Ανησυχούν για τη στοιχηματική συμπεριφορά των οικείων τους οι Κύπριοι

Η διερεύνηση των γενικών αντιλήψεων των Κυπρίων αναφορικά με την ενασχόληση με το τυχερό παιχνίδι, βρίσκει σημαντική μερίδα του κοινού να μην πιστεύει ότι οι παίκτες τυχερών παιχνιδιών μπορούν να βελτιώσουν την οικονομική κατάστασή τους μέσω αυτής της δραστηριότητας.
 
Σε υψηλότερα επίπεδα, ωστόσο, κινείται η πίστη των παικτών με προβληματικότερη στοιχηματική συμπεριφορά στη δυνατότητα βελτίωσης των οικονομικών τους μέσω των τυχερών παιχνιδιών συγκριτικά με τους παίκτες εκτός κινδύνου.
 
Όπως προκύπτει από τα ευρήματα της Παγκύπριας Ποσοτικής Μελέτης και Έρευνας σχετικά με τον Επηρεασμό, τη Συμπεριφορά και τα Χαρακτηριστικά των Χρηστών Τυχερών Παιχνιδιών κατά το έτος 2017, που ετοιμάστηκε από τον Οργανισμό Insights Market Research (IMR) Ltd για λογαριασμό της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων Κύπρου, η κοινή γνώμη εμφανίζεται διχασμένη απέναντι στην προσέγγιση της ενασχόλησης με τα τυχερά παιχνίδια ως ευχάριστης δραστηριότητας ελεύθερου χρόνου.
 
Υψηλότερα ποσοστά συμφωνίας με την εν λόγω προσέγγιση απαντούν ανάμεσα στις τάξεις των ανδρών, των νεαρότερων ατόμων ηλικίας 18-35 ετών και των παικτών, ενώ ο βαθμός συμφωνίας με την προσέγγιση αυτή φτάνει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα ανάμεσα στις τάξεις των παικτών με προβληματικότερη στοιχηματική συμπεριφορά, λόγω ενδεχομένως των αισθημάτων ευφορίας που τους κατακλύζουν κατά την ενασχόλησή τους με τα τυχερά παιχνίδια.
 
Αναφορικά με τις εξελίξεις στον εγχώριο τομέα των τυχερών παιχνιδιών, η κοινή γνώμη ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας και στοιχηματικής δραστηριότητας συγκλίνει στο ότι η ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια έχει αυξηθεί στην Κύπρο κατά τα τελευταία χρόνια.
 
Παράλληλα, απαισιόδοξο παρουσιάζεται το κοινό της Κύπρου όσον αφορά την υπεύθυνη στοιχηματική συμπεριφορά της πλειοψηφίας των παικτών τυχερών παιχνιδιών, εκτιμώντας ότι η υπευθυνότητα απουσιάζει κατά την εν λόγω ενασχόληση.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 
 
*Όσον αφορά τις αντιλήψεις του κοινού αναφορικά με την πιθανότητα πρόκλησης εθισμού κατά την ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια, επικρατούσα είναι η άποψη ανάμεσα στην κοινή γνώμη σχετικά με τα υψηλά ποσοστά ατόμων με προβλήματα
εθισμού στο τυχερό παιχνίδι αναλογικά με τον πληθυσμό της Κύπρου.
 
Παράλληλα, υψηλό είναι το ποσοστό όσων θεωρούν ότι κάποιο οικείο τους πρόσωπο, το οποίο παίζει τυχερά παιχνίδια ή στοιχηματίζει, παρουσιάζει προβληματική στοιχηματική συμπεριφορά.
 
Τα υψηλά ποσοστά ανησυχίας του ευρύτερου κοινού για τους οικείους του που ασχολούνται με το τυχερό παιχνίδι αποτελεί ένδειξη ευρείας αναγνώρισης του φαινομένου του εθισμού στο τυχερό παιχνίδι ως ενός σοβαρού προβλήματος που δύναται να λάβει επικίνδυνες για τη συνοχή του οικογενειακού και ευρύτερου κοινωνικού ιστού προεκτάσεις.
 
Αυτό επιβεβαιώνεται και μέσα από την ομοφωνία της πλειοψηφίας των Κυπρίων σχετικά με την ανάγκη αντιμετώπισης του φαινομένου του εθισμού στο τυχερό παιχνίδι ως κοινωνικού προβλήματος, του οποίου πρέπει να επιληφθούν οι αρμόδιες αρχές. Στο σημείο αυτό, παρατηρείται επίσης μία τάση αυτογνωσίας των παικτών που ανήκουν στις προβληματικές κατηγορίες.
 
Όσον αφορά την εθιστική επίδραση των διαφόρων τυχερών παιχνιδιών, εξάγεται το συμπέρασμα ότι τα τυχερά παιχνίδια που παρέχουν στον παίκτη μια ολοκληρωμένη συναρπαστική εμπειρία παιχνιδιού, όπως είναι το καζίνο και τα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια, στα οποία η πρόσβαση είναι εύκολη και δυνατή ακόμα και από την άνεση του σπιτιού του παίκτη, εκλαμβάνονται από το κοινό ως πιο εθιστικά σε σύγκριση με τα «παραδοσιακά» τυχερά παιχνίδια, καθώς έχουν την ικανότητα να καθηλώσουν τον παίκτη και να τον συνεπάρουν στον κόσμο τους.
 
Ως πιο «αθώα» θεωρούνται τα απλούστερα και παραδοσιακότερα τυχερά παιχνίδια, όπως τα ξυστά λαχεία, η επίγεια τόμπολα και Bingo και τα αριθμολαχεία.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: