Ο υπεύθυνος στοιχηματισμός, το Σχέδιο Δράσης 2018-2022 και πού αποσκοπεί

Αναγνωρίζοντας τη σημασία ύπαρξης μια ολοκληρωμένης στρατηγικής για την απρόσκοπτη λειτουργία του κλάδου της στοιχηματικής δραστηριότητας και την ελαχιστοποίηση της προβληματικής ενασχόλησης με το στοίχημα, η Εθνική Αρχή Στοιχημάτων προχώρησε στη δημιουργία στρατηγικής βασισμένης στην κοινωνική ευαισθησία και την προώθηση της νοοτροπίας του υπεύθυνου στοιχηματισμού.
 
Συγκεκριμένα, η εφαρμογή ενός Σχεδίου Δράσης για υπεύθυνο στοιχηματισμό κρίθηκε επιτακτική, δεδομένης της ιδιαιτερότητας του κλάδου της στοιχηματικής δραστηριότητας, ο όποιος ρυθμίζεται, αδειοδοτείται και εποπτεύεται από την Αρχή.
 
Η υπεύθυνη συμμετοχή των εταιρειών και όλων των ενδιαφερόμενων μερών στον τομέα του στοιχήματος, άλλωστε, διασφαλίζει τη σωστή ανάπτυξη του κλάδου και την ελαχιστοποίηση των αρνητικών συνεπειών από την αλόγιστη συμμετοχή στο στοίχημα.
 
Με την πραγματοποίηση του Σχεδίου Δράσης 2018-2022 για τον υπεύθυνο στοιχηματισμό, η Εθνική Αρχή Στοιχημάτων αποσκοπεί στην προστασία της κοινωνίας και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, σε συνδυασμό με τη διασφάλιση της αδιάβλητης διεξαγωγής της στοιχηματικής δραστηριότητας.
 
Στόχος της Αρχής, συνεπώς, είναι να διατηρήσει τον κλάδο του στοιχήματος και του τυχερού παιχνιδιού ως έναν κλάδο ψυχαγωγίας και διασκέδασης και να μειώσει τις συμπεριφορές προβληματικής ενασχόλησης με το στοίχημα, προωθώντας παράλληλα την υπεύθυνη συμμετοχή σε αυτή τη δραστηριότητα.
 
Η στρατηγική υπεύθυνου στοιχηματισμού εμπερικλείει ποικίλες δράσεις που αποβλέπουν στην επίτευξη των στόχων της Αρχής και καθορίζει διάφορους τομείς προτεραιότητας.
 
Η στρατηγική υπεύθυνου στοιχηματισμού δημιουργήθηκε στη βάση των πιο κάτω θεματικών, οι οποίες αποτελούν τους βασικούς στόχους που επιθυμεί η Αρχή να επιτευχθούν:
 
  • Εκπαίδευση και ενημέρωση της κοινωνίας/ενδιαφερόμενων μερών.
  • Προώθηση του υπεύθυνου στοιχηματισμού.
  • Πρόληψη και καταπολέμηση του εθισμού στο στοίχημα και τα τυχερά παιχνίδια.
  • Προστασία νεαρών προσώπων και ευάλωτων ομάδων από τον εθισμό στο στοίχημα.
 
Για την καλύτερη επίτευξη των θεματικών ενοτήτων, έχουν δημιουργηθεί οι πιο κάτω τομείς προτεραιότητας, ώστε να ανταποκρίνονται πλήρως στους στόχους της στρατηγικής:
  • Μελέτη και απόκτηση γνώσης.
  • Δέσμευση των εμπλεκόμενων φορέων για λήψη σχετικών μέτρων.
  • Προστασία νεαρών προσώπων και ευάλωτων ομάδων.
  • Συμμετοχή και εμπλοκή όλων των ενδιαφερόμενων μερών.
  • Βελτίωση και ενίσχυση των υπηρεσιών παροχής θεραπευτικών προγραμμάτων.
  • Εκπαίδευση και Ευαισθητοποίηση.
  • Συνεργασία και συντονισμός των αρμόδιων υπηρεσιών και οργανισμών.
 
Ηλικιακές ομάδες στόχου
Η στρατηγική προώθησης του υπεύθυνου στοιχηματισμού μέσα από τις πιο πάνω θεματικές ενότητες απευθύνεται σε όλο το φάσμα της κοινωνίας, αλλά ειδικότερα στοχεύει στα νεαρά άτομα και τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
 
Οι ηλικιακές ομάδες, στη στρατηγική, έχουν κατηγοριοποιηθεί ως εξής: Τα ανήλικα άτομα (κάτω των 18 ετών), οι νεαροί ενήλικες από 18 μέχρι 35 ετών, τα άτομα από 35 μέχρι 65 ετών και τα άτομα της τρίτης ηλικίας.
 
Με την κατηγοριοποίηση των ομάδων-στόχων, η Αρχή θα μπορέσει να αναπτύξει και να προωθήσει πιο άμεσες και στοχευμένες παρεμβάσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε ηλικιακής ομάδας-στόχου.
 
Διάρκεια στρατηγικής
Η στρατηγική υπεύθυνου στοιχηματισμού θα εφαρμοστεί για την περίοδο 2018-2022.
 
Σκοπός, όπως κατά το διάστημα της περιόδου αυτής εφαρμοστούν μακροπρόθεσμα προγράμματα και δράσεις που να επιτυγχάνουν τους στόχους, οι οποίοι αποκρυσταλλώνονται μέσα από τις θεματικές ενότητες που έχουν τεθεί.
 
Αυτοί οι στόχοι θα επιτευχθούν με τη συνεχή παρακολούθηση, αξιολόγηση και αναπροσαρμογή της στρατηγικής.
 
Ακολούθως, οι θεματικοί τομείς προτεραιότητας που αναφέρονται πιο πάνω θα παρουσιαστούν αναλυτικότερα και θα καθοριστούν συγκεκριμένοι στόχοι και δράσεις όσον αφορά στον κάθε τομέα ξεχωριστά.
 
Παρακολούθηση εφαρμογής
Η αποτελεσματικότητα και η αποδοτικότητα του Σχεδίου Δράσης πρόκειται να τυγχάνουν συνεχών αξιολογήσεων ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
 
Με βάση τις αξιολογήσεις, η στρατηγική θα αναθεωρείται και θα ενισχύεται ανάλογα με τις ανάγκες και τα νέα δεδομένα που θα παρουσιάζονται ή θα τροποποιούνται.
 
Ως μέρος της εν λόγω διαδικασίας, η γνώμη εξειδικευμένων συμβούλων στο θέμα του υπεύθυνου παιχνιδιού και της κοινωνικής ευθύνης θα λαμβάνεται υπόψη.
 
Ακολούθως, θα υπολογίζεται τακτικά ο αντίκτυπος που επιφέρει το κάθε σημείο δράσης στην αντίστοιχη ομάδα στόχου, ώστε να αξιολογείται η επιτυχής διεκπεραίωση των στόχων που τίθενται στο Σχέδιο Δράσης.
 
Ανάλογα με το αποτέλεσμα του πιο πάνω, θα γίνονται σχετικές εισηγήσεις όσον αφορά στις κατάλληλες ενέργειες για τη βελτίωση των δράσεων της Αρχής.
 
Η εκτίμηση προόδου θα γίνεται, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, ενώ θα τεθούν βασικοί δείκτες απόδοσης, οι οποίοι θα παρακολουθούνται για να καθορίζεται το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η κάθε δράση.
 
Θα υπάρχει συζήτηση μεταξύ συμβούλων με ειδίκευση σε θέματα υπεύθυνου στοιχηματισμού, ενώ θα γίνονται αντίστοιχες προσαρμογές και επαναπροσδιορισμός προτεραιοτήτων και πλάνου στα σημεία, στα οποία κρίνεται χρήσιμο, ώστε η Στρατηγική να ανταποκρίνεται στις μεταβαλλόμενες συνθήκες και τα δεδομένα της εποχής.
 
•Για περισσότερες πληροφορίες για την Αρχή Στοιχημάτων κάντε κλικ ΕΔΩ
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: