Ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας οδηγήθηκαν οι πέντε που συνελήφθησαν εκ των οκτώ που καταζητούνταν σε σχέση με το σοβαρό επεισόδιο το μεσημέρι του Σαββάτου έξω από την Αστυνομική Διεύθυνσης Λάρνακας, όπου ομάδες ατόμων έπαιξαν ξύλο στην μέση του δρόμου και μπροστά από πολίτες, εφοδιασμένοι από τσεκούρια και ξύλα, ενώ ρίχθηκαν και πυροβολισμοί.
Οι πέντε συνελήφθησαν το βράδυ της Δευτέρας, αφότου δόθηκαν στην δημοσιότητα οι φωτογραφίες και των οκτώ προσώπων που ταυτοποιήθηκαν, εκ των οποίων οι τρεις καταζητούνται από το περασμένο Σάββατο, εντούτοις η Αστυνομία έχει ενώπιον της στοιχεία που δείχνουν πως οι δύο διέφυγαν από την Κύπρο.
Υπενθυμίζεται πως υπό οκταήμερη κράτηση τελεί και 48χρονος, κυπριακής υπηκοότητας, ο οποίος συνελήφθη στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε μετά την συμπλοκή, καθώς χτυπήθηκε με ξύλα, φέροντας τραύματα μεταξύ άλλων στο κεφάλι.
Η Αστυνομία κατέθεσε στο Δικαστήριο την μαρτυρία που έχει ενώπιον των υπόπτων, οι οποίοι τοποθετούνται στην σκηνή που διαπράχθηκαν τα αδικήματα και φαίνεται να ήταν ανάμεσα στα πρόσωπα που αποβιβάστηκαν από τα οχήματα που έφτασαν στην επιχείρηση με τα ενοικιαζόμενα οχήματα που διατηρούν οι δύο παραπονούμενοι, που αντεπιτέθηκαν μαζί με άλλα δύο άτομα που ήταν μαζί τους.
Για τους εν λόγω υπόπτους, αρχικά υπήρχαν πληροφορίες που τους ενέπλεκαν στο επεισόδιο, ενώ οι ίδιο ανακρινόμενοι, τοποθετούν τους εαυτούς τους στην σκηνή, ωστόσο προβάλλουν διάφορους ισχυρισμούς οι οποίοι διερευνώνται, σε συνδυασμό και με τα κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης.
Μεταξύ άλλων, το ΤΑΕ κατέθεσε τα γεγονότα που αφορούν τα όσα προηγήθηκαν της συμπλοκής, όπου κατά τους ισχυρισμούς των παραπονουμένων, ένα πρόσωπο, που μιλούσε σπαστά ελληνικά και ο οποίος κατονομάζεται, τον έπαιρνε τηλέφωνο και του ζητούσε 7000 χιλιάδες για παροχή προστασίας, ενώ στη συνέχεια τους ζητήθηκαν να καταβάλλουν 1000 ευρώ το μήνα. Ο γιος του ιδιοκτήτη, αρνήθηκε, με τον ίδιο να ισχυρίζεται στην κατάθεση του, σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε η Αστυνομία, να δέχεται απειλές.
Σημειώνεται πως πέραν των εν λόγω ισχυρισμών, υπάρχουν πληροφορίες και για ναρκωτικά πίσω από τις διαφωνίες των δύο ομάδων, με την Αστυνομία να διερευνά όλα τα ενδεχόμενα.
Σε ό,τι αφορά τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στις 18 Ιανουαρίου, στις 15:30, σχεδόν έξω από την ΑΔΕ Λάρνακας, η Αστυνομία κατέθεσε στο Δικαστήριο ότι μια περίπου ώρα πριν, ο παραπονούμενος, όπως ανέφερε στην κατάθεση του, μετέβηκε στο κατάστημα του μαζί με δεύτερο πρόσωπο, όπου εκεί βρισκόντουσαν άλλα δύο πρόσωπα.
Τριάντα λεπτά αργότερα, προσήλθε στο μέρος ο άντρας που καλούσε τον παραπονούμενο στο τηλέφωνο ζητώντας του χρήματα για προστασία, όπου με απειλητικό τρόπο, φέρεται να του είπε, «ήρθα να πάρω τα λεφτά». Ακολούθως ο προσπάθησε να κτυπήσει τον παραπονούμενο και αυτός αντέδρασε, με την Αστυνομία να αναφέρει πως «χρησιμοποιήθηκε η ανάλογη βία», προκειμένου να αποτρέψει τον τραυματισμό του.
Στη συνέχεια, ο άντρας βγήκε έξω από το κατάστημα και ο παραπονούμενος τον ακολούθησε προς την Αστυνομική Διεύθυνση Λάρνακας με αποτέλεσμα να συναντηθούν σε απόσταση περίπου 50 μέτρων, μπροστά από ταχυφαγείο.
Τότε, σύμφωνα με την εκδοχή της Αστυνομίας, ο άντρας ανέσυρε μαχαίρι και κατευθύνθηκε με απειλητικές διαθέσεις προς το μέρος του παραπονούμενου, ο οποίος μετά από προτροπή του πατέρα του μετέβηκε πίσω στο υποστατικό του.
Δέκα λεπτά αργότερα, ο παραπονούμενος ενώ βρισκόταν στην επιχείρηση του, αντιλήφθηκε τον άντρα να βρίσκεται στην απέναντι πλευρά του δρόμου και να του κουνάει το κεφάλι του, ενώ ακολούθως έφτασε στο μέρος αριθμός οχημάτων, όπου στάθμευσαν σχεδόν έξω από την επιχείρηση του.
Σύμφωνα με τα γεγονότα που κατέθεσε η Αστυνομία στο Δικαστήριο, από τα οχήματα αποβιβάστηκαν περίπου 20 άτομα, εκ των οποίων ο ένας ο άντρας, αλλοδαπός, που απειλούσε τον παραπονούμενο, καθώς και το πρόσωπο με τις πατερίτσες που τον συνόδευε σε μια από τις συναντήσεις τους.
Στη συνέχεια ο 48χρονος φέρεται - κατά τους ισχυρισμούς - να ανέφερε στον παραπονούμενο «δώσε μου τα λεφτά που θέλω, αλλιώς θα έχεις προβλήματα, θα έρθουν όλοι οι Αχμέτ δάμε».
Ο παραπονούμενος αρνήθηκε και τότε, τόσο ο παραπονούμενος όσο και ακόμη ένα πρόσωπο, δέχθηκαν επίθεση με τα χέρια και ξύλο, ενώ ακολούθησε η άγρια συμπλοκή. Επίσης, ο παραπονούμενος ανέφερε πως ο αλλοδαπός που τον απειλούσε, είχε στην κατοχή του μαχαίρι, ενώ κατά τη διάρκεια του επεισοδίου ρίχθηκαν δύο πυροβολισμοί, από τον ένα εκ των καταζητούμενων, σύμφωνα με τις ενδείξεις που έχει μέχρι στιγμής η Αστυνομία.
Σημειώνεται πως όλοι οι συλληφθέντες είναι της ίδιας ομάδας, ενώ η Αστυνομία δεν εξέδωσε εντάλματα σύλληψης από την αντίπαλη ομάδα που καταγράφεται να κρατά τσεκούρια. Επίσης, οι τρεις εκ των υπόπτων είναι αδέλφια, με τους δύο να έχουν συλληφθεί και ο τρίτος να καταζητείται.
Θέμα υπεράσπισης για τη μη σύλληψη των προσώπων με τα τσεκούρια
Οι δικηγόροι των τεσσάρων υπόπτων, Παναγιώτης Χατζηπαναγιώτου και Χρίστος Φελλάς, δεν έφεραν ένσταση στο αίτημα της Αστυνομίας, ενώ ο πρώτος, που δεν εκπροσωπείτο από δικηγόρο, κράτησε διαφορετική στάση, φέροντας ένσταση.
Ο ύποπτος ρώτησε τον ανακριτή της Αστυνομίας με «ποια βάση συνελήφθηκα», με τον ίδιο να απαντά πως έδωσε κάποιους ισχυρισμούς και άλλοθι, ωστόσο διερευνώνται. Επίσης, ανέφερε πως το πόδι του είναι με πλατίνα και υποβλήθηκε σε επέμβαση, ενώ είπε «του εξήγησα που ήμουν».
Ο κ. Χατζηπαναγιώτου, παρά το γεγονός πως δεν έφερε ένσταση, ανέφερε πως η πηγή της πληροφορίας τους ως προς τους υπόπτους είναι τα βίντεο, με τον ανακριτή να αναφέρει μάλιστα, ενώ ο δικηγόρος τον ρώτησε ως προς τις ενέργειες των προσώπων που κρατούν τσεκούρια και αν εκδόθηκαν εντάλματα.
Ο ανακριτής ανέφερε πως διερευνώνται και αν υπάρχει μαρτυρία θα πράξουν αναλόγως, ενώ ο δικηγόρος αναφέρθηκε στα τραύματα του 48χρονου, τα οποία είναι βαριά, όπως είπε. «Δεν μπορεί η Αστυνομία να βλέπει όπως θέλει και να περιορίζει τι βλέπει. Ήμαστε στο στάδιο που κάνουν έρευνα αλλά θέλω να δω σε ποιο στάδιο είναι σε έρευνα», ανέφερε λέγοντας πως «παραμερίζει» κάποιους σε ό,τι αφορά το γεγονός πως δεν εκδόθηκαν εντάλματα σε βάρος των προσώπων που κρατούν τσεκούρια.
«Έχετε, όσο αφορά τον δεύτερο ύποπτο, ότι είχε πρόβλημα στο χέρι. Μόνο ένα άτομο έχει στην Κύπρο έχει πρόβλημα στο χέρι;», ρώτησε ο κ. Χατζηπαναγιώτου, ενώ υπέβαλε ερώτηση στον ανακριτή εάν υπάρχει γραπτή κατάθεση ή εάν είναι στην βάση μόνο πληροφοριών. Ο ανακριτής ανέφερε πως τοποθετεί τον εαυτό τους στην σκηνή, με τον κ. Χατζηπαναγιώτου να αναφέρει «στην σκηνή ήταν αρκετός κόσμος, δεκάδες». «Συμφωνώ» απάντησε ο ανακριτής, ο οποίος ρώτησε στην συνέχεια για τα πρόσωπα με τα τσεκούριά. «Αν γνωρίζετε να μας τους πείτε», είπε ο ανακριτής, λέγοντας πως «δεχθήκαμε ένα παράπονο, προχωρήσαμε σε συλλήψεις και όλοι οι ύποπτοι θα ανακριθούν και αν εκφράσουν παράπονο θα διερευνηθούν».
Ο δικηγόρος επέμεινε για τα πρόσωπα με τα τσεκούρια, με τον ανακριτή να αναφέρει «εγώ προσωπικά δεν μπορώ να αναγνωρίσω το πρόσωπο».
Ακολούθως, ο κ. Χατζηπαναγιώτου αναφέρθηκε στα κλειστά κυκλώματα της επιχείρησης, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο το γεγονός πως ο ανακριτής ανέφερε πως δεν γνωρίζουν εάν υπάρχει CCTV, ενώ εξέφρασε τη θέση πως οι δύο πελάτες του, «τυχαία ήταν εκεί. Γιατί δεν τους συλλάβετε όλους που ήταν εκεί;». Ο δικηγόρος ζήτησε από τον ανακριτή να καταθέσει στο Δικαστήριο τις πληροφορίες που υπάρχουν για την εμπλοκή των υπόπτων, οι οποίες κατατέθηκαν, ωστόσο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε πως δεν υπάρχουν περαιτέρω λεπτομέρειες για την εμπλοκή τους.
Στη συνέχεια, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο ανακριτής ανέφερε πως για τους δύο υπόπτους, θα ανακριθούν, θα γίνουν αναγνωριστικές παρατάξεις και θα διερευνηθεί η εμπλοκή τους.
Σε σχέση με το βίντεο, ο δικηγόρος ρώτησε εκ νέου τον ανακριτή εάν αναλύθηκαν οι εικόνες για να εντοπιστούν τα πρόσωπα με τα τσεκούρια, με τον ίδιο να απαντά πως θα διερευνηθούν και «όσοι διέπραξαν αδικήματα θα τεθούν ενώπιον μας».
Από την πλευρά του ο κ. Φελλάς θέλησε να ρωτήσει για τις πληροφορίες που υπάρχουν ενώπιον της Αστυνομίας, με τον ανακριτή να απαντά «μου διαβιβάστηκε μια πληροφορία, εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης μετά ήρθε άλλη πληροφορία και εκδοθήκαν άλλα εντάλματα».
«Εβάλαν την φωτογραφία μου και έβγαλα κακό όνομα. Γιατί δεν με πήρα τηλέφωνο; Τους είπα που ήμουν», ανέφερε ο πρώτος ύποπτος, ο οποίος επανέλαβε πως «δεν έχω καμία σχέση και έχω αποδείξεις. Σε αυτή τη κατάσταση που είμαι μπορώ να κάνω κάτι τέτοιο; Σήμερα θα έκανα επέμβαση, έκανα φυσιοθεραπείες κάθε μέρα.
Ο δικηγόρος των δύο και τρία υπόπτων, κ. Χατζηπαναγιώτου, δεν έφερε ένσταση στις μέρες που ζητά η Αστυνομία, ωστόσο ανέφερε πως θα πρέπει να ξεκαθαριστεί η εικόνα, εκφράζοντας τη θέση πως οι πελάτες του δεν είχαν σχέση με τα αδικήματα. «Το ότι ήταν εκεί το είπαν. Δεν είχαν σχέση, είχε αρκετό κόσμο εκεί, έπρεπε να τους συλλάβουν όλους; Οι ίδιοι από μόνοι τους παραδόθηκαν στην Αστυνομία μόλις είδαν τις φωτογραφίες τους. Πρέπει να καταδειχθεί ποια η σχέση τους με τα αδικήματα. Για μένα δεν έχει καταδειχθεί.
Ο κ. Φελλάς δεν έφερε ένσταση ως προς το αίτημα της αστυνομίας για τον τέταρτο και πέμπτο ύποπτο.
Καταζητούνται άλλοι τρεις
Για την υπόθεση η Αστυνομία συνεχίζει να καταζητεί τρία πρόσωπα, τα οποία είναι:
- Anas. A.S. Alabit, 25 ετών, από Παλαιστίνη
- Abulweimer Ahmed N.A, 35 ετών, από Παλαιστίνη
- Ahmad Mohammad Abdul Kareem Azzazi, 26 ετών, από Ιορδανία
Η υπό διερεύνηση υπόθεση αφορά στη διάπραξη των αδικημάτων 1. Συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, 2. Συνωμοσία προς διάπραξη πλημμελήματος, 3. Παράνομη κατοχή και μεταφορά πυροβόλου όπλου, 4. Παράνομη κατοχή και μεταφορά εκρηκτικών υλών, 5. Εκβίαση, 6. Απαίτηση περιουσίας με απειλές, 7. Συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, 8. Συμμετοχή και αποδοχή διάπραξης αδικημάτων, 9. Επίθεση με πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης, 10. Απειλή, 11. Κατοχή επιθετικού οργάνου, 12. Μαχαιροφορία, 13. Οπλοφορία προς διέγερση τρόμου.











