Σύγκρουση Κυβέρνησης-ΑΚΕΛ στη σκιά της σύγκρουσης συμφερόντων

Σε μετωπική σύγκρουση μεταξύ Κυβέρνησης και ΑΚΕΛ εξελίσσεται το ζήτημα των διαβατηρίων, με τους τόνους να ανεβαίνουν συνεχώς και τις κατηγορίες να δίνουν και να παίρνουν.
 
Όπως είχε προαναγγελθεί, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε χθες να εισηγηθεί στον Γενικό Εισαγγελέα τον διορισμό ανεξάρτητης ερευνητικής επιτροπής, για να διερευνήσει όλες τις περιπτώσεις πολιτογραφήσεων. Η έρευνα θα αφορά την περίοδο από την έναρξη του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος μέχρι και την 31η Ιουλίου 2020, που ψηφίστηκε το νέο νομοθετικό πλαίσιο. Τους όρους εντολής της επιτροπής θα αποφασίσει ο ίδιος ο Γιώργος Σαββίδης, όπως και τον αριθμό μελών που θα την συγκροτούν.
 
Το γεγονός ότι μέρος των αποφάσεων ως προς τη φύση αυτής της επιτροπής θα ληφθούν από τον ίδιο τον Γενικό Εισαγγελέα, αποτέλεσε ένα από τα σημεία τριβής στην αντιπαράθεση Κυβέρνησης-αντιπολίτευσης, πριν καν ανακοινωθεί επίσημα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η θεσμική κρίση, τα παράλληλα ζητήματα και ο πρωταγωνιστικός ρόλος Σαββίδη
 
Όροι εντολής από πρώην Υπουργούς
Σε δηλώσεις του, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, έθεσε ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων. Αφενός διερωτήθηκε αν το δικηγορικό γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα έχει εκδώσει διαβατήρια και αφετέρου εάν η επιτροπή θα ελέγξει αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, του οποίου υπήρξε μέλος και το οποίο τον διόρισε Γενικό Εισαγγελέα.
 
Σε ό,τι αφορά το πρώτο ζήτημα που έθιξε, η απάντηση ήρθε από τον ίδιο τον Γιώργο Σαββίδη, ο οποίος διευκρίνισε πως «το δικηγορικό γραφείο Γεώργιος Λ. Σαββίδης & Σία ΔΕΠΕ, δεν ενήργησε ως δικηγόρος οποιουδήποτε επενδυτή στη διαδικασία έκδοσης διαβατηρίου με βάση το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σήκωσε το γάντι ο Σαββίδης στα περί εμπλοκής του δικηγορικού του στα διαβατήρια
 
Σε ό,τι αφορά το δεύτερο ζήτημα, ωστόσο, φαίνεται πως τον προβληματισμό που θέτει ο Άντρος Κυπριανού συμμερίζονται και νομικοί. Μιλώντας στον REPORTER, ο δικηγόρος Κρις Τριανταφυλλίδης, ανέφερε ότι εάν η ερευνητική επιτροπή θα καλύψει στο πεδίο της έρευνάς της και μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, τότε δεν διορίζεται από το Υπουργικό και στέλνει το θέμα στον Γενικό Εισαγγελέα, όπως έγινε για παράδειγμα στην περίπτωση του Συνεργατισμού, όταν στο πεδίο των ερευνών ήταν και ο Υπουργός Οικονομικών και εστάλη στον τότε Γενικό Εισαγγελέα.
 
«Στην προκειμένη περίπτωση, επειδή η έρευνα θα αφορά το σύνολο του Υπουργικού Συμβουλίου, αφού οι αποφάσεις για τα διαβατήρια λαμβάνονται από το Υπουργικό Συμβούλιο, εστάλη στον Γενικό Εισαγγελέα. Όμως για μία περίοδο, ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας ήταν μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και επομένως αρκετές αιτήσεις αποφασίστηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο με τη συμμετοχή τους», εξήγησε ο κ. Τριανταφυλλίδης.
 
Αυτό σημαίνει ότι η επιτροπή δεν μπορεί να περιλάβει στους όρους εντολής της τα διαβατήρια που δόθηκαν όταν ο Γενικός και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας ήταν στο Υπουργικό Συμβούλιο, πρόσθεσε. Ως εκ τούτου, σημείωσε, εάν διόριζαν σήμερα ερευνητική επιτροπή και δεν εξαιρούσαν την περίοδο που ήταν Υπουργοί, τότε με το ξεκίνημά της θα ήταν εμβολιασμένη με παρανομία. Αν ο Γενικός Εισαγγελέας αφήσει έξω από τους όρους εντολής την περίοδο αυτή, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα, σύμφωνα με τον νομικό.
 
Για το θέμα ερωτήθηκε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, ο οποίος δήλωσε ότι επιτροπές για διερεύνηση θεμάτων μπορεί να διορίσει είτε το Υπουργικό Συμβούλιο είτε ο Γενικός Εισαγγελέας και το Υπουργικό έκρινε ότι είναι σκόπιμο αυτόν τον διορισμό να τον κάνει ο Γενικός Εισαγγελέας. «Είναι αρμοδιότητα του Γενικού Εισαγγελέα, όταν θα λάβει την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, να δει το όλο θέμα, να δει τις οποιεσδήποτε ενστάσεις και να αποφασίσει σε νομικό επίπεδο, εάν δημιουργούνται οποιαδήποτε θέματα», πρόσθεσε.
 
Σημειώνεται ότι, πέραν της πρότασης προς τον Γενικό εισαγγελέα για διερευνητική επιτροπή, γνωστοποιήθηκαν στον Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου τα ονόματα των προσώπων που θα συγκροτήσουν την Ανεξάρτητη Επιτροπή Εξέτασης για την Αποστέρηση Υπηκοότητας. Ο κ. Κούσιος ανακοίνωσε, επίσης, ότι η επιτροπή Καλογήρου, που εξέτασε αριθμό περιπτώσεων επενδυτών, παρέδωσε το πόρισμά της και το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον Υπουργό Εξωτερικών να το εξετάσει σε συνεργασία με τον Γενικό Εισαγγελέα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στον Σαββίδη η σύνθεση της ερευνητικής, στον ΥΠΕΣ το πόρισμα Καλογήρου
 
Ο Χριστόφιας και το… πραξικόπημα
Πέραν του ζητήματος της σύγκρουσης συμφερόντων, ωστόσο, Κυβέρνηση και ΑΚΕΛ διασταύρωσαν τα ξίφη τους και σε ό,τι αφορά την έρευνα για τη διαρροή των πληροφοριών στο Al Jazeera, με το ΑΚΕΛ να κατηγορεί την Κυβέρνηση για προσπάθεια αποπροσανατολισμού από την ουσία και να κάνει λόγο για «δήθεν» διαρροή.  
 
Ο κ. Κυπριανού, μάλιστα, έστρεψε τα πυρά του ιδιαίτερα στην έρευνα που γίνεται στη Βουλή από την Αστυνομία, λέγοντας ότι «ούτε στο πραξικόπημα δεν διανοήθηκαν κάποιοι να συμπεριφερθούν με αυτό τον τρόπο στη Βουλή των Αντιπροσώπων». «Θέλουμε να μάθουμε», είπε, «ποιος είναι εκείνος που, κατά παράβαση του Συντάγματος, έχει δώσει οδηγίες στην Αστυνομία να πάει στη Βουλή με απειλές και εκβιασμούς. Και διερωτόμαστε ειλικρινά τι πρόκειται να ερευνήσουν», υποδεικνύοντας ότι τα έγγραφα στη Βουλή περιέχουν ελάχιστες, ήδη δημόσιες πληροφορίες. Έστρεψε τα πυρά του και προς τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, λέγοντας πως «έχει επιδιώξει να δακτυλοδείξει ποιοι είναι οι πιθανοί ύποπτοι. Δεκαοκτώ βουλευτές. Απαράδεκτη ενέργεια».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σφοδρή επίθεση Άντρου-«Ούτε στο πραξικόπημα δεν συμπεριφέρθηκαν έτσι στη Βουλή»
 
Σηκώνοντας το γάντι, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε ότι δεν είναι «δήθεν» διαρροές αλλά πραγματικές, «που φέρουν την σφραγίδα της Βουλής», αποδίδοντας τις σε καθαρά πολιτικές σκοπιμότητες και αλλότρια κίνητρα, που καμία σχέση δεν έχουν με το συμφέρον της πατρίδας μας. «Όπως τα έγγραφα τα ίδια μαρτυρούν, οι διαρροές δυστυχώς έγιναν από τη Βουλή», πρόσθεσε. Διερωτήθηκε γιατί δεν ασκήθηκε κοινοβουλευτικός έλεγχος και αν ο κ. Κυπριανού συμφωνεί να αντικαθίσταται με διαρροές εγγράφων σε διεθνή ΜΜΕ. «Από πότε θεωρείται απαράδεκτο ή πραξικοπηματικό να διεξάγεται έρευνα για όσους διαρρέουν διαβαθμισμένα έγγραφα του κράτους και μάλιστα όταν η διαρροή αυτή να είναι από μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων;», είπε.
 
Υπενθυμίζεται ότι η Βουλή έχει ζητήσει γνωμάτευση από τρεις νομικούς, κατά πόσον θα πρέπει να παραχωρήσει στην Αστυνομία τα έγγραφα που της έχουν ζητηθεί. Οι τρεις δικηγόροι θα εξετάσουν εάν το αίτημα που υπεβλήθη συνάδει με το Σύνταγμα και εάν συνάδει με τις νομοθεσίες που σχετίζονται με αυτό.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αντεπιτίθεται για τα διαβατήρια το Προεδρικό, παραπέμπει σε περίοδο Χριστόφια
 
Στο πλαίσιο της ανταλλαγής πυρών, ο Κυριάκος Κούσιος έριξε και μία… χειροβομβίδα προς τον Άντρο Κυπριανού, προκαλώντας τον να δώσει στη δημοσιότητα απόρρητη επιστολή που απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στους πολιτικούς αρχηγούς, στην οποία περιλαμβάνονται στοιχεία για το ΚΕΠ επί διακυβέρνησης Χριστόφια. «Εάν επιθυμεί ο κ. Κυπριανού μπορεί να δώσει στη δημοσιότητα την επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας μαζί με τα συνημμένα σε αυτή έγγραφα. Η σιωπή από πλευράς Κυβέρνησης με κανένα τρόπο δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως αδυναμία. Η Κυβέρνηση ενεργεί με γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον του κράτους», δήλωσε.
 
Η απάντηση από τον Άντρο Κυπριανού περιορίστηκε σε μερικές λέξεις. «Ήταν θέμα χρόνου να φταίξει ο Χριστόφιας». «Τα ψέματα», πρόσθεσε με νόημα, «έχουν κοντά ποδάρια, μην το ξεχνάτε».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Ήταν θέμα χρόνου να φταίξει ο Χριστόφιας»-Η απάντηση Άντρου στο Προεδρικό
 
Και κάπως έτσι, κάθε αναφορά των δύο πλευρών, μετατρέπεται σε νέο ναρκοπέδιο. Όποιος κι αν αποδειχθεί τελικά ότι έχει δίκαιο ή άδικο, το ζήτημα του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος παραμένει περίπλοκο, πολυεπίπεδο και βαθιά συγκρουσιακό και αναμένεται να μας στοιχειώνει σε κάθε χρονιά εκλογών τα επόμενα χρόνια…

Δειτε Επισης

Μπορέλ: Το Ισραήλ να διασφαλίσει προστασία εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις
Ερντογάν: Ο Νετανιάχου είναι ο Χίτλερ της εποχής μας
Μ. Ραουνά: Εργαζόμαστε για μια επιτυχή Προεδρία ΕΕ με θετικό αποτύπωμα
Η επέτειος του σχέδιο Ανάν και οι διαφορετικές προσεγγίσεις στα κατεχόμενα
Πέραν των 18 χιλιάδων ατόμων εξυπηρετούν τα Επιμορφωτικά Κέντρα
Διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή σε κοινότητες Λεμεσού και Λάρνακας
Δήμαρχος στη Γαλλία απαγορεύει την κυκλοφορία ασυνόδευτων ανήλικων κάτω των 13 ετών
BINTEO: Άλλο ένα περιστατικό για τη Boeing-Αεροσκάφος έχασε τον τροχό του κατά την απογείωση
Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν ξανά τη βόρεια Γάζα-Για αδιάκοπο σφυροκόπημα μιλούν οι Παλαιστίνιοι
BINTEO: Παλαιστής ακινητοποίησε αλιγάτορα 2,5 μέτρων με γυμνά χέρια