Κινούμενοι οι δύο δελφίνοι στον ΔΗΣΥ κάπως έτσι, σε αυτή την εσωκομματική κούρσα που βρίσκεται σε εξέλιξη για τον κ. Παμπορίδη πρώτιστο ζητούμενο μοιάζει στις 24 ημέρες που απομένουν μέχρι την κάλπη να είναι το να καταφέρει να εξισορροπήσει σε επίπεδο δυνατότητας αποστολής και λήψης των μηνυμάτων του από την βάση του ΔΗΣΥ, την προφανώς μεγαλύτερη επ’ αυτού δυνατότητα που για προφανείς λόγους ο Αβέρωφ Νεοφύτου διαθέτει.
Από την άλλη, για τον τέως πρόεδρο του κόμματος, μάλλον το να πείσει όσο το δυνατό μεγαλύτερη μερίδα της βάσης πως ο ΑΒΕΡΩΦ 2028 δεν είναι ο ίδιος με τον… Averof 2023.











