Το αθλητικό στοίχημα ως μέρος της στοιχηματικής δράσης των Κυπρίων

Ψηλά στις προτιμήσεις των Κυπρίων παιχτών του στοιχήματος βρίσκεται το αθλητικό στοίχημα, με τα ευρήματα σχετικής ποιοτικής έρευνας που ετοιμάστηκε για λογαριασμό της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων από τον Οργανισμό IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, τον Μάρτιο του 2017, να αναδεικνύουν ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσες πτυχές των αντιλήψεων των παιχτών του αθλητικού στοιχήματος, αναφορικά με τη συγκεκριμένη μορφή στοιχηματική δραστηριότητά τους. 
 
Όπως προκύπτει από την έρευνα, γενικά, κυριαρχεί η αντίληψη ότι το αθλητικό στοίχημα είναι ένα παιχνίδι στο οποίο μπορείς να έχεις βέβαιο κέρδος, ενώ, πρόσθετα,  πιστεύουν ότι είναι ένα παιχνίδι για όλους και συνδέεται με την διασκέδαση, την ψυχαγωγία και την παρέα.
 
Θεωρείται, παράλληλα, ένα παιχνίδι όπου οι γνώσεις του παίκτη αυξάνουν τις πιθανότητες για να κερδίσει, δηλαδή δεν είναι μόνο τύχη, ενώ ταυτόχρονα, το αθλητικό στοίχημα κάνει πιο ενδιαφέρον το παιχνίδι που βλέπουν.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το πρόγραμμα και οι δράσεις στο πλαίσιο της Εβδομάδας Υπεύθυνου Παιχνιδιού 
 
Λόγοι που παίζουν
αθλητικό στοίχημα
Όσον αφορά τους λόγους για τους οποίους παίζουν αθλητικό στοίχημα, γενικά το ποδόσφαιρo είναι το πιο δημοφιλές άθλημα για τους Κύπριους και ως εκ τούτου παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για να παίξει κάποιος αθλητικό στοίχημα.
 
Το αθλητικό στοίχημα είναι το πιο δημοφιλές τυχερό παιχνίδι για τους νέους άνδρες, ηλικίας 18-35, οι οποίοι θεωρούν ότι είναι ένας εύκολος τρόπος να έχεις σίγουρο κέρδος. 
 
Κυρίαρχη είναι η αντίληψη ότι το αθλητικό στοίχημα είναι παιχνίδι γνώσης και μελέτης και όχι τύχης, συνδυάζοντας τη ψυχαγωγία με το κέρδος. Συναφώς, όπως υποστηρίζεται, παρακολουθούν κάτι που τους αρέσει (όπως είναι το ποδόσφαιρο) και μπορούν να έχουν χρηματικό όφελος, στοιχηματίζοντας, το παιχνίδι αποκτά επιπρόσθετο ενδιαφέρον και έχουν αγωνία όχι μόνο για τη νίκη της ομάδας που αγωνίζεται αλλά και για τη δική τους, έχουν εύκολη πρόσβαση στις εταιρείες στοιχημάτων καθώς παίζουν μέσω διαδικτύου καθ’ όλο το 24ωρο, είναι ένα παιχνίδι που μπορούν να παίζουν συνέχεια, γιατί πάντα υπάρχει κάποιος αγώνας στον οποίο θα μπορούν να στοιχηματίσουν.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 
 
Μέσω διαδικτύου…
Το στοίχημα μέσω διαδικτύου είναι ιδιαίτερα δημοφιλές ανάμεσα στις ηλικίες 18-35, αφού θεωρούν πως έχουν μεγαλύτερο έλεγχο στα παιχνίδια που παίζουν, καθώς συμμετέχουν ζωντανά και μπορούν να κάνουν αλλαγές στο στοίχημα.
 
Ωστόσο, φαίνεται να παρουσιάζει τους μεγαλύτερους κινδύνους εθισμού, ιδιαίτερα στις πιο νεαρές ηλικίες για τους λόγους ότι:
 
*Έχουν συνέχεια πρόσβαση, από όπου και αν βρίσκονται αρκεί να υπάρχει σύνδεση στο διαδίκτυο.
 
*Μπορούν να παίζουν καθημερινά, 24 ώρες 24ωρο.
 
*Υπάρχει συνέχεια κάποιο άθλημα στο οποίο μπορούν να στοιχηματίζουν.  
 
Πρόσθετα, μέσω διαδικτυακών στοιχημάτων χάνονται μεγαλύτερα χρηματικά ποσά καθώς:
 
*Τα χρήματα με τα οποία παίζουν δεν είναι χειροπιαστά, είναι σε ηλεκτρονική μορφή, οπότε χάνουν την αντίληψη της αξίας των λεφτών που στοιχηματίζουν.
 
*Συνήθως δεν εξαργυρώνουν τα χρήματα που κερδίζουν από κάθε στοίχημα, τα κρατούν στο λογαριασμό τους και τα ξαναποντάρουν, χωρίς να τα υπολογίζουν στα λεφτά που χάνουν.
 
Στα πρακτορεία…
Τα πρακτορεία στοιχημάτων, σύμφωνα με την έρευνα, φαίνεται να είναι λιγότερο δημοφιλή για τις ηλικίες 18-35.
 
Το παιχνίδι στα πρακτορεία είναι πιθανό να συνδυάζεται και με άλλα τυχερά παιχνίδια, ενώ οι συμμετέχοντες υποστηρίζουν ότι το παιχνίδι στα πρακτορεία είναι πιθανό να περιορίζει ορισμένους από τους κινδύνους του διαδικτύου, καθώς έχουν καλύτερη επίγνωση των χρημάτων που χάνονται.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: