Απάντηση με το ίδιο νόμισμα-Κοινή αντι-navtex από Λευκωσία και Αθήνα

Άμεση ήταν η αντίδραση της Αθήνας και της Λευκωσίας, απαντώντας με το ίδιο νόμισμα στην Navtex της Τουρκίας που δέσμευσε θαλάσσια περιοχή για έρευνες, νοτιοανατολικά της Κρήτης.
 
Η έκδοση της τουρκικής Navtex εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας χθες το μεσημέρι προκάλεσε διπλωματικό πυρετό στην Αθήνα, η οποία έστειλε ξεκάθαρα μηνύματα προς την γειτονική χώρα.
 
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, που επικαλέστηκε πηγές από τον Ελληνικό Στόλο, Αθήνα και Κύπρος εκδίδουν αντι-Navtex με τις ίδιες ακριβώς συντεταγμένες που έχει η αντίστοιχη τουρκική.
 
Η τουρκική Navtex 0977/20 εκδόθηκε από την υδρογραφική υπηρεσία της Αττάλειας και αφορά σε σεισμικές έρευνες από τα σκάφη Oruc Reis, Ataman και Cengiz Han. Η επίμαχη περιοχή δεσμεύεται από σήμερα, 21 Ιουλίου μέχρι και τις 2 Αυγούστου 2020.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ποιος διάλογος, ποιες κυρώσεις... Μπες ταμπούρα ντορτ οκκά ο Ερντογάν
 
Το βράδυ της Τρίτης, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έστειλε διάβημα διαμαρτυρίας προς την Τουρκία με αφορμή τις εντεινόμενες προκλητικές ενέργειες των τελευταίων ημερών. Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι αναγγελία τουρκικών ερευνών σε τμήμα ελληνικής υφαλοκρηπίδας καταδεικνύει την εμμονή της Τουρκίας στην παραβατικότητα και την απόλυτη περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου.
 
Προκλητική υπήρξε ωστόσο σήμερα το πρωί η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας στο διάβημα της Αθήνας, αναφέροντας για την παράνομη navtex : «Είμαστε εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άλλοι με κόκκινες γραμμές και άλλοι με κόκκινα χαλιά… Οι 27 απέναντι στην Άγκυρα

Τα μέτρα που λαμβάνει η Αθήνα
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες από τα ελλαδικά ΜΜΕ, η ελληνική κυβέρνηση και οι ένοπλες δυνάμεις, βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης επαγρύπνησης. 
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τόσο στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών όσο και στο Πεντάγωνο ήταν ενήμεροι από το βράδυ της Δευτέρας για τις «ύποπτες» κινήσεις της τουρκικής ηγεσίας, εξ ου και όπως επισημαίνουν ανώτερες στρατιωτικές πηγές δεν υπήρξε κανένας αιφνιδιασμός από το νέο γύρο της προκλητικότητας της Άγκυρας.

«Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση παρακολουθούν τις εξελίξεις με ψυχραιμία και ετοιμότητα» ήταν το σιβύλλικο σχόλιο πηγών από την ελληνική κυβέρνηση που, όπως έλεγαν, απέφευγαν την δραματοποίηση της κατάστασης μετά τη σύσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια – είχε αργότερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο ομόλογο του, Νίκο Χριστοδουλίδη, χάριν του καλύτερου δυνατού συντονισμού ανάμεσα σε Αθήνα και Λευκωσία έναντι της έξαρσης της τουρκικής επιιθετικότητας – τον Έλληνα Υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο κα τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΧΑΡΤΗΣ: Εισβάλλει σε κυπριακή, ελληνική και αιγυπτιακή υφαλοκρηπίδα το Oruc Reis

Στο Αιγαίο το 85% του ελληνικού στόλου
Σε αυτό το πλαίσιο, σε κατάσταση ετοιμότητας τελεί από χθες το μεσημέρι το Πολεμικό Ναυτικό – το 85% του στόλου μας βρίσκεται στο Αιγαίο - παρακολουθώντας στενά τις κινήσεις των 19 τουρκικών στρατιωτικών πλοίων, που εξήλθαν των ναυστάθμων τους, χωρίς, πάντως, έως αργά χθες το βράδυ να είναι ευκρινές, που ακριβώς κατευθύνονται ή ποια αποστολή καλούνται να φέρουν εις πέρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε αναζήτηση αντίδρασης στον αιφνιδιασμό-Πώς έστησε το σκηνικό έντασης η Τουρκία

Η ημέρα κλειδί
Ανάμεσα στα σενάρια, που τίθενται από χθες επί τάπητος, στην ελληνική Κυβέρνηση θεωρούν πως η ημέρα – κλειδί, όπου πιθανολογείται κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας,  είναι η προσεχής Παρασκευή, 24 Ιουλίου, ανήμερα της επετείου της Συνθήκης της Λωζάνης και της προσευχής, που έχει προαναγγείλει ο Τούρκος πρόεδρος στην Αγιά Σοφιά, χωρίς, βεβαίως αυτό να σημαίνει, πως αίρεται έως τότε η κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας των Ενόπλων μας Δυνάμεων.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Καρογιάν: Κορυφαίος σταθμός η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ
Εξέπεμψε στα ίδια μήκη κύματος με τον Τατάρ ο Τούρκος ΥΠΑΜ-«Λύση με βάση ιστορικά και σημερινά δεδομένα»
Εκνευρισμός Χριστοδουλίδη για διαρροές από Εθνικό-«Κάποιοι δεν τηρούν αυτά που συμφωνούμε»
Επανέλαβε τη θέση του για αίτημα παύσης Ελεγκτή ο ΠτΔ-«Δεν διασυνδέομαι με καμία πλευρά, έτοιμος να καταθέσω αν κληθώ»
Έδωσε οδηγίες για ένσταση ο Ελεγκτής για την αίτηση της Εισαγγελίας-«Τον λόγο έχει πλέον η δικαιοσύνη»
Στα κατεχόμενα ο Τούρκος ΥΠΑΜ-Επιθεώρησε και έδωσε οδηγίες
Επιστολή Αμερικάνων Βουλευτών σε Μπλίνκεν-«Απόδειξη αποτελεσματικής διεθνούς συνεργασίας η Αμάλθεια»
Αφήνει την κατάσβεση εσωκομματικών φωτιών για μετά τις εκλογές ο ΔΗΣΥ
Από το... Παντοπωλείο στα Δικαστήρια-Οι σταθμοί της τετραετούς σύγκρουσης Εισαγγελίας κι Ελεγκτή
Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα