Οι μελετημένοι Τούρκοι, το timing και η σημασία του σημείου των ερευνών

Πολύ μελετημένα και με την φιλοδοξία να στείλει σαφή μηνύματα αμφισβήτησης της νομιμότητας και του Διεθνούς Δικαίου, η Τουρκία επέλεξε τη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Πάφου, για να πραγματοποιήσει θαλάσσιες έρευνες το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis.

Συγκεκριμένα η Τουρκία δέσμευσε μια θαλάσσια περιοχή περίπου 16 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων που εκτείνεται 148 χιλιόμετρα δυτικά της Πάφου στα ανατολικά, 150 χιλιόμετρα νότια από το Καστελόριζο στα βόρεια και περίπου 200 χιλιόμετρα ανατολικά της Κρήτης στα δυτικά. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι τρεις Navtex που έφεραν κλιμάκωση και το παράλληλο μέτωπο της έντασης

Ουκ ολίγες φορές, τόσο ο Ταγίπ Ερντογάν όσο και ο Μελβούτ Τσαβούσογλου αμφισβήτησαν ανοιχτά ότι το Καστελόριζο διαθέτει υφαλοκρηπίδα, αφού όπως σημειώνουν, πρόκειται για ένα πολύ μικρό νησί, αποκομμένο από τα νησιωτικά συμπλέγματα του υπόλοιπου Αιγαίου.
 
Στον υβριδικό πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη, Τούρκοι αξιωματούχοι προβάλλουν αυτή τη πάγια θέση της Άγκυρας παρουσιάζοντας συγκεκριμένους χάρτες για να στηρίξουν την όποια νομιμότητα των πειρατικών ενεργειών της Άγκυρας.
 
Μάλιστα, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, υποστηρίζει με ανάρτησή του Twitter ότι δεν μπορεί το Καστελόριζο να έχει υφαλοκρηπίδα 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άλλοι με κόκκινες γραμμές και άλλοι με κόκκινα χαλιά… Οι 27 απέναντι στην Άγκυρα
 
«Δεν μπορεί να είναι λογικό και συμβατό με διεθνές δίκαιο ένα νησί με έκταση 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων, δύο χιλιόμετρα από την Ανατολία και 580 χιλιόμετρα από την ελληνική ηπειρωτική χώρα, να δημιουργεί υφαλοκρηπίδα 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η πραγματικότητα δεν μπορεί να επισκιαστεί από μαξιμαλιστικές, υπερβολικές και έντονες αντιδράσεις».


Γιατί τώρα
Όλα τα πιο πάνω είναι βαρύνουσας σημασίας για τα εμπλεκόμενα μέρη από τη στιγμή που εκκρεμεί στην περιοχή ο καθορισμός θαλάσσιων ζωνών μεταξύ των κρατών.
 
Πριν από ακριβώς ένα μήνα, μετά τη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας για καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, ο Νίκος Δένδιας ξεκίνησε απευθείας συζητήσεις με την Αίγυπτο για κήρυξη ΑΟΖ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απάντηση με το ίδιο νόμισμα-Κοινή αντι-navtex από Λευκωσία και Αθήνα

Όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Δένδιας στη συνάντηση που είχε τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αχμέντ Χάφεζ, οι μεταξύ τους συζητήσεις επικεντρώθηκαν στα όρια θαλάσσιας δικαιοδοσίας ενώ πραγματοποιήθηκε και σε τεχνοκρατικό επίπεδο ο 12ος γύρος τεχνικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών, για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων, υπογραμμίζοντας ότι αυτές θα συνεχιστούν με στόχο την επίτευξη συμφωνίας προς όφελος και των δύο φιλικών χωρών.
 
Αυτή η εξέλιξη, ήχησε ως casus belli για την Άγκυρα, αφού σε περίπτωση που επιτευχθεί μια τέτοια συμφωνία, θα αποτελεί ταφόπλακα, τόσο στην ενεργοποίηση του τουρκολιβυκού μνημονίου που υπέγραψαν Ερντογάν και Σάρατζ όσο και στις παράλογες αξιώσεις της Άγκυρας για εφαρμογή της Γαλάζιας Πατρίδας που περιλαμβάνει σχεδόν το μισό Αιγαίο και τη μισή Ανατολική Μεσόγειο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ποιος διάλογος, ποιες κυρώσεις... Μπες ταμπούρα ντορτ οκκά ο Ερντογάν
 
Η άμεση αντίδραση με την αιφνιδιαστική Navtex και την επικείμενη μετάβαση του Oruc Reis στην περιοχή, έρχεται ως απάντηση στις πρόσφατες ενέργειες των Αθηνών για ανακήρυξη ΑΟΖ.
 
Το σημείο που επιλέχθηκε δεν είναι καθόλου τυχαίο αφού εκεί θα τέμνονται, εάν τελικά επιτευχθεί συμφωνία, οι μελλοντικές ΑΟΖ της Αιγύπτου και της Ελλάδας με την κυπριακή ΑΟΖ. Αποτελεί ένα τριεθνές, δηλαδή, σημείο συνάντησης, το οποίο η Τουρκία αμφισβητεί ανοιχτά, αφού θεωρεί πως το Καστελόριζο δεν μπορεί να καθορίζει ή καλύτερα να περιορίζει το θαλάσσιο χώρο της στο ελάχιστο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ αποφάσισαν πώς θα χτυπήσουν το Ιράν, αλλά όχι πότε
Επαναφέρει τη θέση του για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ ο ΔΗΣΥ
Νέα βάρκα εντοπίστηκε ανοιχτά της Κύπρου-Οδηγείται στο λιμάνι Λάρνακας
Υψίστης σημασίας η αποκλιμάκωση και αυτοσυγκράτηση στη Μ. Ανατολή, τονίζει ο ΥΠΕΞ
Συνάντηση Προέδρου της Δημοκρατίας με επενδυτές στο Λονδίνο
Στις 6.359 οι νέες εγγραφές στον εκλογικό κατάλογο στην Πάφο
Εγκαίνια επιτελείου υποψήφιου Περιφερειάρχη Πάφου Χ. Πιττοκοπίτη
Καθοδήγηση Κομισιόν για ορθή εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κατά Ρωσίας
Συζήτηση στη «βουλή» για την απαγόρευση εισόδου Τουρκοκυπρίων στην Τουρκία
Μικρό σκάφος βυθιζόταν στον κόλπο Λεμεσού-Ενεργοποιήθηκε το «Νέαρχος», διασώθηκαν δύο άτομα