Στο ίδιο έργο θεατές για άλλη μία φορά χιλιάδες ασθενείς, αφού για δεύτερη φορά σε διάστημα λιγότερο του ενός χρόνου θα ταλαιπωρηθούν λόγω απεργίας, στην οποία αυτή τη φορά θα συμμετέχουν τόσο γιατροί όσο και νοσηλευτές. Η τρίωρη παναπεργία που ανακοινώθηκε από πλευράς συντεχνιών για το θέμα της ΑΤΑ επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τον τομέα της υγείας, αφού, όπως και στην απεργία των ιατρών τον περασμένο Νοέμβριο, αναμένεται να επηρεαστούν ραντεβού, χειρουργεία, ακόμα και θεραπείες ασθενών.
Προσπάθεια όλων είναι να μην κινδυνεύσει καμία ζωή, την ώρα που τα δημόσια νοσηλευτήρια θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας, ειδικά στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, ενώ τα Εξωτερικά Ιατρεία θα κατεβάσουν κανονικά ρολά για τις τρεις ώρες της απεργίας. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τον επαναπρογραμματισμό των ραντεβού, με συνέπεια την επιμήκυνση των λιστών αναμονής.
Από την άλλη, για ασθενείς που έχουν προγραμματισμένες χημειοθεραπείες και αιμοκαθάρσεις, όπως οι θαλασσαιμικοί και οι νεφροπαθείς, καθώς και για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, θα γίνει προσπάθεια να λειτουργήσουν κανονικά τα τμήματα με το υπάρχον προσωπικό, καθώς δεν μπορούν να λειτουργήσουν μόνο με προσωπικό ασφαλείας.
Η ίδια πρακτική είχε εφαρμοστεί και πέρσι τον Νοέμβριο, όταν εξαγγέλθηκε 48ωρη απεργία των κυβερνητικών γιατρών μετά το ναυάγιο σε σχέση με τα οικονομικά κριτήρια. Η απεργία αυτή, στο τέλος, απέδωσε καρπούς, καθώς ΟΚΥπΥ και ιατροί κατέληξαν σε συμφωνία για να αποφευχθεί η συνέχισή της.
Από πλευράς ασθενών, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, σε δηλώσεις του στον REPORTER, ανέφερε πως «οι πολιτικές σε αυτές τις περιπτώσεις ήταν πάντα οι ίδιες. Δηλαδή, το συνδικαλιστικό κομμάτι δεν έχει άμεση σχέση με την Ομοσπονδία, αλλά έχει σχέση με τα αποτελέσματα των απεργιών σε σχέση με τους ασθενείς».
Ξεκαθάρισε πως «ήδη έχουμε επικοινωνήσει με το Υπουργείο Υγείας για να δούμε αν υπάρχει οποιαδήποτε άλλη ενημέρωση. Οφείλω να ομολογήσω ότι έχουμε επικοινωνήσει και με συντεχνίες, ζητώντας τους να εξετάσουμε, κατά κάποιο τρόπο, ακριβώς το ζήτημα και με ποιον τρόπο μπορεί να επιλυθεί ή να επηρεαστεί όσο το δυνατόν λιγότερο το θέμα των ασθενών». Επισήμανε πως «παραμένει γεγονός ότι οποιαδήποτε απεργία, όσες ώρες ή μέρες και να πραγματοποιηθεί, σημαίνει ότι πλέον το προγραμματισμένο αναβάλλεται, είτε πρόκειται για θεραπείες είτε για ραντεβού σε προσωπικούς και ειδικούς ιατρούς».
Παράλληλα, σημειώνοντας πως ό,τι έχει σχέση με τα θέματα της υγείας επανέρχεται σε επίπεδο επαναπρογραμματισμού, ανέφερε πως «μπορεί να επισημαίνεται ότι δεν θα κινδυνεύσει κόσμος, εντούτοις όταν μιλάμε για χιλιάδες ανθρώπους που καθημερινά επισκέπτονται τους γιατρούς τους, είτε σε χειρουργεία, είτε σε αιμοκαθάρσεις, είτε σε θεραπείες καρκίνου, αντιλαμβάνεστε ότι όλα αυτά τα ζητήματα δεν πρέπει από ένα σημείο και μετά να μπαίνουν στο καλάθι της διεκδίκησης των όποιων δικαιωμάτων τόσο εύκολα. Δεν έχει κάτι περισσότερο να κερδίσει κάποιος, εάν αύριο δύο χιλιάδες άνθρωποι δεν κάνουν τις χημειοθεραπείες τους ή αντίστοιχος αριθμός χάσει τα ραντεβού του στους γιατρούς».
Εξήγησε, αναφερόμενος στις λίστες αναμονής που υφίστανται: «όταν ένας ασθενής έχει ραντεβού σε ένα ή δύο μήνες και το χάσει, ο γιατρός δεν θα τον εξετάσει την επόμενη μέρα, αλλά μετά από δύο με τρεις μήνες. Όλα αυτά σίγουρα μας ανησυχούν και μας απασχολούν, αλλά από ένα σημείο και μετά, πρέπει να μπορέσουμε να βάλουμε το κομμάτι της υγείας λίγο πιο πάνω από τα όποια συμφέροντα».
Σημείωσε πως είναι δικαίωμα του οποιουδήποτε εργαζομένου να συνδικαλιστεί και να απεργήσει, ωστόσο επισήμανε πως «η λογική είναι ότι δεν πρέπει οι ασθενείς να γίνονται αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Η απεργία δεν αφορά μόνο τα νοσηλευτήρια και τους γιατρούς, αφού συμμετέχουν έντεκα με δώδεκα συντεχνίες, και μπορεί να παρέχεται η δυνατότητα ώστε ό,τι κερδηθεί να μεταφερθεί και στο κομμάτι της υγείας».
Παράλληλα, σημείωσε πως η ΟΣΑΚ κάλεσε όλες τις πλευρές να δείξουν υπευθυνότητα και να διασφαλίσουν ότι οι κινητοποιήσεις τους θα γίνουν με τρόπο που αφενός σέβεται τα δικαιώματα των εργαζομένων, αφετέρου διασφαλίζει ότι η όποια λογική αξιοπρέπειας ή ανάγκης των ασθενών θα επηρεαστεί όσο το δυνατόν λιγότερο. «Ειδικά τα άτομα τρίτης ηλικίας, που έρχονται από τα χωριά τους και χρειάζονται ολόκληρη ημέρα για να πάνε σε ένα ραντεβού, αντιλαμβάνεστε σε τι κατάσταση τους βάζουμε να ξαναμπούν σε αυτή τη διαδικασία, και ειδικά σε χώρους όπου δεν υπάρχει εύκολη συγκοινωνία. Είναι πραγματικά ένας φαύλος κύκλος όταν ανατρέπονται τα δεδομένα της καθημερινότητάς τους».
Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε επίσης στο τεράστιο ζήτημα με την πορεία των αιμοκαθάρσεων κατά τη διάρκεια της παναπεργίας, σημειώνοντας πως «πολλές φορές το συνδικαλιστικό κίνημα στάθηκε δίπλα στους ασθενείς για αρκετές διεκδικήσεις. Ελπίζουμε ότι θα είναι από τις υπηρεσίες που δεν θα ανασταλούν, διότι φανταστείτε τι θα συμβεί εάν κάποιος θαλασσαιμικός δεν καταφέρει να λάβει την αιμοκάθαρσή του και θα πρέπει να προγραμματιστεί την επόμενη μέρα, όπου υπάρχουν τα ραντεβού άλλων ασθενών».
Ταυτόχρονα, εξέφρασε την ελπίδα «μέχρι την Παρασκευή, που θα υπάρξει συνάντηση του Υπουργού Εργασίας με τους συνδικαλιστές, να βρεθεί η χρυσή τομή, γιατί διαφορετικά θα υπάρξει τρομερή ταλαιπωρία χιλιάδων ασθενών που στο τέλος της ημέρας δεν φταίνε και δεν έχουν θέση σε τίποτα».
Δεν κάνουν πίσω γιατροί και νοσηλευτές
Από πλευράς του, ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ, Στρατής Ματθαίου, επισήμανε πως «όλα τα νοσηλευτήρια θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας σε περίπτωση επειγόντων περιστατικών στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η ζωή κανενός, ενώ όλα τα προγραμματισμένα ραντεβού θα αναβληθούν».
Όσον αφορά τα χειρουργεία, επισήμανε πως θα αναβληθούν όλα τα μη επείγοντα και πως υπάρχει οργάνωση για ό,τι χρειαστεί να γίνει. Τόνισε: «Δεν μας έχει μείνει άλλη επιλογή από την απεργία. Είναι κάτι το οποίο δεν επιθυμούσαμε, ούτε στόχο έχουμε να ταλαιπωρήσουμε τον κόσμο, ωστόσο είναι ο μόνος τρόπος για να διεκδικήσουμε τα συμφωνηθέντα».
Στη δική του δήλωση στον REPORTER, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΠΑΣΥΝΟ, Θεόδωρος Πετέλης, αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι τα ΤΑΕΠ θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας και θα εξετάζονται μόνο τα επείγοντα περιστατικά στις κατηγορίες 1 και 2. «Στόχος μας, όπως σε κάθε απεργία, είναι να μην κινδυνεύσει κανείς» σημείωσε.
Επισήμανε πως «η απεργία θα μπορούσε να αποφευχθεί, εάν το κράτος και οι εργοδότες είχαν έρθει στο διάλογο και προχωρούσαν στην απόδοση της ΑΤΑ στο 100%, όπως ήταν η συμφωνία. Για την ταλαιπωρία, οι εργαζόμενοι, κυρίως στον τομέα της Υγείας, είναι πολύ προσεκτικοί με τις απεργίες τους. Δυστυχώς, και αυτή τη φορά φταίει η άλλη πλευρά για την κατάσταση. Προχωρά και αναγκάζει τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας να φτάσουν σε τέτοια σημεία. Δεν ευθυνόμαστε, και σίγουρα έχουμε το δικαίωμα να διεκδικήσουμε τα εργασιακά μας δικαιώματα με οποιονδήποτε τρόπο, και η απεργία είναι ο τελευταίος σταθμός».
Επανέλαβε πως τόσο οι γιατροί όσο και οι νοσηλευτές δεν θέλουν να ταλαιπωρούν τους ασθενείς. «Αντίθετα, θέλουμε να είμαστε δίπλα τους, ωστόσο όταν βλέπουμε ότι η άλλη πλευρά εκμεταλλεύεται το γεγονός αυτό, είμαστε αναγκασμένοι να διεκδικήσουμε όλα όσα, ως εργαζόμενοι, θεωρούμε ότι δικαιούμαστε. Η ΑΤΑ είναι κάτι που δικαιούμαστε όχι μόνο εμείς, αλλά όλοι οι εργαζόμενοι στην Κύπρο, και να μην υπάρχουν εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Σε εξέλιξη η ενίσχυση των νοσοκομείων Λάρνακας και Αμμοχώστου-Πότε λειτουργεί το νέο ΤΑΕΠ
- Πέρασε από χίλια μύρια κύματα αλλά παραδίδεται η επέκταση του ΤΑΕΠ Λάρνακας-Τεράστιο πρόβλημα υποστελέχωσης
- Καταγγελίες για τα ΤΑΕΠ Λάρνακας και Αμμοχώστου-«Η Αγία Νάπα βγάζει περισσότερους τραυματίες από ένα πόλεμο»