Οι τρεις Navtex που έφεραν κλιμάκωση και το παράλληλο μέτωπο της έντασης

«Πόλεμος» Navtex, ανάμεσα στους σταθμούς της Αττάλειας από τη μία και τους σταθμούς της Λάρνακας και του Ηρακλείου από την άλλη, ξέσπασε, από τη στιγμή που η Τουρκία ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την διεξαγωγή θαλάσσιων ερευνών από το Oruc Reis, στο σημείο που τέμνονται η κυπριακή και η ελληνική υφαλοκρηπίδα.
 
Συγκεκριμένα η Τουρκία δέσμευσε μια θαλάσσια περιοχή περίπου 16 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων που εκτείνεται 148 χιλιόμετρα δυτικά της Πάφου στα ανατολικά, 150 χιλιόμετρα νότια από το Καστελόριζο στα βόρεια και περίπου 200 χιλιόμετρα ανατολικά της Κρήτης στα Δυτικά.

Μετά την έκδοση της συγκεκριμένης παράνομης Navtex από τον σταθμό της Αττάλειας, η απάντηση του σταθμού της Λάρνακας ήταν άμεση. Με anti-navtex, με αριθμό ZCZC MA 46 / 0266/20 η Κυπριακή Δημοκρατία ενημερώνει ότι οι σεισμικές έρευνες που προανήγγειλε με Navtex ο σταθμός της Αττάλειας από το Oruc Reis και τα βοηθητικά σκάφη «Ataman» και «Cengiz Han», είναι παράνομες, αφού ο συγκεκριμένος σταθμός είναι αναρμόδιος στην συγκεκριμένη περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απάντηση με το ίδιο νόμισμα-Κοινή αντι-navtex από Λευκωσία και Αθήνα

«Η παρούσα δράση αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των διαδικασιών ασφαλείας, ενώ παραβιάζει και τους Νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Κυπριακή Δημοκρατία και το Ράδιο Κύπρος απαιτεί από το Oruc Reis να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της», αναφέρεται στην anti-navtex, η οποία έχει ισχύει μέχρι τις 2 Αυγούστου.

Η απάντηση του σταθμού της Αττάλειας ήρθε λίγα λεπτά αργότερα. Στην τουρκική anti-navtex o σταθμός της Λάρνακας χαρακτηρίζεται αναρμόδιος για την έκδοση οδηγιών, ενώ σημειώνει πως ο αρμόδιος σταθμός για την ανατολική Μεσόγειο, είναι αυτός της Αττάλειας.


Στη συνέχεια σημειώνει ότι η Navtex που αφορά τις έρευνες του Oruc Reis παραμένει σε ισχύ. Στη συνέχεια διευκρινίζει πως η Κύπρος που αναφέρεται στα μηνύματα του σταθμού της Λάρνακας, δεν είναι το ίδιο κράτος με αυτό που εγκαθιδρύθηκε το 1960.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ποιος διάλογος, ποιες κυρώσεις... Μπες ταμπούρα ντορτ οκκά ο Ερντογάν
 
Ακολούθως η Τουρκία δηλώνει ότι ο όρος «Κύπρος» δεν αναγνωρίζει την «Ελληνοκυπριακή Διοίκηση» και οι αναφορές από το σταθμό της Λάρνακας, δεν είναι αποδεκτές από την Τουρκία.
 
Ακολούθως, η Τουρκία δηλώνει ότι ο όρος «Κύπρος» δεν χρειάζεται τίποτα σε οποιαδήποτε μορφή αναγνώρισης της ελληνικής κυριαρχίας και των προδικαστικών δικαιωμάτων της Τουρκίας και των υποχρεώσεων που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άλλοι με κόκκινες γραμμές και άλλοι με κόκκινα χαλιά… Οι 27 απέναντι στην Άγκυρα
 
Navtex εξέδωσε και η Ελλάδα από τον σταθμό του Ηρακλείου στην οποία σημειώνει πως αναρμόδιος σταθμός χωρίς να κατονομάζει αυτόν της Αττάλειας, εξέδωσε Navtex που αφορά θαλάσσια περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ενώ καλεί όλους τους ναυτικούς να αγνοήσουν την τουρκική Navtex.
Η απάντηση από τον σταθμό της Αττάλειας ήρθε σήμερα. Στη Navtex με αριθμό 0979/20 σημειώνει ότι οι ενέργειες του Oruc Reis είναι νόμιμες και συμβατές με τον διεθνές δίκαιο. Μάλιστα χαρακτηρίζει τον σταθμό του Ηρακλείου αναρμόδιο για έκδοση Navtex για τη συγκεκριμένη περιοχή, της οποία την ευθύνη, σημειώνει έχει η Αττάλεια.
Παράλληλα ενημερώνει τους ναυτιλομένους ότι η Navtex για σεισμικές έρευνες στην συγκεκριμένη περιοχή παραμένει σε ισχύ μέχρι τις 2 Αυγούστου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Α. Δημητρίου: Η βία δεν αποτελεί μέσο θωράκισης των συμφερόντων της πατρίδας
Επανέρχεται το ΑΚΕΛ-«Οι αντιδράσεις Χριστοδουλίδη επιβεβαιώνουν ότι δεν έχει συναίσθηση τι βιώνει η κοινωνία»
Η ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού στο επίκεντρο της συνάντησης Στεφάνου-Κουτσούμπα
Συνάντηση Προέδρου της Βουλής με υφυπουργό Υγείας Ελλάδας
ΠτΔ: Η κατάσταση στο Κυπριακό μέρα με την μέρα γίνεται χειρότερη
Τις γνωστές, αδιάλλακτες θέσεις του θα εκφράσει ο Τατάρ στον Αντόνιο Γκουτέρες
«Λάρνακα, Συνεχίζουμε!»-Επίσημα ανακοίνωσε την επαναδιεκδίκηση της Δημαρχίας ο Ανδρέας Βύρας
Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια