Η φωνή «νομίζω είμαι σε πόλεμο, φοούμαι» όλο το κατάντημα του ποδοσφαίρου...

Έχουμε και λέμε. Ομόνοια-ΑΠΟΕΛ τελικός Super Cup στο Futsal, AEK-Nέα Σαλαμίνα, ΑΠΟΕΛ-ΑΕΛ, ΑΠΟΕΛ-Καρμιώτισσα, Ανόρθωση-Απόλλων, Απόλλων-ΑΠΟΕΛ, ντου στο σύνδεσμο οπαδών της ΑΕΚ, Νέα Σαλαμίνα-Πάφος, ΑΕΛ-Ανόρθωση και ΑΕΛ-Απόλλων. Δεκατρείς αγωνιστικές, δέκα περιστατικά βίας, πολλοί τραυματίες, λίγες συλλήψεις και απόλυτη ανοχή των αρμοδίων σε κάθε μορφή βίας απ΄όπου κι αν προέρχεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εάν η Αστυνομία αδυνατεί να ελέγξει τέτοιου είδους κρίσιμα ντέρμπι, τότε ποιος;

Τα επεισόδια ανάμεσα στους οπαδούς του Απόλλωνα και της ΑΕΛ, στο τελευταίο ντέρμπι πρωταθλήματος που θα διεξαγόταν στο Τσίρειο στάδιο, ήταν άλλο ένα μήνυμα προς όλους όσους αγαπούν το ποδόσφαιρο πως πλέον είμαστε μια ανάσα από το να θρηνήσουμε θύματα. Σε ένα από τα πολλά βίντεο που κάνουν τις τελευταίες ώρες το γύρο του διαδικτύου, ακούγεται μια γυναικεία φωνή να λέει «νιώθω είμαι σε πόλεμο, φοούμαι» και στο πλάνο φαίνεται να πέφτουν μολότοφ και εκκωφαντικοί θόρυβοι να σείουν το χώρο περιμετρικά του Τσιρείου σταδίου. Αλήθεια, πόσο δίκαιο είχε αυτή η γυναικεία φωνή; Απόλυτο! Εάν κάποιος έβλεπε απλώς το πλάνο χωρίς να γνωρίζει που ήταν αυτός ο χώρος που εκτυλίσσονταν τα έκτροπα θα νόμιζε ότι πρόκειται για πλάνα που καταγράφηκαν σε εμπόλεμη ζώνη και τα οποία απαθανάτισε μια Κύπρια που βρέθηκε στην περιοχή. 

Αυτά όμως, ήταν σε ένα κεντρικό δρόμο της Λεμεσού, ανάμεσα σε Κύπριους κουκουλοφόρους, οι οποίοι βλέποντας το αντίπαλο χρώμα ήθελαν να καταστρέψουν, να διαλύσουν, να συνθλίψουν τους απέναντι. Αυτούς, που όταν βγάζουν τα χρώματα της ομάδας τους, ίσως να κάθονται μαζί τους για καφέ στον παραλιακό της Λεμεσού. Αυτούς, που ίσως τις καθημερινές να είναι φίλοι τους, κολλητοί τους, συμμαθητές τους, συνάδελφοί τους. Αυτοί είμαστε και αυτοί θα μείνουμε, γιατί έτσι μεγαλώσαμε, πνιγμένοι σε πολύχρωμα κασκόλ και βουτηγμένοι από τα νύχια μέχρι την κορυφή του κεφαλιού μας στο μίσος για τον απέναντι.

Μπορείς να ήταν η χαριστική βολή τα επεισόδια της Κυριακής, στην εφαρμογή του (ημί)μετρου για απαγόρευση μετακίνησης οπαδών, αλλά ποιος νοιάζεται; Στην τελική, γιατί να πηγαίνει ο κάθε υγιής φίλαθλος στο γήπεδο, όταν κινδυνεύει να τραυματιστεί ή ακόμα και να σκοτωθεί; Γιατί; Για ένα γκολ που θα πανηγυρίσει; Για μια νίκη που θα χαρεί; Για μια ήττα που θα τον στεναχωρήσει; Γιατί; Πλέον, το ποδόσφαιρο είναι για τους λίγους που το μισούν κι όχι για εκείνους τους πολλούς που το αγαπούν. Αυτό δεν θα αλλάξει, όσο κάποιοι δεν αλλάζουν μυαλά.

Μέσα σε αυτούς τους κάποιους, δεν είναι μόνο οι χούλιγκαν που καταστρέφουν αυτό το υπέροχο δώρο που κληρονομήσαμε από τους Άγγλους και λέγεται ποδόσφαιρο. Είναι κι αυτοί που πρέπει σε κάθε αγώνα να διασφαλίζουν την ασφάλεια του φίλαθλου κοινού. Αυτοί, που σε δέκα περιπτώσεις τη φετινή χρονιά, τα έκαναν... μαντάρα και είδαμε όλα αυτά τα τραγελαφικά τη φετινή χρονιά. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άρχισε να πηγαινοέρχεται το μπαλάκι της ευθύνης-Δείχνει επιτηρητές και άλλους αρμόδιους η Αστυνομία

Το τροπάρι του «εγώ εν τζαι»

Μέσα σε δεκατρείς αγωνιστικές, η Αστυνομία πρέπει να είπε δέκα φορές «εγώ εν τζαι, εν οι άλλοι», με πλάγιο τρόπο, ρίχνοντας τις ευθύνες για επεισόδια αλλού. Αυτό το «εγώ εν τζαι», είναι που δεν θα μας βοηθήσει να αλλάξουμε όσα συμβαίνουν στο ποδόσφαιρό μας. 

Όταν ολόκληρη αστυνομική δύναμη αδυνατεί να ελέγξει και 50 ανεγκέφαλους από κάθε ομάδα, γιατί μέσα στο γήπεδο έχουν τον... έλεγχο οι επιτηρητές, τότε τι μπορούμε να περιμένουμε; Το αίσθημα ασφάλειας, για το οποίο κάποιοι υπερηφανεύονται σε κάθε εκδήλωση της Αστυνομίας, τελικά υφίσταται; Μπορεί κάποιος να βγει μπροστά και να αποδείξει ότι υφίσταται, μετά από τόσα επεισόδια σε τρεις μήνες; Δυστυχώς όχι. 

Βέβαια, περιστατικά βίας στα γήπεδα θα υπάρχουν και πάντα θα υπάρχουν, όπως και σε ολόκληρο τον κόσμο. Δεν μπορεί κανένας να απαιτήσει όλα να κυλούν ομαλά σε όλους τους αγώνες, αλλά τα δέκα περιστατικά σε δεκατρείς αγωνιστικές είναι ασύλληπτος αριθμός. Και δυστυχώς, σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης. Άλλωστε, This is Cyprus...

Ας πάμε όμως κι ένα βήμα παρακάτω. Η Αστυνομία δείχνει απαράμιλλο ζήλο για να σταματήσει η μετακίνηση οπαδών. Έστειλε ήδη τρεις επιστολές στην ΚΟΠ, η οποία αποφάσισε πως το μπαλάκι της απόφασης θα βρίσκεται στα χέρια του Αθλητικού Δικαστή, ο οποίος αποφασίζει και τις ποινές. Είναι όμως αυτή η λύση; Είναι τελικά αυτός ο τρόπος για να σταματήσουμε τα επεισόδια;

Σίγουρα, εάν σταματήσει η μετακίνηση οπαδών, κάποιοι θα ησυχάσουν, αφού δεν θα υπάρχουν παιχνίδια υψηλού κινδύνου. Εξάλλου όπως φάνηκε και κατά την περίοδο που έλειπαν οι οργανωμένοι από τα γήπεδα, σπάνια σημειώνονταν επεισόδια και αυτά σε πολύ μικρή κλίμακα και φυσικά με ελάχιστες συλλήψεις. 

Για τέσσερα χρόνια, όλοι αναπαύονταν καθήμενοι πάνω στην κάρτα οπαδού και δεν σκέφτηκαν στιγμή ότι ίσως κάποτε οι οργανωμένοι επιστρέψουν στα γήπεδα, ώστε να βρουν τρόπο να τους σταματήσουν από τα επεισόδια. Περιμέναμε, περιμέναμε, περιμέναμε κι όταν έσκασε η είδηση της επιστροφής, έμειναν όλοι να κοιτάζουν χωρίς να έχουν πλάνο να τους σταματήσουν. Ας μην γελιόμαστε, αν υπήρχε πλάνο, δεν θα είχαμε τόσα επεισόδια και τραυματισμούς σε τρεις μήνες, ούτε θα ρίχναμε την ευθύνη ο ένας στον άλλο για το ποιος φταίει κάθε φορά. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τι λέει ο κανονισμός για αγώνα που δεν διεξήχθη όπως το Απόλλων-ΑΕΛ

Ο Βρυωνίδης θα κρίνει την απαγόρευση μετακίνησης

Πλέον, αυτό που όλοι περιμένουν είναι η απαγόρευση μετακίνησης οπαδών, η οποία αργά η γρήγορα θα συμβεί, όπως δείχνουν τα γεγονότα. Το θέμα είναι το πότε και για ποιους. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι για όσα έγιναν χθες βράδυ στο Τσίρειο, θα κληθεί να αποφασίσει ο Αθλητικός Δικαστής στις 14 Δεκεμβρίου, όταν θα συνεδριάσει για να καταλήξει στις αποφάσεις του. Όπως και για προηγούμενους αγώνες, έτσι και γι' αυτόν, αναμένεται να υπάρξει εισήγηση της Αστυνομίας για απαγόρευση μετακίνησης οπαδών των δύο ομάδων σε εκτός έδρας αγώνες. 

Ωστόσο, προηγείται η εισήγηση της Αστυνομίας για απαγόρευση μετακίνησης οπαδών της Ανόρθωσης, της ΑΕΛ και της Ομόνοιας, που κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα στην ΚΟΠ και η οποία δεν απορρίφθηκε ούτε επίσημα, ούτε ανεπίσημα από την ομοσπονδία. 

Εάν λοιπόν ο Βρυωνίδης στην συνεδρία του αυτή την Τετάρτη επιβάλει για πρώτη φορά αυτό το μέτρο, πλέον θα είναι γίνει η αρχή για όλους τους οπαδούς που παρεκτρέπονται στα παιχνίδια των ομάδων τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: