Τα τυχερά παιχνίδια στις νεαρές ηλικίες, τα προβλήματα και η βοήθεια

Τα τυχερά παιχνίδια στις νεαρές ηλικίες είναι πολύ ελκυστικά. Εάν ένας φίλος ή συνομήλικός σου, ασχολείται με τα τυχερά παιχνίδια μπορεί να νιώσεις και εσύ ο ίδιος την ανάγκη να συμμετάσχεις.
 
Μπορεί επίσης να νιώθεις ότι αυτός είναι ένας καλός τρόπος να αντιμετωπίσεις το άγχος σου ή την ανία και την πλήξη ή τη μονοτονία που ενδεχομένως να αισθάνεσαι στην καθημερινή σου ζωή.
 
Η εύκολη προσβασιμότητα από παντού και η επαφή με την τεχνολογία, σε κάνει να έχεις καθημερινή επαφή με το στοίχημα και τα τυχερά παιχνίδια και πιθανόν να σε ελκύσει να συμμετάσχεις σε αυτά.
 
Ωστόσο, όταν αυτό σταματήσει να αποτελεί μια διασκεδαστική ασχολία και ξεκινήσει πλέον να σε απασχολεί για τις περισσότερες ώρες της ημέρας, τότε αρχίζουν τα προβλήματα στη ζωή σου…
 
Σημάδια που μπορεί
να υποδηλώνουν εθισμό
*Περνάς λιγότερο χρόνο με τους φίλους σου και βρίσκεις δικαιολογίες για να περνάς την ώρα σου στοιχηματίζοντας.
*Νιώθεις άγχος ή είσαι αναστατωμένος εξαιτίας της ενασχόλησής σου με το στοίχημα και τα τυχερά παιχνίδια.
*Ασχολείσαι περισσότερο με το στοίχημα και τις αποδόσεις του στοιχήματος παρά με το πραγματικό παιχνίδι στο οποίο στοιχημάτισες.
*Απουσιάζεις συχνά από το σχολείο ή το πανεπιστήμιο ή η απόδοση και οι βαθμοί σου έχουν μειωθεί δραστικά.
*Απέκτησες ξαφνικό ενδιαφέρον για οτιδήποτε αφορά σε στοίχημα και τυχερά παιχνίδια και έχεις συνεχώς συμμετοχή στο στοίχημα.
*Ζητάς δανεικά χρηματικά ποσά από την οικογένεια και τους φίλους σου.
*Τσακώνεσαι συχνά με την οικογένειά σου για την υπερβολική ενασχόλησή σου με το στοίχημα και τα τυχερά παιχνίδια ή λες ψέματα σχετικά με το πού ξοδεύεις τα χρήματά σου.
*Προσπαθείς να κερδίσεις πίσω τα χρήματα που έχασες στοιχηματίζοντας άλλα χρηματικά ποσά εκ νέου σε άλλο στοίχημα.
 
Τι μπορείς να κάνεις για
βοηθήσεις τον εαυτό σου
Αν πιστεύεις ότι αντιμετωπίζεις πρόβλημα ή είσαι στα πρώτα στάδια εθισμού στο στοίχημα ή το τα τυχερά παιχνίδια, μπορείς αρχικά να μιλήσεις με κάποιο άτομο με το οποίο νιώθεις άνετα και το εμπιστεύεσαι.
 
Δεν πρέπει να νιώθεις ντροπή ή οποιεσδήποτε ενοχές για το πρόβλημα που σε απασχολεί και να είσαι σίγουρος ότι υπάρχει η κατάλληλη βοήθεια για εσένα.
 
*Μπορείς να καλέσεις το 1456 για να μιλήσεις με κάποιο εξειδικευμένο Σύμβουλο για το θέμα σου, τηρώντας πάντα πλήρη ανωνυμία, σε ένα περιβάλλον εμπιστευτικότητας.
 
*Μπορείς να μιλήσεις στην οικογένειά σου ή σε στενό σου φίλο και να ζητήσεις τις συμβουλές τους.
 
*Μπορείς να μιλήσεις με τον εκπαιδευτικό σου ή τη συμβουλευτική υπηρεσία του σχολείου ή του πανεπιστημίου σου.
 
Όταν μιλήσεις με κάποιο και εξωτερικεύσεις το πρόβλημά σου, τότε όλα θα γίνουν πιο εύκολα για εσένα και θα είσαι έτοιμος για το επόμενο βήμα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 
 
Τι μπορείς να κάνεις για να βοηθήσεις
την οικογένεια και τους φίλους σου 
Αν αντιληφθείς ότι ένα άτομο για το οποίο νοιάζεσαι (όπως οι γονείς σου ή ο κολλητός σου) ασχολείται υπερβολικά με το στοίχημα ή τα τυχερά παιχνίδια, θα ανησυχήσεις και μπορεί να μην ξέρεις πώς να αντιδράσεις ή πώς να τον βοηθήσεις.
 
Ίσως η ενασχόληση των αγαπημένων σου προσώπων με τα τυχερά παιχνίδια δημιουργεί εντάσεις, διαπληκτισμούς και προβλήματα, δημιουργώντας σε εσένα ανησυχίες σε σχέση με την ασφάλειά σου ή την ασφάλεια των ατόμων γύρω σου.
 
Επίσης, μπορεί να ανησυχείς για τη διαχείριση των οικονομικών της οικογένειας και να σε πληγώνει η στάση αυτή των αγαπημένων σου προσώπων. Ενδεχομένως το άτομο αυτό να παρουσιάζει προβλήματα από την ενασχόλησή του με τα τυχερά παιχνίδια. Σκέφτεσαι ότι χαραμίζει τη ζωή του και θέλεις να τον βοηθήσεις, αλλά δεν ξέρεις τον τρόπο.
 
Κάποια σημάδια στη συμπεριφορά που μπορεί να παρατηρείς στο αγαπημένο σου άτομο είναι τα εξής:
 
*Είναι ευερέθιστος ή κακόκεφος ή τσακώνονται για ασήμαντους λόγους.
*Περνά λιγότερο χρόνο σε οικογενειακές ή κοινωνικές δραστηριότητες και εξόδους.
*Σταματά να ασχολείται με δραστηριότητες που τον ενδιαφέρουν ή εξαφανίζεται από το σπίτι για μεγάλο χρονικό διάστημα.
*Δανείζεται χρηματικά ποσά από την οικογένεια και τους φίλους τους.
*Απουσιάζει αδικαιολόγητα συχνά από το σχολείο ή την εργασία του και η απόδοσή τους έχει μειωθεί.
*Έχει μειωμένη ή και καθόλου διάθεση για να ασχοληθεί με οτιδήποτε άλλο πέραν από τον στοιχηματισμό και τα τυχερά παιχνίδια.
*Δεν πληρώνει τους λογαριασμούς ή ξεχνά να κάνει ψώνια για τα απαραίτητα αγαθά.
 
Αν πιστεύεις ότι κάποιο άτομο από το οικογενειακό, φιλικό ή κοινωνικό σου περιβάλλον αντιμετωπίζει πρόβλημα ή είναι στα πρώτα στάδια εθισμού στο στοίχημα ή τα τυχερά παιχνίδια, τότε μπορείς να ζητήσεις βοήθεια και τρόπους προσέγγισης και αντιμετώπισης του προβλήματος.
 
*Μπορείς να καλέσεις το 1456 για να μιλήσεις με κάποιο εξειδικευμένο Σύμβουλο για το πρόβλημα, τηρώντας πάντα πλήρη ανωνυμία, σε ένα περιβάλλον εμπιστευτικότητας
 
*Μπορείς να μιλήσεις σε έμπιστο άτομο από το κοινό οικογενειακό ή φιλικό σας περιβάλλον και να ζητήσεις τις συμβουλές τους
 
*Μπορείς να μιλήσεις με τον εκπαιδευτικό σου ή τη συμβουλευτική υπηρεσία του σχολείου ή του πανεπιστημίου όπου φοιτάς.
 
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε ΕΔΩ
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: