Την έντονη ανησυχία του, μετά τις σοβαρές αποκαλύψεις ντοκιμαντέρ του βρετανικού Channel 4, που φέρνουν στο φως περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης, εργασιακής εκμετάλλευσης και απάνθρωπων συνθηκών διαβίωσης που αντιμετωπίζουν νεαρές γυναίκες εργαζόμενες στην Αγία Νάπα, εξέφρασε το Γυναικείο Κίνημα ΠΟΓΟ.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, «οι μαρτυρίες γυναικών, πολλές εκ των οποίων ανήλικες ή ιδιαίτερα ευάλωτες λόγω ηλικίας και οικονομικής ανάγκης, περιγράφουν ένα καθεστώς συστηματικής κακοποίησης, εκφοβισμού και εξευτελισμού. Σεξουαλικές προτάσεις ως αντάλλαγμα για εργοδότηση, εξαντλητικά ωράρια, απλήρωτη εργασία, παράνομη απασχόληση, απειλές απέλασης, καθώς και άθλιες και επικίνδυνες συνθήκες στέγασης συνθέτουν μια εικόνα σύγχρονης σκλαβιάς με ξεκάθαρη έμφυλη διάσταση».
Παράλληλα επισημαίνει «το γεγονός ότι τέτοιες πρακτικές φαίνεται να λαμβάνουν χώρα σε τουριστικές περιοχές της Κύπρου, εκθέτει σοβαρά τη χώρα μας και αναδεικνύει διαχρονικές ανεπάρκειες στην εποπτεία της αγοράς εργασίας, στην προστασία των εργαζομένων και ιδιαίτερα των γυναικών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση».
Το Γυναικείο Κίνημα ΠΟΓΟ έχει ήδη στείλει επιστολή στον Αρχηγό της Αστυνομίας, καλώντας τις αρμόδιες να προχωρήσουν άμεσα σε πλήρη και ενδελεχή διερεύνηση των καταγγελιών, ενώ σημειώνει πως «αν και εφόσον επιβεβαιωθούν, απαιτούμε να κινηθούν χωρίς καθυστέρηση οι νομικές διαδικασίες, να αποδοθούν ευθύνες και να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα πάταξης αυτών των πρακτικών. Η αξιοπρέπεια, η ασφάλεια και τα δικαιώματα των γυναικών στον τόπο μας δεν είναι διαπραγματεύσιμα».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εξετάζουν ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα μετά τις αποκαλύψεις του Channel 4 για την Αγία Νάπα οι Αρχές-Αρχίζει αυτεπάγγελτη έρευνα











