Η αιφνιδιαστική κίνηση Σιζόπουλου, το άδειασμα και το… ξεκαθάρισμα λογαριασμών

Την ώρα που Κυβέρνηση και ΑΚΕΛ σφάζονται για τις πολιτογραφήσεις και που η Βουλή αρνείται να παραδώσει τα έγγραφα στην  Αστυνομία για έρευνες, σε σχέση με τις διαρροές στο Al Jazeera, ζητώντας γνωμάτευσης από τρεις νομικούς, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ κάνει ένα βήμα, ανοίγοντας τον χορό για… ξεκαθάρισμα λογαριασμών.
 
Μπορεί η ενέργεια του Μαρίνου Σιζόπουλου, από τη μία να ερμηνευτεί ως κίνηση εντυπωσιασμού, ωστόσο από την άλλη, δείχνει την πρόθεση να ξεκαθαρίσει οποιεσδήποτε σκιές, θέτοντας τον εαυτό του, το κόμμα του και τα έγγραφα που έχει στην κατοχή του, ενώπιον των διωκτικών αρχών.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο Αρχηγείο Αστυνομίας ο Σιζόπουλος-Παραδίδει έγγραφα για τις πολιτογραφήσεις
 
Εντούτοις, η αιφνιδιαστική κίνηση του Μαρίνου Σιζόπουλου, θα έλεγε κανείς πως δημιουργεί προηγούμενο, αφού εύλογα μπορεί να διερωτηθεί γιατί δεν ακολουθούν όλοι οι βουλευτές την ίδια πρακτική, ώστε να «καθαρίσουν» το όνομά τους, χωρίς βέβαια να αποκλείεται ότι αυτό θα γίνει και στον χορό του προέδρου της ΕΔΕΚ θα συρθούν κι άλλοι βουλευτές.
 
Σημειώνεται πάντως, πως η κίνηση του Μαρίνου Σιζόπουλου ήταν μη αναμενόμενη, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι βουλευτές ψήφισαν ομόφωνα όπως μην παραδώσουν τα σχετικά έγγραφα με τις πολιτογραφήσεις στην Αστυνομία, μέχρις ότου είναι έτοιμη η γνωμάτευση που ζητήθηκε από τους τρεις νομικούς, ως προς τη νομιμότητα των ερευνών της Αστυνομίας, αφού Βουλή και Βουλευτές καλύπτονται από ασυλία.
 
Μάλιστα ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Κωστής Ευστάθιου, ανέφερε ότι «η θέση της Αστυνομίας για άμεση παράδοση εγγράφων από το Γενικό Διευθυντή της Βουλής δημιουργεί πολλαπλά ερωτήματα συνταγματικής τάξης, πολιτικής τάξης και νομικής τάξης». Αυτά θα εξεταστούν, είπε, «και η Αστυνομία θα λάβει απάντηση πολύ σύντομα».
 
Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ είπε επίσης ότι «αυτό το οποίο θα πρέπει να διαφυλάξουμε είναι το κύρος του κοινοβουλίου, το κύρος των θεσμών, επειδή δεν μπορούμε να προχωρούμε και να αποπροσανατολίζουμε την κοινή γνώμη με το να επιρρίπτουμε ευθύνες εκεί που δεν υπάρχουν».
 
Ερωτηθείς πως θα χειριστεί η Βουλή τη διαταγή της Βουλής απάντησε ότι «θα εξεταστεί από πολιτικής, συνταγματικής και νομικής άποψης. Γιατί η διαταγή, τουλάχιστον προσωπικά όπως την έχω αντιληφθεί είναι και αντινομική είναι και παράνομη η διαταγή».
 
Την ίδια ώρα, η Αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες, σε μία προσπάθεια να εντοπίσει την πηγή της διαρροής των εγγράφων στο Al Jazeera που εξέθεσαν την Κύπρο, ωστόσο το έργο των ανακριτών χαρακτηρίζεται δύσκολο, αφού από τη μία τέτοιου είδους υποθέσεις είναι περίπλοκες λόγω και της αλυσίδας που ενδεχομένως να ακολουθήσει η πορεία των οποιωνδήποτε εγγράφων μέχρι να καταλήξει σε οποιοδήποτε δημοσιογράφο και από την άλλη δεν υπάρχει συνεργασία από την πλευρά της Βουλής, ώστε σε πρώτη φάση να παραδωθούν τα έγγραφα και να συγκριθούν με αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προανήγγειλε ανάκληση διαβατηρίων ο Πρόεδρος-Καλά κρατεί η κόντρα στο εσωτερικό
 
Οι ανακριτές συνεχίζουν τη λήψη καταθέσεων από Υπουργεία και πρόσωπα, που είχαν εμπλοκή ή οποιαδήποτε επαφή με τα σχετικά έγγραφα και τις πληροφορίες, ενώ βρίσκεται συνεχώς σε ανοιχτή γραμμή με τη Νομική Υπηρεσία, η οποία και δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές. 
 
Πάντως, η Αστυνομία σε κάθε περίπτωση ξεκαθαρίζει πως οι οποιεσδήποτε ενέργειές της, είναι στα πλαίσια της νομιμότητας και των αρμοδιοτήτων της, αφού ενώπιον της υπάρχει καταγγελία από το Υπουργείο Εσωτερικών. 
 
Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τον διορισμό τριμελούς επιτροπής, η σύσταση της θα αποφασιστεί από το Γενικό Εισαγγελέα, η οποία θα κληθεί να διερευνήσει όλες τις πτυχές γύρω από το θέμα των πολιτογραφήσεων. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 
 

Δειτε Επισης

Υπ. Οικονομικών: Συνεχίζονται οι προσπάθειες κατά παράνομης χρηματοδότησης
Ψάχνουν λύσεις για τα πυροτεχνήματα-Εξετάζεται αυστηρότερο πλαίσιο για τη χρήση τους
Βανδάλισαν το Δημοτικό Σχολείο Σταυρού-«Απουσία φρούρησης, ζημιές χιλιάδων ευρώ» (pic)
Απαντά στα περί συμβιβασμού για τη Μονή η Μητρόπολη Ταμασού-«Στόχος η αποκάλυψη της αλήθειας»
Ικανοποίηση Λευκωσίας για τις αναφορές της Moneyval-Καταγράφει συμμόρφωση της ΚΔ με συστάσεις για ξέπλυμα
Moneyval: Πρόοδος από Κύπρο στην καταπολέμηση ξεπλύματος και χρηματοδότησης τρομοκρατίας
Αυτές είναι οι τιμές πώλησης των γεωργικών προϊόντων-Όσα παρουσιάζει το «e-κοφίνι» (ΠΙΝΑΚΑΣ)
Καταγγέλλει επίθεση από συγγενή και στέλεχος του επιτελείου Νικολαΐδη ο Αρμεύτης-«Αυτές είναι οι καθαρές δουλείες;»
Έκλεισε εκκρεμότητες για τις εκλογές, βγάζει μπροστά πρώην υπουργούς και ιστορικά στελέχη ο ΔΗΣΥ
Ανακοίνωσε πακέτο στήριξης 1 δισ. ευρώ για Λίβανo η φον ντερ Λάιεν