Αμετάβλητη η κατάσταση στο Αιγαίο, ούτε βήμα πίσω η Τουρκία

«Η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη» σχολίαζαν αρμόδιες πηγές του ΓΕΕΘΑ, με αφορμή πληροφορίες σχετικά με τις κινήσεις του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, τις οποίες παρακολουθούν μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα υπήρξαν ελλαδικά δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι τα τουρκικά πλοία που απέπλευσαν χθες από τα λιμάνια της Τουρκίας, άλλαξαν ρότα και κατευθύνονται σταδιακά προς τις τουρκικές ακτές. Υπενθυμίζεται ότι από χθες παρατηρήθηκε έξοδος πολεμικών πλοίων της Τουρκίας από τις βάσεις τους προς την ανατολική Μεσόγειο και το Νότιο Αιγαίο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Bild: Η Μέρκελ απέτρεψε πολεμική σύρραξη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

Ο ελληνικός στόλος παραμένει σε επιφυλακή στο Αιγαίο και παρακολουθεί τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων, τα οποία «έβγαλε» από το μεσημέρι της Τρίτης στο Αιγαίο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μερικές ώρες μετά την έκδοση της παράνομης Navtex, με την οποία δεσμεύει περιοχή εντός της ελληνικής και της κυπριακής υφαλοκρηπιδας για έρευνες.

Παράλληλα, το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis παραμένει αγκυροβολημένο έξω από το λιμάνι της Αττάλειας και είναι άγνωστο το πότε και αν θα σηκώσει άγκυρα για να μεταβεί στην περιοχή που δέσμευσε η Τουρκία για έρευνες στο τριεθνές σημείο που τέμνονται η κυπριακή ΑΟΖ με την ελληνική και την αιγυπτιακή υφαλοκρηπίδα.

Λευκωσία και Αθήνα παρακολουθούν επισταμένα την κατάσταση και επιδίδονται σε ένα διπλωματικό ράλλι ώστε να αποφευχθεί η εισβολή του τουρκικού ερευνητικού σκάφους στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, αφού κάτι τέτοιο θα ανάγκαζε την Ελλάδα, όπως πολλάκις έχει τονισθεί τις τελευταίες ώρες να αντιδράσει έξω από το πλαίσιο της διπλωματίας και του διαλόγου.

Στο μεταξύ, συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας μετά τις ραγδαίες εξελίξεις σε Λιβύη και Ανατολική Μεσόγειο, προκειμένου να συζητηθούν θέματα της επικαιρότητας.

Αμέσως μετά το τέλος της σύσκεψης, η οποία διήρκησε περισσότερες από 2,5 ώρες, το Συμβούλιο εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται εμμέσως στις έρευνες που σχεδιάζει να πραγματοποιήσει η Άγκυρα κοντά στο Καστελόριζο.

Συγκεκριμένα, για την Ανατολική Μεσόγειο τονίστηκε η «ξεκάθαρη αποφασιστικότητα μας να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα , τα συμφέροντα και τα ενδιαφέροντα μας τα οποία προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο».

Ενώ υπάρχει και συγκεκριμένη αναφορά και για την Κύπρο, για την οποία όπως σημειώνεται, «τονίστηκε η αποφασιστικότητά μας στην Κύπρο, να μην επιτραπούν οι προσπάθειες χωρών να αγνοούν την ύπαρξη της τουρκικής κοινότητας και των δικαιωμάτων της, όπως και να μην επιτραπούν οι προσπάθειες που θα πλήξουν το περιβάλλον ασφάλειας και σταθερότητας».

Για το θέμα της Λιβύης στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό του λαού της Λιβύης ενάντια σε κάθε μορφής τυραννία.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Βρετανοκύπριος γυμναστής διεκδικεί τη δημαρχία του Λονδίνου