Οι τρεις κατηγορίες παικτών, το προφίλ τους και η προσδοκία για εύκολο χρήμα

Η προσδοκία για χρηματικά κέρδη αποτελεί τον βασικότερο λόγο ενασχόλησης των παικτών στη χώρα μας με τα τυχερά παιχνίδια(σ.σ. σε ποσοστό 60%), σύμφωνα με τα σχετικά ευρήματα της πρώτης Παγκύπριας Ποσοτικής Μελέτης και Έρευνας σχετικά με τον Επηρεασμό, τη Συμπεριφορά και τα Χαρακτηριστικά των Χρηστών Τυχερών Παιχνιδιών, που διεξήχθη για λογαριασμό της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων Κύπρου από τον Οργανισμό Insights Market Research(IMR) Ltd.
 
Όπως προκύπτει από την έρευνα, ένα σημαντικό ποσοστό των παικτών ευελπιστεί στο οικονομικό κέρδος και τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης του νοικοκυριού του μέσω της ενασχόλησής του με τα τυχερά παιχνίδια, κάτι που από κοινωνιολογικής απόψεως, σύμφωνα με τους ειδικούς, συνδέεται άρρηκτα με την οικονομική κρίση που ταλάνισε τα προηγούμενα χρόνια την Κύπρο.
 
Παρόλο που δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για την ενασχόληση των Κυπρίων με τα τυχερά παιχνίδια πριν από την οικονομική κρίση, ώστε να γίνει οποιαδήποτε ασφαλής σύγκριση, εντούτοις φαίνεται ότι τα τυχερά παιχνίδια παρουσιάζονται εν καιρώ οικονομικής κρίσης ως μια πιθανή διέξοδος στα οικονομικά προβλήματα των νοικοκυριών της Κύπρου και ως μια ελπίδα εξασφάλισης εύκολου χρήματος.
 
Την ίδια ώρα ανησυχητικό, τόσο από κοινωνιολογικής όσο και από νομικής πλευράς, είναι το εύρημα της έρευνας ότι η μέση ηλικία, κατά την οποία οι Κύπριοι αρχίζουν να ασχολούνται με τα τυχερά παιχνίδια είναι μόλις τα 12,5 έτη.
 
Επιπρόσθετα, προκύπτει ότι ένα υψηλό ποσοστό της τάξης του 66% των σημερινών παικτών συνοδεύονταν κατά την πρώτη επαφή τους με το τυχερό παιχνίδι από κάποιο συγγενικό τους πρόσωπο, γεγονός που καταδεικνύει τον καταλυτικό ρόλο της κυπριακής οικογένειας στη διαμόρφωση συμπεριφορών και συνειδήσεων που σχετίζονται με τον στοιχηματισμό.
 
Η οικογένεια επομένως, και κυρίως το άρρεν οικογενειακό πρότυπο, το οποίο αναδεικνύεται κατά κανόνα ως ο μυητής των νεαρών παικτών στον κόσμο των τυχερών παιγνίων, φέρει μεγάλο μερίδιο ευθύνης αφενός για την προστασία του ανηλίκου από επικίνδυνα για την ηλικία του ερεθίσματα και αφετέρου, για την καλλιέργεια στον μελλοντικό παίκτη μιας υγιούς στοιχηματικής συμπεριφοράς που θα διέπεται από επίγνωση του μέτρου και των ορίων.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα τυχερά παιχνίδια στην κυπριακή κοινωνία και η σημασία του υπεύθυνου παιχνιδιού 
 
Κατηγοριοποίηση
και προφίλ παικτών
Μέσα από την ανάλυση των αποτελεσμάτων προκύπτουν τρεις κατηγορίες παικτών:
 
*Οι παίκτες εκτός κινδύνου.  
*Οι παίκτες που παρουσιάζουν συμπτώματα πιθανής προβληματικής συμπεριφοράς.
*Οι προβληματικοί/παθολογικοί παίκτες.
 
Η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού της Κύπρου ηλικίας 15 ετών και άνω, και συγκεκριμένα ποσοστό της τάξης του 81% (ή 323.798 παίκτες), κατατάσσεται στη βάση της στοιχηματικής του δραστηριότητας κατά το έτος 2017, στην κατηγορία των παικτών εκτός κινδύνου.
 
Ποσοστό της τάξης του 13% των παικτών τυχερών παιχνιδιών (ή 51.967 παίκτες) κατατάσσονται στην κατηγορία των παικτών που παρουσιάζουν συμπτώματα πιθανής προβληματικής συμπεριφοράς.
 
Στην κατηγορία των προβληματικών/παθολογικών παικτών τυχερών παιχνιδιών εκτιμάται ότι κατατάσσεται στην παρούσα φάση το 6% του πληθυσμού (ή 23.985 παίκτες).
 
Όσον αφορά το προφίλ των προβληματικών/παθολογικών παικτών, πηγάζει μέσα από την έρευνα ότι μεγαλύτερο κίνδυνο εξάρτησης από το τυχερό παιχνίδι ενέχουν οι παίκτες ηλικίας 65 ετών και άνω, οι νεαροί ενήλικοι παίκτες ηλικίας 18-35 ετών και οι ανήλικοι παίκτες ηλικίας 15-17 ετών, με τους άνδρες να είναι κατά πολύ πιο επιρρεπείς στο φαινόμενο του εθισμού παρά οι γυναίκες.
 
Οι πιθανότητες εκδήλωσης προβληματικής ή και παθολογικής συμπεριφοράς κατά την ενασχόληση με το τυχερό παιχνίδι μειώνονται ελαφρώς όσο αυξάνεται το μορφωτικό επίπεδο των παικτών.
 
Επιπρόσθετα, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο βαθμός ικανοποίησης του παίκτη από τη ζωή, τον κοινωνικό περίγυρό του, και ιδίως την οικογένειά του, λειτουργεί αντιστρόφως ανάλογα με την εμφάνιση συμπτωμάτων προβληματικής ενασχόλησης με το τυχερό παιχνίδι.
 
Όσο, δηλαδή, πιο ικανοποιημένος είναι ένας παίκτης από τη ζωή του, την οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους/συμφοιτητές του, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να εμφανίσει προβληματική στοιχηματική συμπεριφορά.