Ποιος διάλογος, ποιες κυρώσεις... Μπες ταμπούρα ντορτ οκκά ο Ερντογάν

Από την Αθήνα και τον Έβρο, ο Μπορέλ ταξίδεψε στην Κύπρο, περπάτησε κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής, πέταξε με ελικόπτερο πάνω από το Yavuz, επισκέφθηκε την Άγκυρα και συνομίλησε με τον Τσαβούσογλου, ο οποίος μάλιστα έκανε δώρο στον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής, ένα αντισηπτικό με το όνομα του, με ότι αυτό κι αν σημαίνει στην διπλωματική αργκό. 
 
Σε όλη αυτή τη διαδρομή ο Ευρωπαίος αξιωματούχος προσπάθησε να εντοπίσει τον κοινό τόπο, από τον οποίο θα μπορούσε να αρχίσει διαπραγμάτευση και διάλογους που θα διασφάλιζε ότι η Τουρκία δεν θα τραβήξει άλλο το σχοινί. Δεν είναι τυχαίο, ότι η λέξη που χρησιμοποίησε περισσότερο από κάθε άλλη ο Ευρωπαίος διπλωμάτης ήταν η αποκλιμάκωση, αφού συνειδητοποίησε πως οι συνεχείς και κλιμακούμενες αναγγελίες των Τούρκων, έφταναν στο τέλος τους και τη θέση τους θα έπαιρναν οι πράξεις. 
 
Οι μέρες πέρασαν, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών που μαζεύτηκαν μετά από αρκετό καιρό, λόγω του κορωνοϊού στις Βρυξέλλες, έκατσαν γύρω από το ίδιο τραπέζι χωρίς, ωστόσο, να καταφέρουν να καταλήξουν, έστω στο μίνιμουμ των όποιων κυρώσεων κατά της Άγκυρας. Οι ευρωπαϊκές γραφειοκρατικές διαδικασίες που ακολουθούνται, ενδεχομένως να φέρουν τις όποιες κυρώσεις αφότου το Oruc Reis ολοκληρώσει τις σεισμογραφικές έρευνες του, ίσως και αφότου το Yavuz ολοκληρώσει την ερευνητική του γεώτρηση εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. 
 
Η Τουρκία απέδειξε ότι γνωρίζει πολύ καλά τον προβλέψιμο τρόπο με τον οποίο η Ε.Ε. αντιμετωπίζει τέτοια ζητήματα, αφού παρόμοιες καταστάσεις ίσως όχι με τόση ένταση, αλλά παρόμοιας υφής αντιμετωπίστηκαν αναλόγως και στο παρελθόν. Από το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής που ολοκληρώθηκε χθες το πρωί, μεσολάβησε η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Άγκυρας με την οποία η Αγία Σοφιά μετατρέπεται σε τζαμί καθ΄υπόδειξην, βέβαια, του Ταγίπ Ερντογάν. 
 
Ακολούθησαν καταδικαστικές ανακοινώσεις από όλο τον δυτικό κόσμο. Από παγκόσμιους οργανισμούς, την UNESCO, τον ΟΗΕ, όμως, όπως είναι φυσικό, δεν ίδρωσε το αφτί του Ερντογάν. Οι λόγοι που ωθούν τον Τούρκο Πρόεδρο να συμπεριφέρεται σαν Σουλτάνος πολλοί. Το εσωτερικό μέτωπο, η αδυναμία της Ε.Ε., του ΟΗΕ, ακόμα και του ΝΑΤΟ να τον επαναφέρουν σε τάξη, οι συγκυρίες στη Μέση Ανατολή και το προηγούμενο με την τουρκική εισβολή στη Συρία, αλλά και η επιλογή, που μέχρι σήμερα του βγαίνει, να στηρίξει με κάθε κόστος τον Σάρατζ στη Λιβύη, είναι μερικοί από τους προφανείς λόγους που του το επιτρέπουν. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άλλοι με κόκκινες γραμμές και άλλοι με κόκκινα χαλιά… Οι 27 απέναντι στην Άγκυρα
 
Του επιτρέπουν δηλαδή, να συμπεριφέρεται πέραν όλων των άλλων, ως σύγχρονος πειρατής σε ξένες θάλασσες, τις οποίες καταπατά και εξερευνά για να καρπωθεί τα οφέλη των βυθών τους, χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανένα και καταπατώντας κάθε έννοια του διεθνούς δικαίου. Κι αν η Κύπρος, αποτελεί ένα από τα μικρότερα ευρωπαϊκά κράτη που δεν διαθέτει, ούτε τους μηχανισμούς, ούτε άλλα μέσα που θα του προκαλούσαν οποιοδήποτε πλήγμα, στην προκειμένη περίπτωση, με την έναρξη των ερευνών εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αναμφίβολα η ιστορία θα γραφτεί διαφορετικά. 
 
Κι αυτό διότι, τουλάχιστον σε λεκτικό επίπεδο η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία της Ελλάδος, έχουν προειδοποιήσει εδώ και ημέρες πως μια πιθανή εισβολή τουρκικών σκαφών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, δεν θα γινόταν ανεκτή. Συνεπώς, έφτασε η ώρα της αλήθειας, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Τουρκία. Πολύ περισσότερο όμως για την ίδια την Ευρώπη, της οποίας τα κράτη μέλη θα πρέπει επιτέλους, να ξεκαθαρίσουν τις προθέσεις τους και να πάψουν να αποτελούν ηθελημένα ή άθελα τους τον Δούρειο Ίππο της Άγκυρας στην Ε.Ε.. 
 
Τα μακρά κοντά έγιναν και η ώρα της αλήθειας έφτασε. Μετά και τη χθεσινή άνευ προηγουμένου πρόκληση με την έκδοση Navtex στο τριεθνές σημείο που περιλαμβάνει μέρος της κυπριακής, της ελληνικής και της αιγυπτιακής υφαλοκρηπίδας, η κατάσταση μοιάζει πέρα για πέρα σοβαρή. Πέραν των υπερβολών και της μεγαλοποίησης του ζητήματος από μερίδα του Τύπου, τόσο η Αθήνα όσο και η Λευκωσία, γνωρίζουν πως είναι θέμα ωρών να δοθεί η διαταγή στον καπετάνιο του Oruc Reis για να σηκώσει άγκυρα από το λιμάνι της Αττάλειας και να βάλει πλώρη προς την θαλάσσια περιοχή περίπου 130 χιλιόμετρα δυτικά της Πάφου. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΧΑΡΤΗΣ: Εισβάλλει σε κυπριακή, ελληνική και αιγυπτιακή υφαλοκρηπίδα το Oruc Reis
 
Οι όποιες υποδείξεις έγιναν χθες, ακόμα και από τον εκπρόσωπο του State Department, είναι μάλλον περσινά ξινά σταφύλια στα αφτιά τουρκικής ηγεσίας, συνεπώς, όπως εκτιμούν και έμπειροι αναλυτές, η αναχώρηση του Oruc Reis είναι θέμα χρόνου. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρόκειται για ένα αυτογκόλ και ο Ερντογάν δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοια λάθη. 
 
Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία από χθες το απόγευμα σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Πάντως, σε αντίθεση με την Αθήνα η Λευκωσία τηρεί σιγή ιχθύος. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ από την πρώτη στιγμή προέβη σε σειρά δημόσιων τοποθετήσεων για το ζήτημα που δημιουργήθηκε, τόσο στο περιθώριο της συνάντησης του με τον Γερμανό ομόλογο του όσο και με επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε αργά το βράδυ από το Υπουργείο και στην οποία σημειώνεται μεταξύ άλλων, ότι ήδη η Ελλάδα έχει προχωρήσει με επίδοση σχετικού διαβήματος στο τουρκικό ΥΠΕΞ αλλά και με διαβήματα στο Σ.Α. του ΟΗΕ, τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. καθώς και στα αρμόδια όργανα του ΝΑΤΟ. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε αναζήτηση αντίδρασης στον αιφνιδιασμό-Πώς έστησε το σκηνικό έντασης η Τουρκία
 
Η όποια πρόβλεψη για την τελική κατάληξη των νέων πειρατικών ενεργειών της Άγκυρας, θα ήταν ατυχής αυτή τη στιγμή, ειδικά από τη στιγμή, που δεν υπήρξε, ούτε από την Τουρκία, επίσημη τοποθέτηση για τις προθέσεις πέρα από μια νύξη που έκανε ο ίδιος ο Ερντογάν στο περιθώριο της παρουσίασης του κυβερνητικού του έργου. Αξίζει να σημειωθεί πως σε προηγούμενες περιπτώσεις, τις παράνομες Navtex για ερευνητικές δραστηριότητες στην ανατολική Μεσόγειο, συνόδευαν τις πλείστες φορές και ανάλογες ανακοινώσεις, κυρίως από τον υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ αλλά και τον υπουργό Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου. 
 
Η σημερινή ημέρα κρίνεται ως καθοριστική για την έκβαση της κατάστασης η οποία όμως μυρίζει μπαρούτι αφού πληροφορίες που μεταδίδουν τα ελλαδικά μέσα, αναφέρουν ότι ήδη στη θαλάσσια περιοχή πέριξ της Ρόδου και του Καστελορίζου βρίσκονται συγκεντρωμένα πάνω από 15 τουρκικά πλοία του πολεμικού ναυτικού. Παράλληλα πληροφορίες που διαρρέουν από το ελληνικό Υπουργείο Άμυνας και επικαλούνται τα ελλαδικά μέσα, σημειώνουν ότι η το 85% του ελληνικού στόλου βρίσκεται ανεπτυγμένο στο Αιγαίο, από την περιοχή της Σμύρνης και νοτιότερα και παρακολουθεί στενά τις κινήσεις του τουρκικού στόλου.
 
Όποιο και να είναι, πάντως, το επόμενο επεισόδιο τουρκικής προκλητικότητας που μας επιφυλάσσει ο Ταγίπ Ερντογάν, θα συνεχίσει να είναι κατά που φαίνεται θιασώτης της τουρκικής παροιμίας που χρησιμοποιείται ευρέως στην Κύπρο και από τις δύο πλευρές του συρματοπλέγματος, «μπες ταμπούρα ντορτ οκκά» και που αναφέρεται σε κάποιον ο οποίος δεν καταλαβαίνει και δεν παίρνει από λόγια αλλά συνεχίζει στον δρόμο που χάραξε, ανεπηρέαστος από τα όσα συμβαίνουν γύρω του. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου
Επικρίνει τα μεγάλα κόμματα ο Κουλίας-«Το μεταναστευτικό πρόβλημα υπήρχε από το 2011»
Παρεμβάσεις Κυπρίων Βουλευτών σε συζήτηση Ολομέλειας ΚΣΣΕ για περιβάλλον
Α. Ατταλίδου: Να αντιμετωπίσουμε την μετανάστευση με δημιουργικό τρόπο
Σ. Ιωάννου: Οι προτάσεις που προωθήθηκαν για μεταναστευτικό ήταν του ΕΛΑΜ
M. Σιζόπουλος: Το μεταναστευτικό δεν επιλύεται με ρατσισμό ή την ανοχή στη λογική «μπάτε σκύλοι αλέστε»